Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Als het (l)even tegenzit

leven
Lieke Jansen

Het was vrijdag, 29 december 2000. Ik maakte me op voor een badmintontoernooi. Al inspelend op de baan in de sporthal zwaaide ik naar mijn vader. ‘Doei pap, tot straks!’ Niet wetende dat uitgerekend die dag zou eindigen als de meest zwarte dag uit mijn leven.

Kleurloos

Terwijl ik mij uitleefde met mijn racket in mijn hand kreeg mijn vader tijdens zijn rondje hardlopen een hartinfarct. Gevalletje dikke vette pech. En ik weet het, het gebeurt dagelijks, maar toch niet uitgerekend in mijn omgeving?! Vanaf die dag kwam ik in een emotionele rollercoaster terecht. Eentje waarvan ik dacht er voorlopig niet meer uit te komen. Na drie maanden in het ziekenhuis ging het licht uiteindelijk toch uit voor hem. Ik was 15. Jong, maar oud genoeg om dit volledig mee te maken.

Toch was er uiteindelijk licht aan het einde van de tunnel. De situatie waarin mijn vader verkeerde was zo’n beetje hetzelfde als die van de bekende voetballer ‘Appie’ Nouri. En nee, hij was het niet meer; mijn grote voorbeeld, maar vooral gewoon mijn vader. Dus wat ben ik als ik terugkijk blij, hoe gek het ook klinkt, dat hij op enig moment uit zijn lijden werd verlost.

Ik ben erachter gekomen dat het soms gewoon even lekker is om je weer op te kunnen vreten over die extra pondjes, het slechte weer of je bad hair day. Want ook dat alles geeft ons leventje kleur.

Daily life is calling!

Jeetje, hoor ik je denken. Heftig. En ja, dat was het zeker. Op dat moment vooral. Maar tijdens en na zo’n periode waarin het leven even wat minder kleurrijk was krabbel je toch weer op. Want ‘hello, daily life is calling!’ Naar school, sporten, huishoudelijke taakjes, met vriendinnen leuke dingen doen. Je kunt er niet eeuwig bij stil blijven staan en dat is maar goed ook. Alle ‘eerste keren zonder’ kwamen natuurlijk hard aan, maar hij kreeg een plekje in mijn hart en ik leerde ermee leven. Want een verlies van iemand “verwerken”, waarom zou je? Ik doe het lekker op mijn manier.

Lees ook: When life throws you lemons

Kleurrijk

Je leert van alles wat je mee maakt. Het heeft het mij doen beseffen dat mensen zich over dingen druk kunnen maken, waarvan ik denk: waar hebben we het over? Maar ook ben ik erachter gekomen dat het soms gewoon even lekker is om je weer op te kunnen vreten over die extra pondjes, het slechte weer of je bad hair day. Want ook dat alles geeft ons leventje kleur.

Levensles

Inmiddels leef ik al langer zonder vader dan met. Op dat moment vond ik het toch wel even raar. Maar ik prijs mij een gelukkig mens met allemaal fijne mensen om me heen die ik hopelijk nog heel lang bij me mag houden. En als ik er een ding van opgestoken heb, is dat het zo belangrijk is om zelf je leven kleur te geven en te genieten van de kleine dingen.

Lieke Jansen
Tags: kleur