Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Alle begin is moeilijk, maar als je dan de eindstreep haalt…

   beginnen
   Jessi Gruszka

   Een goed begin is het halve werk. Beginnen is één, maar volhouden twee. Vertel mij wat. Het zijn niet voor niets spreekwoorden, dat snap ik, maar ze zijn me op het lijf geschreven. En ze hebben meerdere malen door mijn hoofd gespookt in de afgelopen maanden.

   Ik kan maar moeilijk ergens aan beginnen. Niet mijn sterkste punt, ik geef het toe. Een leeg vel? Mijn grootste vijand. En als ik niet weet hoe ik iets aan moet pakken, dan doe ik het net zo lief helemaal niet. Van uitstel komt afstel is wat dat betreft nog zo’n gezegde dat voor mij bedacht is. Ik ben de koningin van het uitstellen. Zo lang dat het eigenlijk te laat is en dat ik in sneltreinstand mezelf moet zien te herpakken om alsnog mijn deadline te halen. Maar, gelukkig, ben ik daar dan weer wél goed in. Meevallertje.

   Nadeel is wel dat deze manier van werken niet bepaald goed is voor mijn stresslevel. En dat zit ‘m bij mij dan vooral in het gedeelte dat voorafgaat aan de sneltreinstand. Alle momenten dat ik niet weet waar ik moet beginnen, dat het even tegenzit. Alle momenten waarvoor doorzettingsvermogen nodig is of het nodig is om er “gewoon” in te blijven geloven. Iets wat mij niet “gewoon” is. Ik ben wat cynischer aangelegd, of realistisch zoals ik het zelf liever noem. Ik vind het moeilijk om ergens écht in te blijven geloven als het einde even niet in zicht is. Beginnen is tenslotte één, maar volhouden is twee.

   Eindelijk. Workerbee.nl is een feit. Alle stress, druk en small panic attacks waren voor niks –as usual– want, al zeg ik het zelf, wat staat er iets vets! Ik ben apetrots.

   Ik zie door de bomen het bos niet meer. De beren op de weg smeren geen broodjes, maar blokkeren mijn doorgang. Mijn vooruitgang. Ik heb een oppepper nodig, een duwtje in de juiste richting. Inspiratie. Een creatieve sessie. Een brainstorm. Een voorbeeld. En dan ineens is het er weer. Dan geloof ik er weer in. Zie ik het leven weer rooskleurig in. Weet ik weer waarvoor ik het doe. En: kan het niet gek genoeg. We gaan ervoor!

   De afgelopen periode was er wat dat betreft één van pieken en dalen. Van dolenthousiast tot het niet meer zien zitten. Gelukkig heeft het enthousiasme de overhand gehad. Maar hoe kan het ook anders, met zo’n vet project? Iets wat zo goed bij me past. Iets waarin ik –ja echt– geloof. Een contentplatform over druk(te), over twijfels, over keuzestress. Met herkenbare content van en voor mensen zoals jij en ik, die dezelfde uitdagingen hebben, met dezelfde dingen bezig zijn. Is dit alles? Is dit de baan waar ik van droom? Is het tijd voor een carrièreswitch? Koop ik een huis? Of kan ik beter (blijven) huren? Wil ik kinderen? En wat vind ik ervan dat iedereen dat zomaar van me verwacht? En er te pas en te onpas naar vraagt? Maak ik me soms te druk om niks? Maak ik van een mug een olifant? Hoe moet ik ooit in dit leven voor mijn dertigste (of veertigste) alles voor elkaar hebben waar ik op mijn zestiende van droomde? Verwacht ik misschien te veel van mezelf? Is het wel mogelijk om vier dagen te werken en voor de kinderen te zorgen? En wat geef ik ze mee voor later? Welke levenslessen? Welke normen en waarden? Wat vind ik zelf belangrijk? Vergelijk ik mezelf te veel met anderen? Is het leven wel zo fantastisch als de wereld op Instagram doet voorkomen? Werk ik om te leven of leef ik om te werken?

   eindstreep

   Dingen die ik me afvraag. Of me waarschijnlijk in de toekomst af ga vragen. Hoe heerlijk om dan te lezen of te horen hoe anderen dit aanpakken? Hoe zij met bepaalde situaties omgaan? Eerlijk en met beide benen op de grond. Geen poespas. Niet mooier gemaakt dan het is. Maar: zoals het is.

   Van winter is het zomer geworden. En van januari september. En het is zover. Eindelijk. Workerbee.nl is een feit. Alle stress, druk en small panic attacks waren voor niks –as usual– want, al zeg ik het zelf, wat staat er iets vets! Ik ben apetrots. Zo zie je maar weer, een goed begin is het halve werk. Ik hoop dat jullie je net zo in Workerbee.nl herkennen als ik. Veel lees- en kijkplezier!

   Jessi Gruszka