Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Bloot zijn we allemaal wel eens

   bloot
   Jessi Gruszka

   Bloot. Blootgeven. In je blootje. Tja. Bloot zijn we allemaal wel eens. Thuis onder de douche natuurlijk of ’s nachts als we lekker in bed liggen misschien. En dat moeten we natuurlijk helemaal zelf weten. Het is tenslotte ons eigen blootje en ons eigen huis. Maar zodra we over de drempel van ons huis naar buiten stappen of iets online de wereld in slingeren wordt het ineens een ander verhaal. Van topless zonnen op het strand tot een bikinifoto op Instagram, ineens vinden we er maar wat van met z’n allen.

   To share or not to share

   Ik ben op vakantie in Mexico en heb een bikini aangetrokken waarvan mijn vriend zegt: ‘ach, we zijn in Mexico, je kent hier toch niemand.’ Na een lekkere strandwandeling samen zie ik ineens iemand lopen. En niet zomaar iemand, want ik zag wel meer mensen lopen natuurlijk, maar iemand die ik ken. Die ik ken. Ja echt. Meer dan 8.000 kilometer verwijderd van mijn huis en ik kom gewoon serieus een bekende tegen. Een oud-collega nog wel. Voordat ik besef dat ik een weinig verhullende bikini aanheb roep ik zijn naam. ‘Wat doe JIJ hier?! Wat is de wereld toch klein!’ Dat moet natuurlijk vastgelegd worden, want hóe toevallig. Knip, op de foto. We kletsen even bij en vervolgen allebei onze eigen strandwandeling. Zodra ik weer bereik heb wil ik de foto sturen in de groepsapp met mijn collega’s. Dan ineens krijg ik een gevoel van ongemakkelijkheid: ‘Deel ik deze bikinifoto zomaar met al mijn collega’s?’ Niet zozeer vanwege mijn oud-collega, want hij had wél gewoon kleren aan, maar ik natuurlijk niet. Ik besluit de foto wat te croppen zodat er wat minder huid en bikini zichtbaar is en stuur ‘m dan alsnog. ‘Jeeeeetje, wat grappig! Hóe toevallig! Doe ‘m de groetjes!’

   Zijn bikinifoto’s inderdaad iets dat je niet met je volgers deelt, inclusief je collega’s? En trek je je bikinitopje inderdaad op het strand niet meer uit als de kans aanwezig is dat je collega of een andere vriend of kennis dit mogelijk ziet?

   Aanstootgevend en aandachttrekkerig

   De volgende dag besluit ik een foto op Instagram te delen van de vakantie. Een bikinifoto. Ik denk er eigenlijk niet lang over na voordat ik de foto deel. Filtertje eroverheen, want ik ben dus niet zo bruin, en: hup, gedeeld met iedereen die het wil zien. Of ja, met mijn volgers dan, want ik heb wel een gesloten profiel. Later besef ik dat onder mijn volgers niet alleen familie, vrienden en kennissen vallen, maar natuurlijk ook de meesten van mijn collega’s. Ik zie dat sommigen van hen de foto liken, anderen niet. Hetzelfde geldt voor mijn andere volgers. Ik krijg wat minder likes dan normaal. Voelen zij zich ongemakkelijk dat ik een foto deel in bikini? Zoals ze mij misschien nog nooit gezien hebben? Zoals ik op kantoor natuurlijk nooit zou verschijnen? Vinden ze het aanstootgevend? Is het ‘too much’? Is het aandachttrekkerig? Is het te bloot?

   Het zette me aan het denken. Zijn bikinifoto’s inderdaad iets dat je niet met je volgers deelt, inclusief je collega’s? En trek je je bikinitopje inderdaad op het strand niet meer uit als de kans aanwezig is dat je collega of een andere vriend of kennis dit mogelijk ziet?

   Wat deel jij op Instagram? Mariëlle verbaast zich erover wat we delen.

   Tussen duizenden vreemden

   Ik denk het niet. Sterker nog, nu ik er langer over nagedacht heb vind ik het onzin. Hoe spastischer ik doe over het laten zien van iets meer huid dan normaal, hoe meer het ‘een ding’ wordt. Iedereen loopt toch wel eens in zijn of haar zwembroek of bikini? Iedereen is toch wel eens bloter gekleed? En op het strand lopen we zo toch ook rond tussen duizenden (of hopelijk wat minder, maar dat terzijde) vreemden nota bene? Wat maakt die ene collega of volger dan uit? Ik vind dat ik er prima uitzie, zowel in een zomerjurkje als in een bikini, dus waarom zou ik dat niet delen? Ik heb tenslotte meer leuke vakantiefoto’s in bikini dan in een jurkje (life is better in a bikini enzo). En: Instagram staat er vol mee. De ene bikinifoto na de ander. Zogenaamde celebrities of influencers worden erom bejubeld. Anderen, nog aan de weg timmerende influencers, krijgen onder hun blotere foto’s allerlei hate comments – ‘slet’. Het is toch eigenlijk te walgelijk voor woorden. En waarom? Omdat iemand een -shocking- bikini aanheeft? Er billen te zien zijn? Of andere vrouwelijke rondingen?

   Vol zelfvertrouwen

   Ik deel voortaan (nog steeds) zonder nadenken mijn bikinifoto’s op Instagram, trek mijn bikinitopje uit op het strand als ik daar zin in heb en de volgende keer deel ik misschien zelfs wel zonder ‘croppen’ een foto in de groepsapp van het werk. Why not? Wil je er niet naar kijken, vind je het aanstootgevend of wil je je er druk over maken, al dan niet samen met anderen? Be my guest. Daar hoef ik mijn zelfvertrouwen toch niet voor aan de kant te zetten? Precies.

   Jessi Gruszka
   Tags: bloot