Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

8 tips om meer van je weekend te genieten

weekend
Jessi Gruszka

Het weekend bestaat natuurlijk maar uit twee dagen: zaterdag en zondag. Oké en de vrijdagavond dan, die snoepen we er nog bij. Toch, best oneerlijk verdeeld als je erover nadenkt dat je van de zeven dagen in een week er vijf “moet” werken. Maar goed, het leven is oneerlijk verdeeld, net als een Tony Chocolonely-reep, maar dat terzijde. Het heeft weinig zin om je hierover heel druk te maken, want je verandert er niks aan.

Of je moet minder gaan werken natuurlijk. Maar mocht je dit niet willen, om wat voor reden dan ook, dan heb ik hier een paar tips op een rij gezet om méér van je weekend te genieten (ook als je weekend drie dagen duurt trouwens). Ready? Here we go!

Bereid je maandag op vrijdag al voor

Maak jij je er wel eens schuldig aan dat je op zondagavond tóch even je laptop openklapt? Om even te kijken wat er voor die maandag eigenlijk allemaal op de planning staat, welke afspraken je hebt en welke to do’s je van je lijstje moet gaan afstrepen? Zonde! Plan vrijdag einde dag een momentje in je agenda om je voor te bereiden op maandag. Zo voorkom je dat je jezelf op zondagavond al meetrekt in de ‘Monday mood’ en voorkom je ook dat je ’s maandags voor verrassingen komt te staan, omdat je op zondagavond eigenlijk écht geen zin had om in je agenda te kijken.

Ik weet niet of jij het herkent, maar bij mij kan die voorpret wel eens omslaan in tegenzin als ik té veel gepland heb in het weekend. En dat is natuurlijk precies niet de bedoeling.

Maak concrete plannen

Natuurlijk is het lekker om wat ruimte voor spontaniteit over te laten in je weekend, maar alvast wat plannen maken kan zeker geen kwaad. Je weet in ieder geval zeker dat je op maandag op kantoor wat te vertellen hebt en -veel belangrijker- je hebt in de week ervoor een reden om extra naar je weekend uit te kijken. Ga naar die film in de bioscoop die je al weken wil zien, plan een girls night met je vriendinnen, koop kaartjes voor een leuk feest en ga lekker dansen of ga op pad om eindelijk je toilet eens op te pimpen (het is uiteindelijk toch één van de belangrijkste kamers in je huis). Hoe dan ook: plannen maar! Ze zeggen niet voor niets dat de voorpret de halve pret is.

Maar: plan niet heel je weekend vol

Het is verleidelijk om, na bovenstaande tip, heel je weekend vol te plannen met leuke dingen, maar dat betekent wel dat er weinig ruimte overblijft voor jezelf en om te genieten van het ‘niet moeten’. Het is ook heerlijk om even een uurtje he-le-maal niets te doen of om spontaan met je vriend in de stad te gaan lunchen. In ieder geval om het ‘op zijn beloop te laten’. Daarbij, ik weet niet of jij het herkent, maar bij mij kan die voorpret wel eens omslaan in tegenzin als ik té veel gepland heb in het weekend. En dat is natuurlijk precies niet de bedoeling.

Vind jij niks doen moeilijk? Jessi schreef eerder al stapsgewijs op hoe je beter wordt in ‘niksen’.

Zet je wekker (of sta op tijd op)

‘Weekend! Uitslapen! Geen wekker!’ Dat zijn mijn eerste gedachten als ik aan weekend denk, maar… Hoe fijn is het om een langere dag te hebben? Om in plaats van om 11 uur al om een uur of 8 of 9 op te staan. Niet té vroeg, net wat later dan je normaal opstaat, maar wel zodat je gewoon echt een paar uurtjes extra voor jezelf wint in het weekend. Dat je meer tijd hebt om de dingen te doen die je wil doen (of juist niet). Het is ook beter voor je ritme trouwens om in het weekend niet ‘bij te slapen’ maar min of meer hetzelfde slaappatroon aan te houden als doordeweeks.

Ga ’s ochtends sporten

Niet gedacht dat deze combinatie van letters ooit door mijn vingers getypt zouden worden, maar hier staat ‘ie dan: ga ’s ochtends sporten. Het klinkt misschien heel onaantrekkelijk, maar als je op tijd opstaat en je gaat meteen sporten zul je merken dat je de rest van de dag een bommetje extra energie hebt. Je voelt je bovendien meteen goed over jezelf (want hallo #fitgirl!) en hebt nog een hele dag tot je beschikking. Het is vanuit je lekkere warme bed even doorzetten en discipline tonen, maar daarna ben je trots op jezelf. En dat is sowieso een lekker gevoel toch?!

De bioscoop is op woensdagavond ook gewoon open, op donderdagavond kun je ook heerlijk uiteten en op maandagavond kun je ook die lekkere cake bakken.

Verwen jezelf met een lekker ontbijt (of lunch)

Cheers to the freaking weekend! Je mag jezelf wel een beetje extra verwennen toch?! Heb je je werkdagen doorgebracht met crackers met kaas of kipfilet? Dan is het in het weekend hoog tijd voor een lekker croissantje met boter en jam, een hardgebakken broodje van de bakker met eiersalade of een gebakken eitje met spek. Of whatever jij lekker vindt natuurlijk.

Doe doordeweeks meer (ook in het huishouden)

Het is natuurlijk verleidelijk om doordeweeks, na je werkdag, uitgeteld op de bank te ploffen. Na het koken, eten en alle andere standaarddingetjes natuurlijk. Toch zou je er ook voor kunnen kiezen juist doordeweeks wat vaker iets te plannen. De bioscoop is op woensdagavond ook gewoon open, op donderdagavond kun je ook heerlijk uiteten en op maandagavond kun je ook die lekkere cake bakken. Kun je ‘m meteen de volgende dag meenemen voor je collega’s, zodat je niet zelf de hele cake op hoeft te eten.

Dat geldt niet alleen voor de leuke dingen, maar ook voor het huishouden. Doe de weekboodschappen bijvoorbeeld op dinsdagavond in plaats van op zaterdagochtend, zorg dat alle was weggewerkt is zodat je in het weekend niet meer tegen een berg was aan hoeft te kijken en haal die stofzuiger een keer eerder door het huis. Allemaal tijd die je in je weekend nu extra overhoudt omdat je het al van je to do lijstje af kunt strepen.

Geniet van je zondagavond

Last but certainly not least: geniet (!) van je zondagavond. Zorg dat je op zondagavond niks plant en dat je deze volledig in kunt vullen zoals je zelf wil. Of dat nu met een kaasplankje en een fles wijn is of met een hapje eten buiten de deur.

Enjoy your weekend!

Bronnen: Business and Bubbles, Vaker Vrolijk, Girls Who Magazine

Jessi Gruszka