Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

ADD: licence to fail?

ADD
Marthe Walter

Ik moet een jaar of 18 zijn geweest toen ik de diagnose kreeg: Attention Deficit Disorder, oftewel ADD. Met de diagnose kreeg ik opeens een voorschrift voor een dagelijkse dosis Concerta, dat ervoor zorgt dat je geconcentreerd kunt werken en geen last hebt van impulsiviteit en hyperactiviteit.

Daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om mijn eindexamens van mijn HR-opleiding in mijn eentje in een kamer te maken, zodat ik niet werd afgeleid door andere studenten en geluiden. Kennelijk was opeens besloten dat ik me zonder medicatie niet kon concentreren. ADD: licence to fail?

Ik weet nog goed dat ik de doos met drugs ging afhalen bij de huisarts. Ik voelde enige weerstand om van de ene op de andere dag aan de medicatie te gaan. Ik ben zo iemand die bij hoofdpijn liever een groot glas water drinkt en een stuk gaat wandelen in plaats van de medicijnkast te plunderen.

Ik voelde nul behoefte om in contact te komen met mijn omgeving. Ik was rustig en gefocust op mijn taak, maar mijn creativiteit was nergens meer te bekennen.

Hups, hups, hups, met z’n allen aan de drugs!

Zo voelde het althans en het voelde niet goed. Ik had immers de eerste 18 jaar van mijn leven overleefd zonder Concerta en ik vond het nogal wat om op deze leeftijd te besluiten dat ik de rest van mijn leven mét zou doen. Natuurlijk heb ik het uitgeprobeerd. Concerta doet wat het belooft: ik raakte niet meer afgeleid door de geluiden of beweging om me heen. Daarnaast voelde ik ook nul behoefte meer om in contact te komen met mijn omgeving. Ik was rustig en gefocust op mijn taak, maar mijn creativiteit was nergens meer te bekennen.

Concentreren zonder Concerta

Al snel vond ik een alternatief voor medicatie in de vorm van conditionering. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat de drempel om te studeren lager werd als ik de avond voor een geplande studiedag alvast de benodigde boeken op mijn bureau legde. Ook leerde ik de magie van markeerstiften en het maken van quizkaartjes en spellen om zo interactief mogelijk te leren voor een examen. Langzaam maar zeker wierp het zijn vruchten af. Pavlov was er niets bij!

Blame it on the ADD

De verleiding is groot om ADD als licence to fail te zien. Kan ik me even niet concentreren, vergeet ik middenin een zin waar ik naartoe wil met mijn verhaal of verdwaal ik weer eens onderweg naar een afspraak? Blame it on the ADD. Alsof ADD iets buiten mezelf is wat ik de schuld kan geven van mijn sporadische chaotische momenten. Ik probeer er waakzaam op te zijn gewoon de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor mijn ‘hak-op-de-tak-brein’. Daarnaast zie ik dat er ook veel positieve aspecten aan ADD zijn: nieuwsgierigheid, creativiteit en flexibiliteit. ADD is een licentie. Je kunt echter wel zelf kiezen wat voor eentje.

Marthe Walter
Tags: chaos