Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Aangenaam, mijn naam is Bradshaw, Marthe Bradshaw

uitstelgedrag
Marthe Walter

We hebben allemaal wel zo’n vriend of vriendin waar we aan denken bij een ‘ik mis mijn bed’-achtige quote op sociale media. Een paar maanden geleden tagde ik Stella in zo’n plaatje. Stella was al maanden bezig met haar afstuderen en het tempo van haar scriptie lag op z’n zachts gezegd niet hoog.

Ze had al een tijdje weinig motivatie om nog aan de slag te gaan en als ik haar vroeg hoe het ging grapte ze regelmatig: “Ik heb geen uitstelgedrag, ik wacht tot ik ouder en wijzer ben en dan maak ik mijn scriptie af.” Toen ik haar in de foto tagde, stuurde ze een sip berichtje: “Marthe, ik word door iedereen alleen nog maar getagd in dit soort ‘het leven is zwaar, kruip terug in bed’ quotes, wat zegt dat over mij?

Vluchten voor verantwoordelijkheid

Ik realiseerde me dat ik op mijn eigen ‘deadline-ontwijkend-gedrag’-momenten de behoefte voelde om met Stella te bellen. Ik wist immers dat zij ook haar verantwoordelijkheden aan het ontwijken was en het voelde prettig om niet de enige te zijn. We kozen samen een leuke Netflix-serie en verstopten onszelf onder de dekens voor ‘de grote boze mensenwereld’. We deden net alsof de deadlines er niet waren en wisten dat we veilig waren bij elkaar. We hadden de zekerheid dat we elkaar niet zouden stimuleren om aan de slag te gaan en konden zo onze verantwoordelijkheden ontvluchten.

We kozen beiden een inspirerende carrièrevrouw om tegenop te kijken en spraken ter plekke af om vanaf heden de grootsheid in elkaar aan te spreken in plaats van het vluchtgedrag.

What’s in the même?

Toen Stella in haar honderdste ‘vlucht voor je verantwoordelijkheden’-meme getagd werd, viel er een kwartje. “Mensen gaan me nooit serieus nemen als ik mezelf niet serieus neem. Ik wil niet dat mensen massaal aan mij denken zodra ze zien dat er een nieuwe uitvinding is die pizza’s via het raam kan bezorgen. Ik wil dat mensen me zien als een powervrouw en een inspirator die iets van haar leven wil maken. Ik wil getagd worden in inspirerende Ted Talks en quotes”, aldus Stella. We kozen beiden een inspirerende carrièrevrouw om tegenop te kijken en spraken ter plekke af om vanaf heden de grootsheid in elkaar aan te spreken in plaats van het vluchtgedrag.

Call me Miss Bradshaw

Sindsdien noem ik Stella ‘Miss Stella Winfrey’ en zij noemt mij ‘Miss Marthe Bradshaw’. En als we ooit een moment hebben dat het even niet zo voelt dan bellen we elkaar. Niet om af te stemmen of we Gossip Girl of Gilmore Girls gaan kijken, maar om elkaar een peptalk te geven en elkaar te herinneren aan onze ambitieuze toekomstplannen. En ja, soms heb ik een baaldag en kruip ik een dag in bed, maar als ik dan plots gewekt wordt omdat ik getagd ben in een inspirerende powerquote, is het een stuk gemakkelijker om de tv uit te zetten en aan de slag te gaan dan wanneer je bestie een selfie in bed stuurt met de mededeling dat er een nieuwe aflevering van je favoriete serie online staat.

Marthe Walter