Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Aan alle moeders in het serverhok

   kolven
   Marleen Ceelen

   Het serverhok. Niet de meest aantrekkelijke ruimte van een kantoorgebouw. Een aantal jaren geleden bracht ik er heel wat halfuurtjes door. Noodgedwongen, om te kolven.

   Samen sterk

   Onze oudste dochter was een paar weken oud toen ik er voor het eerst over nadacht. Ik gaf haar borstvoeding vanaf het eerste uur. De dag dat ik weer zou beginnen met werken, kwam steeds dichterbij. Borstvoeding wilde ik blijven geven. Hoe zou ik dat gaan doen? Waar zou ik kunnen kolven? Ik kaartte het aan bij mijn toenmalige leidinggevende.

   Het toeval wilde dat een van mijn collega’s in dezelfde week als ik was bevallen van een dochter. Ook zij wilde borstvoeding blijven geven en dus kolven op het werk. Samen staan we sterk, was onze gedachte. Toch liep de discussie vanaf het eerste moment moeizaam. Ik denk niet dat mijn toenmalig leidinggevende ooit zelf borstvoeding heeft gegeven. Haar belangrijkste argument was ruimtegebrek. En dus belandden we in het stoffige serverhok.

   Het is in Nederland in de wet geregeld dat een werknemer gedurende de eerste negen maanden na de bevalling het recht heeft het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering te kolven.

   Een collega die allerlei kleine klussen op onze afdeling deed, werd gevraagd of ze de ruimte in wilde richten. Die lieve vrouw deed enorm haar best om een huiselijke sfeer te creëren. Maar de tijdschriften, de plant en zelfs het tafelkleedje konden de stoffigheid van het serverhok niet doen verdwijnen. Er viel geen eer aan te behalen.

   Lees hier waarom Emmy zoveel respect heeft voor alle hardwerkende mama’s om haar heen.

   Regels zijn regels

   Regels zijn regels. Ja, in sommige situaties ben ik daar heel stellig in. Het is in Nederland in de wet geregeld dat een werknemer gedurende de eerste negen maanden na de bevalling het recht heeft het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering te kolven. Bovendien moet de werkgever daarvoor een geschikte, afgesloten ruimte beschikbaar stellen. Dat een organisatie met als kernwaarden aandacht, keuze en gemak koos voor deze oplossing, vind ik niet fraai.

   Ik ben niet de enige, blijkt als ik de resultaten lees van een onderzoek door het tijdschrift Ouders van Nu. Het serverhok, de wc of de auto. Twee derde van de vrouwen kolft in een ruimte die niet voldoet aan de wettelijke eisen. Ik schrik van deze cijfers.

   Waarom doen Scandinavische landen het zoveel beter als het gaat om borstvoeding? Zij lijken een voorbeeld te zijn. Denk aan Noorwegen. Moeders geven daar vaker en langer borstvoeding. Natuurlijk helpt het dat er royalere regels zijn voor bijvoorbeeld ouderschapsverlof. Dat draagt zeker bij aan de houding ten opzichte van borstvoeding en kolven op het werk. Toch weet ik zeker dat we het in ons land ook kunnen. Kijk naar de ontwikkelingen van het geboorteverlof voor partners. Dat gaat ook de goede kant op!

   Dus, een verzoek aan alle leidinggevenden in ons land: krijg je een vraag over kolven op het werk? Denk in mogelijkheden en probeer een fijne plek te creëren voor de kersverse moeder. Je krijgt er waardering en een tevreden, hardwerkende werknemer voor terug!

   Marleen Ceelen
   Tags: bloot