Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

5 tips voor the most ‘kidsful’ time of the year

kids
Emmy Lapré

De feestdagen: voor de één the most wonderful time of the year, voor de ander een soort van hel op aarde. Hoe je er ook over denkt, deze dagen zitten vol momenten waarbij je even stilstaat. Stilstaat bij wat je hebt of juist niet hebt. In mijn geval is dat: kinderen. En daar draait het tijdens veel dagen in december eigenlijk behoorlijk veel om. Maar… Dat is super fijn! Waarom? Dit is dé maand voor mensen zonder kids om volop van die kleintjes te genieten! Hoe? Hierbij mijn 5 tips om de meest overvolle kindermaand ooit te hebben.

Tip 1: Regel één of meer oppaskinderen

Plan een dag in om op de kinderen van een vriend(in), (schoon)zus, (schoon)broer te passen. Je kunt hiervoor gewoon doordeweeks een dagje vrij nemen, ook even de parttimer uithangen. Zij kunnen zich die dag lekker ontspannen en klaarmaken voor de feestdagen. Naar de sauna, de schoonheidsspecialiste of even de stad in. Kunnen ze eindelijk die mega leuke glitterjurk op hun gemakje passen en, wie weet, kopen. Je weet wel, die glitterjurk die ze in een flits hadden gezien toen ze er in de regen op de fiets langs sjeesden op weg naar de opvang. En anders hebben ze tijd om voorbereidingen te treffen voor de kerstdagen. Het huis poetsen, boodschappen ruimschoots en op tijd inslaan, maaltijden voorbereiden, de feestkleding wassen. Niet de allerleukste klusjes, maar nog altijd beter zonder dan mét rondrennende kinderen thuis. Jij gunt hen deze ‘rust’, zij gunnen jou quality time met hun kids. Aanvullende tip: plan de dag erna jouw eigen pre-feestdagen-relaxdag in.

Om je vrienden te helpen en te zorgen dat ze niet na het eerste glas champagne omvallen, is een beetje ‘voorslapen’ een heel goed idee. Gelukkig heb jij al iets meer reserves opgebouwd en kan één onderbroken nachtje jouw party mood niet kapotmaken.

Tip 2: Haal Sinterklaas in huis

Organiseer sinterklaasavond bij jou thuis. Op de vrijdagavond. Is het meteen een gecombineerde vrijmibo met de family deze week. Papa en mama sluiten direct vanuit het werk aan en jij haalt de kids voor een keertje op bij de opvang (of zie mijn eerste tip voor een combidag). Laat het feest daarna maar beginnen! Eerst lekker gourmetten met z’n allen (en die hele bestelling thuis laten bezorgen, want boodschappen doen krijg je er met je eigen overvolle agenda ook niet even tussendoor gepland), met voor ieder wat wils. Daarna gezellig cadeautjes uitpakken, uit volle borst liedjes zingen en stiekem een handje pepernoten de woonkamer ingooien om wat extra spanning aan de avond toe te voegen. En als je dan toch bezig bent, die ene kerstdag kan er ook nog wel bij toch? Hetzelfde recept, dus lekker makkelijk gewoon weer de gourmet op tafel en de boodschappen thuis laten bezorgen. Let hierbij vooral tijdens Sinterklaasavond op wat de kleinsten aan tafel het allerlekkerst vinden: appels, pannenkoeken, frikandellen… En sla dit voor Kerst gewoon nog een keer in. Kun je ze nog een keertje en nóg meer verwennen!

Tip 3: Plan een pyjamaparty

Een goede nachtrust kunnen papa en mama wel gebruiken in de voorbereidingen voor de feestdagen. Met slecht slapende kleine kids, die ’s nachts nog wakker worden, is het iedere dag al een uitdaging om compleet wakker en alert te zijn, laat staan tijdens de feestdagen. Dus, om je vrienden te helpen en te zorgen dat ze niet na het eerste glas champagne omvallen, is een beetje ‘voorslapen’ een heel goed idee. Gelukkig heb jij al iets meer reserves opgebouwd en kan één onderbroken nachtje jouw party mood niet kapotmaken. Vraag de kids dus om te komen logeren. Maak er een gezellige pyjamaparty van inclusief chips, ranja, M&M’s, pannenkoeken en een kerstfilm die ze leuk vinden (Bumba en/of Jus Roos Viert Kerst zijn in mijn geval een hit). Laat opblijven mag en een sugar rush al helemaal. Daarna komt die sugar dip en zullen ze in een sugar coma belanden. Welterusten allemaal!

Tip 4: Ben niet one of the guys, maar one of the kids

Ga naar die kinderverjaardag! Waar het voor ouders vaak een moetje is en zij een soort van balen dat hun kind in de drukke decembermaand is geboren, is dit jouw moment om aandacht te geven aan die kids. Kunnen papa en mama lekker aan het bier om af te schakelen van de hele organisatie, kun jij meedoen met tikkertje / autoracen / film kijken / kleuren / springtouwen of trampolinespringen. Je kunt je die dag helemaal uitleven en weer even kind zijn. Niet one of the guys, maar one of the kids! Papa en mama hebben vandaag geen omkijken naar de jongens en meisjes, want er is immers een volwassenen bij… Jij dus! En als al je speelmaatjes aan het einde van de middag uitgeput op de bank ploffen schenk je met alle liefde een glaasje ranja voor ze in. Jijzelf hebt wel een biertje verdiend.

Tip 5: Geniet van de kleine momenten

En hierbij mijn minst concrete maar oh, zo belangrijke tip: geniet van ieder moment dat je even in de oppasmodus mag zitten. Meehelpen een jas aantrekken wordt een fijn momentje, snotneuzen afvegen een kleine moeite en billen afvegen na een wc-bezoekje even een momentje samen. Je kunt dan echt iets betekenen voor het kind én voor je vriend(in), (schoon)zus, (schoon)broer, buurman/-vrouw die dit iedere dag tientallen keren doet. En de volgende dag gewoon nog een keer. Hiermee help je iedereen een handje!

En tot slot, voor alle lezeressen mét kids: heb je een volle werk- én feestdagenagenda en een nóg vollere to-do lijst? Bovenstaande tips kun jij natuurlijk ook gebruiken om jouw vriendin of (schoon)zus te gebruiken (of misbruiken?) natuurlijk. Gun je jezelf een fijne tijd mee, en hen dus ook!

Emmy Lapré