Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Aangenaam, een extravert gehuld in glitters en panterprint

extravert
Jessi Gruszka

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik val graag met de deur in huis. Ik maak graag een statement. Ik ben expressief. Ik draag glitters als het geen Kerst is, verf de langste wand in mijn woonkamer donkergroen en als iets me niet bevalt? Dan kun je het aan mijn gezicht aflezen. Ik steek mijn mening, als ik er een heb, niet onder stoelen of banken en als ik iets wil, regel ik het. Manipuleren kun je leren. Niet sjiek, wel verrekte handig.

De gangmaker op het feestje

Het schijnt dat ik extravert ben. Misschien dat jij dat uit het stukje hierboven al had begrepen, maar ik ben pas kort geleden tot dit besef gekomen. Ik dacht altijd dat ik introvert was. Omdat ik graag thuis ben, het heerlijk vind om een volledige dag niks of niemand om me heen te hebben en meestal niet de gangmaker ben op ieder feestje. Dat ligt er namelijk behoorlijk aan wélk feestje. Tot ik dus in aanraking kwam met Insights Discovery.

Van stralend geel tot vurig rood

Insights Discovery is een kleurenmodel, dat je, in combinatie met een persoonlijk profiel, meer inzicht geeft in jezelf en anderen. Het is een manier om jouw unieke persoonlijkheid te duiden, maar helpt je ook om in je werk effectiever samen te werken en optimaal te functioneren. Het model kent vier kleuren: helder blauw, vurig rood, stralend geel en zacht groen. De kleuren refereren aan gedragsvoorkeuren die bepalen hoe je reageert, denkt en handelt. Iedereen heeft alle kleuren in zich, maar de combinatie van de kleuren geeft jouw unieke persoonlijkheid weer. De linkerkant van het wiel (blauw en groen) vertegenwoordigt wat meer introverte eigenschappen, de rechterkant (rood en geel) de wat meer extraverte eigenschappen. De bovenkant (blauw en rood) staat voor de denkers, de onderkant (groen en geel) voor de voelers.

Hoewel we alle kleuren bezitten, namen twee kleuren duidelijk de overhand bij mij: geel en rood. Geel staat voor dynamisch, enthousiast, overtuigend, expressief en optimistisch. Rood voor wilskrachtig, prestatiegericht, veeleisend, vastberaden en doelbewust. Klinkt goed. Maar dat is dan ook op een goede dag. Op een slechte dag zijn mensen met gele voorkeuren opgewonden, chaotisch, indiscreet, pronkerig en overhaast. Mensen met rode voorkeuren zijn agressief, controlerend, drammerig, dominant en intolerant. Klinkt wat minder voordelig. Oh, en ik ben dus een soort van schizofreen in dat ik zowel een denker als een voeler ben.

Als ik met het goede been uit bed ben gestapt ben ik enthousiast, kom ik met 100.000 ideeën, hak ik knopen door, verwacht ik van anderen dat ze dit ook willen, heb ik zin om dingen te plannen en kleed ik me gerust vijf keer om voordat ik ’s ochtends de deur uitga, want remember: de show is de helft. Glittertje hier, panterprintje daar.

Glittertje hier, panterprintje daar

Toch herken ik het wel. Als ik met het goede been uit bed ben gestapt ben ik enthousiast, kom ik met 100.000 ideeën, hak ik knopen door, verwacht ik van anderen dat ze dit ook willen, heb ik zin om dingen te plannen en kleed ik me gerust vijf keer om voordat ik ’s ochtends de deur uitga, want remember: de show is de helft. Glittertje hier, panterprintje daar. Als ik met het verkeerde been uit bed stap heb ik weinig geduld, erger ik me snel aan mensen en dingen, verlies ik het overzicht, raak ik snel verveeld, raffel ik af en dram ik mijn zin door. Gewild of ongewild. In woorden of in gezichtsuitdrukkingen. De ene keer beslis ik totaal op intuïtie en gevoel, de andere keer wil ik goede argumenten en een weloverwogen beslissing nemen.

Lees ook: Gelukkig ben ik ‘maar’ een dom blondje

Kleur geven aan mijn leven

Nu kun je denken: fijn voor je met je rode en gele voorkeuren, en ik weet het: je moet je er niet volledig aan ophangen. Maar ik heb er wel echt wat aan gehad om mezelf weer wat beter te leren kennen. Voor mij vormt het eindelijk een verklaring voor mijn wispelturige karakter. Nee, ik hoef geen andere baan te zoeken als ik een keer geen goede dag heb en me afvraag of ik niet toch een boek had moeten gaan schrijven of een sieradenwinkel had moeten openen. Het is gewoon een dag die me misschien wat minder uitdaging heeft geboden of een dag waarbij mijn fantasie met me op de loop is gegaan, ik honderd ideeën heb, maar niet weet waar ik moet beginnen. Ik ben bewuster na gaan denken over wat ik leuk vind en waarom. Ineens viel het kwartje. Van brainstormen, out-of-the-box denken (sorry voor de kots term) en nieuwe dingen opzetten en uitwerken word ik blij. Van routinematige activiteiten word ik absoluut niet blij. Ik love doelen stellen en knopen doorhakken, maar mijn gele voorkeur maakt het me wel ooit moeilijk om de doelen dan ook daadwerkelijk te behalen zonder als een hond die een bal ziet enthousiast de andere kant op te rennen. Dat is iets waaraan ik kan werken. Een ontwikkelpunt. En laat ik dat nu net weer leuk vinden. Om mezelf uit te dagen. Dat zorgt ervoor dat ik opval en ik dingen bereik. En dat geeft kleur aan mijn leven. En dat blauwe en groene vul ik dan wel weer aan in mijn huis dat volledig in groen- en blauwtinten ingericht is. Met een gouden randje. Want hey, je bent geel of je bent het niet.

Jessi Gruszka
Tags: kleur