Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2022 WORKERBEE

   Column van

   10 tips om thuiswerken met kinderen enigszins mogelijk te maken

   Jessi Gruszka

   Thuiswerken met kinderen is voor velen een onmogelijke uitdaging. Toch hebben velen nu even geen andere keuze. Dus, hoe pak je dat thuiswerken met kinderen die niet naar school of opvang gaan nu het beste aan? 10 tips om thuiswerken met kids zo productief en prettig mogelijk te laten verlopen.

   Accepteer de chaos

   Alles begint met accepteren: accepteer (deels) dat thuiswerken met kinderen nu eenmaal voor geen meter werkt. Ben je afgeleid? Krijg je minder gedaan? Kun je minder productieve uren maken op een dag? Het is nu even niet anders. Accepteer ook dat een schuldgevoel nu even niet hoeft. Dan verveelt je kind zich maar even, of zit hij wat langer dan verantwoord achter de tv of iPad.

   Begin de dag goed

   Begin de dag hetzelfde als wanneer je naar kantoor zou gaan. Sta op, zorg voor jezelf en je kinderen, ontbijt samen en laat de dag op een vast moment beginnen. Deze aandacht aan het begin van de dag hebben de kinderen echt even nodig om de rest van de dag door te komen. Misschien gunnen ze je daarna zelfs wel wat tijd om te werken.

   Maak samen een schema

   Zorg voor structuur en duidelijkheid met een dag- en/of weekschema. Kinderen zijn gewend aan routine op school en zijn zeer flexibel. Het is voor hen fijn om te weten waar ze aan toe zijn, een stukje voorspelbaarheid. Neem in je schema tijd op voor lunch, buitenspelen, huiswerk maken, televisie kijken en misschien zelfs wel voor een (kindvriendelijk) klusje in huis.

   Maak regels

   Maak voor (en eventueel samen met) je kind regels zoals ze deze ook van school kennen. Daar moeten ze tenslotte ook luisteren. Denk aan: als de deur dicht is, mag je niet binnenkomen. En: je mag buitenspelen als je huiswerk af is. Je kunt ze ook alvast antwoord geven op veelgestelde vragen: ‘Mag ik een koekje?’ – ‘Als je een stuk fruit hebt gehad.’

   Zorg voor een goede werkplek

   Het is belangrijk dat je een plek in huis creëert waar je echt kunt werken als je partner ook thuis is. Niet aan de keukentafel dus, maar bijvoorbeeld boven op zolder. Als je hier aan het werk bent, mag je niet gestoord worden. Spreek dit ook af met je partner of degene die op je kinderen let. Zo raak je niet continu afgeleid. Zorg uiteraard dat je werkplek thuiswerk-proof is.

   Werk in shifts

   Heb je een partner? En is hij in de gelegenheid flexibel te werken in deze uitzonderlijke tijden? Maak dan afspraken over werken in shifts. Jij de ochtend en je partner de middag en/of avond bijvoorbeeld. Slapen jouw kinderen (nog) in de middag? Dan kun je dit moment aangrijpen om je volop te focussen op je werk. En je partner ook. Je kunt nu ongestoord enkele uren doorwerken. Dit is tegelijk het perfecte moment voor een telefonisch overleg. Niemand die je stoort!

   Maak combideals

   Heeft jouw broer, zus, moeder of buurman dezelfde uitdagingen met betrekking tot thuiswerken en kids? Maak een combideal! De ene dag de kids bij hen, de andere dag de kids bij jou. Zo heb je allebei profijt en kun je echt even meters maken. Kun je misschien meteen afspraken maken over de boodschappen. Ene dag de één, andere dag de ander?

   Verdeel de taken

   Probeer niet constant supermom of -dad te zijn. Dat ben je toch al als je probeert thuis te werken met kinderen. Dus niet ‘laat je ontbijt maar staan!’ en ‘ik doe de boodschappen wel!’. Probeer met je partner de taken te verdelen, zodat je deze niet tijdens jouw werktijd hoeft te doen. Misschien gaat het een keer mis, of wordt er een keer iets vergeten, maar je kent het wel: let it go, let it go…

   Haal een frisse neus

   Het is heerlijk om af en toe even met je kinderen samen naar buiten te gaan. Goed voor je eigen focus en afleiding én om je kinderen zich even lekker uit te laten leven. Terwijl jij oplossingen voor uitdagingen op het werk krijgt tijdens dit buitenmomentje, kunnen de kids even lekker los.

   Maak het gezellig

   Vergeet niet om het ook gezellig te maken samen. Vooral in deze bijzondere, onzekere coronatijd: zorg goed voor elkaar! En geniet van elkaar (ook al kun je ze soms wel achter het behang plakken)!

   Delen met je collega’s of medewerkers?

   Kan iemand van jouw collega’s of uit je omgeving wel wat tips gebruiken? Voel je vrij om bovenstaande afbeeldingen, of onderstaande samengevoegde afbeelding, te delen.

   Tekeningen gemaakt door Liefletterij.
   Dit artikel verscheen origineel op Coronakrant.nl.

   Bronnen: Club van Relaxte Moeders, Viva, SKSG, Kidsproof

   Jessi Gruszka