Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   15x waarom je collega’s eigenlijk je beste vriendinnen zijn

   collega's
   Jessi Gruszka

   Ze zeggen wel eens dat je beter een goede buur dan een verre vriend kunt hebben, en dat is zeker waar. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe belangrijk je collega’s eigenlijk voor je zijn? Je ziet ze tenslotte misschien wel vaker dan je lover, familie en vriendinnen. Ze zijn je steun en toeverlaat op de werkvloer, slepen je door de saaie dagen heen en, niet onbelangrijk, je kunt ongelofelijk met ze lachen. Daarom: 15 redenen waarom je collega’s eigenlijk je beste vriendinnen zijn.

   1. Jullie brengen meer (wakkere) tijd met elkaar door dan met wie dan ook

   Even rekenen hoor. Een week heeft 168 uur. Zeg dat je gemiddeld 8 uur per nacht slaapt, dan komt dat neer op 56 uur per week. 168-56=112 uur. Werken jullie fulltime? Dan betekent dit dat je 40 uur met je lievelingscollega’s doorbrengt en nog 72 uur per week overhoudt om te verdelen tussen je lover, familie, vriendinnen en verplichtingen met kennissen. You do the math. Wordt het hebben van leuke collega’s toch ineens heel belangrijk. Niet alleen voor je werkgeluk, maar voor je algehele geluksgevoel!

   2. Jullie laten elkaar zo jarig voelen als toen je 5 was

   Weet je nog, vroeger? Toen je mam en pap stiekem ’s nachts je kamer versierden? Dat je wakker werd in een kleurenexplosie van ballonnen, slingers, cadeautjes en allerhande andere feestelijkheden? Nou, dat. Maar dan op kantoor. Alsof er een verjaardagsbom is ontploft op je bureau. Er is een cadeautje of envelopje, iedereen feliciteert je én er is taart (oké, die moet je dan wel zelf meenemen maar dat terzijde). En dat ook nog eens óp de dag van je verjaardag. Joehoe, feestvarken in the house!

   Ruzie met je lief? Of met je ouders? Met je zus? Met je schoonmoeder? Met een collega? Je lievelingscollega‘s to the rescue! Een tip hier, een ‘been there, done that’ daar en een knuffel op z’n tijd. Zij zijn er voor je met een luisterend oor en de nodige adviezen.

   3. Jullie ergeren je aan dezelfde collega

   Die collega die alles over de schutting gooit. Die collega die net te hard meezingt met de radio. Die collega die altijd alles in de gaten houdt. Die collega die het lievelingetje is van de baas. Die collega die iedereen van het werk houdt. Die collega die iedere 30 minuten 10 minuten gaat roken. Die collega die té hard belt. Die collega die nooit eens van een lolletje kan genieten. Noem maar op. Collega’s kunnen nu eenmaal ook het bloed onder je nagels vandaan halen. Gelukkig hebben jullie elkaar om over al die andere collega’s te klagen. Je samen aan iemand ergeren is toch minder erg dan alleen, nietwaar?!

   Collega’s die constant hoesten en niezen en je van je werk afhouden. Nog zoiets…

   4. Jullie weten meer van elkaar dan jullie lief is

   Een moedervlek weg laten halen? Te veel tandsteen bij de tandarts? Broeken die niet meer passen? Oeps, een doorschijnende rok? Ongesteld? You name it en je collega’s know it, zeg maar. Jullie delen lief en leed. En soms zijn dat dus de minder mooie momenten. Die opgekropte frustratie na een ruzie om niks in de ochtend is nou eenmaal niet altijd al uit je systeem voordat je op kantoor aankomt. Dus mogen je collega’s eraan geloven. Oh, en eh, niet dat je altijd zo’n kort lontje hebt hoor. Je bent gewoon ongesteld. Daar kun je ook niks aan doen.

   5. Jullie begrijpen elkaars financiële struggles

   Waar je omgeving zich steeds afvraagt hoe het toch kan dat jouw pinpas een week voor het einde van de maand ‘geen saldo’ aangeeft bij het afrekenen, weten je collega’s precies what’s up. Zij doen het namelijk iedere maand met (min of meer) hetzelfde salaris. Zij kennen je struggles. Samen bespreken jullie dan ook regelmatig hoe je in dat aankomende evaluatiegesprek je salaris ter sprake kunt brengen en delen jullie de laatste tips op het gebied van salarisonderhandeling. En sparen. Enzo.

   Salarisonderhandelingen blijven moeilijk. Wil jij weten hoe je erachter komt wat je waard bent voor je werkgever en hoe je dit over kunt brengen? Lees dan Rina’s tips.

   6. Jullie geven elkaar meerdere malen per jaar taart

   Er is er een jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is… Who cares?! Taart! Oké, beginnen met je dieet kan vólgende week maandag ook wel, toch? Gelukkig zijn daar je collega’s om dat te beamen. Snel gaan jullie de buit bekijken. Happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday dear… Ohhhh, nougatine ijstaart, aardbeientaart, slagroomtaart, abrikozenvlaai… Ja, nu weet je weer waarom je zo dol bent op je collega’s. Zelfs op die irritante.

   7. Jullie zijn elkaars persoonlijke (gratis) therapeut

   Ruzie met je lief? Of met je ouders? Met je zus? Met je schoonmoeder? Met een collega? Je lievelingscollega‘s to the rescue! Een tip hier, een ‘been there, done that’ daar en een knuffel op z’n tijd. Zij zijn er voor je met een luisterend oor en de nodige adviezen. Hoef jij geen dure therapeut meer in te huren!

   8. Jullie maken de saaie dagen draaglijk voor elkaar

   Je hebt soms van die dagen waar geen einde aan lijkt te komen. Dat je zeker weet dat je al een uur of 3 aan het werk bent, je op de klok kijkt en ziet dat het in werkelijkheid maar 5 minuten later is dan de vorige keer dat je op diezelfde klok keek. Zucht. Steun. Wat een lange dag. De tijd kruipt. Gelukkig zijn je collega’s altijd wel in voor een lolletje, bieden ze je een shotje cafeïne in de vorm van koffie of weten ze je nét even op de juiste manier te inspireren zodat je lekker in de werkvibe komt. Is het toch ineens 4 uur. En dan heb je altijd nog Cup-a-Soup natuurlijk. Voor de échte moeilijke momenten.

   collega's

   9. Jullie klagen samen over werk (en andere dingen)

   Flexibele werktijden, flexibele werkplekken, te weinig verlofdagen, een mager salaris, een collega die de kantjes er vanaf loopt, een vervelende baas. Het heeft bij jullie allemaal de revue al eens (of meerdere keren) gepasseerd. Niets blijft onbesproken. En dat mag ook toch? Lekker klagen. Soms lucht het gewoon ff lekker op. En dan is er niks irritanter dan iemand die zegt: ‘hou op met klagen, beter doe je er gewoon wat aan.’ Shut up en laat me lekker klagen! Gelukkig snappen jouw favo collega’s dit maar al te goed. En doen ze lekker met je mee.

   En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootste kantoorirritatie die er is

   10. Jullie zorgen ervoor dat jullie gehydrateerd blijven (en sowieso niks tekort komen)

   ‘Theetje?’ – ‘Wacht, ik drink ‘m ff op. Anders loop ik wel even mee trouwens, goed voor de beweging.’ Waar je in het weekend moeite hebt om een liter vocht binnen te krijgen (en dan hebben we het niet over alcohol) drink je op een gemiddelde doordeweekse dag wel 3 liter water, thee en/of koffie. De ene na de andere collega haalt een rondje. En einde ochtend of middag komt daar vaak nog een lekkere versnapering in de vorm van fruit, een dropje of chocolaatje bij. Jammie.

   11. Jullie kunnen ongelofelijk met elkaar lachen

   Kom je thuis en probeer je proestend te vertellen wat je vandáág toch weer meegemaakt hebt op kantoor. Je komt bijna niet uit je woorden. Zó grappig. Word je gewoon aangekeken alsof je gek bent. Je doet het maar snel af met een ‘had je bij moeten zijn’, maar eigenlijk hebben jij en je collega’s gewoon té leuke (kantoor)humor ontwikkeld samen. Jullie begrijpen elkaar als geen ander. Die running gag over die ene collega, een GIF’jes-battle, skippybalwedstrijd of die collega die altijd nét iets te veel vertelt over zijn of haar privéleven. Ja, humor hebben jullie. Haha. Hahahahahahahaha.

   12. Jullie vertellen elkaar de sappigste roddels

   ‘Weet je wat ík heb gehoord?!’ No better way to start the day. Oké, roddelen is misschien niet netjes en ook niet altijd even aardig, maar het versterkt wel de band tussen jou en je collega’s. Een goede roddel is vergelijkbaar met een lekker stuk taart. Het brengt jullie dichter tot elkaar. Over die collega die tijdens het laatste personeelsfeest op het toilet in slaap is gevallen en de volgende ochtend door de poetsploeg daar werd gevonden, over die collega die het stiekem doet met die andere collega, over die collega die iets zei over die andere collega dat écht niet kan of over die collega die ontslagen is of stiekem al een nieuwe job heeft. Sappig is sappig. En sappig is altijd goed. Kijk maar naar kip. Of biefstuk. Of een perzik. Dus.

   13. Jullie geven elkaar regelmatig (gemeende) complimentjes

   Waar je het ooit moeilijk vindt om je vriendinnen of familie een welgemeend complimentje te geven, gaat dat bij collega’s een stuk gemakkelijker. ‘Goed geschreven stuk zeg’ of ‘wauw, je schoenen’ floept er nog sneller uit dan je het hebt kunnen denken. En je meent het ook. Geen afgunst, misgunnen of iets niet durven zeggen. Je voelt je op je gemak bij je collega’s, jullie gunnen elkaar alles en jullie respecteren elkaar. Geen strijd. Heerlijk. Lekker bezig joh.

   Wat kunnen we toch onaardig zijn voor elkaar hè? Altijd wat op te merken. Tijd voor een complimentje!

   14. Jullie hebben dezelfde interesses

   Oké, dat is natuurlijk niet áltijd het geval, maar zeker als je lievelingscollega’s op dezelfde afdeling werken heb je vaak eenzelfde achtergrond of heb je je in ieder richting hetzelfde vakgebied ontwikkeld. Dat betekent dat je vaak een beetje dezelfde interesses hebt. Waar je bij je vriendinnen niet terechtkunt over ‘vette, doordachte reclames’ (want ‘die zijn alleen maar irritant’) of ‘die dope docu’ (want ‘booooooring’), kun je er met je collega’s zonder gêne uren over lullen.

   15. Jullie kennen elkaar in (bijna) alle mogelijke gemoedstoestanden

   Gestrest, overenthousiast, moe, prikkelbaar, zenuwachtig, happy, kort lontje, ongelukkig, geïrriteerd, gemotiveerd. Je collega’s weten er alles van. Het is dat het zoveel moeite kost, en toch niemand het zou lezen (want zo gaat dat nou eenmaal altijd), maar ze zouden zó een gebruiksaanwijzing over je kunnen schrijven. Een dik boek wel. Maar goed, beter een goed en dik boek dan een dun en saai boek toch? Is het tenminste altijd spannend met jou als collega, en: leren jullie altijd weer over elkaar bij. En kennen jullie elkaar, in the end, door en door. Échte vriendinnen.

   Jessi Gruszka