Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Buitenstaander? Maak van ‘erbij horen’ een besluit!

buitenstaander
Marthe Walter

Mijn vriendje heeft een nieuwe baan bij een Amerikaans bedrijf. Hij werkt in een team met mensen van allerlei verschillende nationaliteiten: Portugees, Zweeds, Schots en Nederlands. Zijn Braziliaanse afkomst maakt het team nog cultureler! Hij heeft het er erg naar zijn zin, maar komt de eerste paar dagen soms ook wat sip naar huis. Zijn collega’s kunnen allemaal Nederlands spreken, en hij kan dat (nog) niet. Het grootste gedeelte van de dag wordt er Nederlands gepraat, wat maakt dat hij zich soms niet enkel buitenlander maar ook buitenstaander voelt.

Op een zaterdagavond gaan we uit eten met vriendin Wahida en haar, van Engelse afkomst, vriend Zef. Zef woont nu ongeveer 7 maanden in Nederland en is, net als mijn vriend, druk bezig met het leren van de taal en het inburgeren. Als ik hem vraag hoe hij het vindt dat ook zijn collega’s voornamelijk Nederlands spreken zegt hij tot mijn verbazing: “Dat vind ik juist fijn!”

Leren met Duo Lingo

Natuurlijk leert mijn vriend ook Nederlands. Hij heeft 11.672 punten op de taal-app Duo Lingo en ik doe mijn best om hem hier en daar wat Nederlands bij te brengen. Het verschil met zijn Portugese moedertaal is echter groot en naast zijn fulltime baan gaat het leren van een nieuwe taal niet erg hard. Als zijn collega’s met elkaar praten in het Nederlands zegt hij zich een stokstaartje te voelen dat steeds opkijkt, maar geen aandacht krijgt.

Als ik ervoor kies om me af te sluiten als er Nederlands wordt gesproken dan maak ik geen verbinding met mijn collega’s en zit ik voordat ik er erg in heb de hele dag met mijn koptelefoon in een hoekje te werken.

Leren met dropjes

Zef daarentegen spoort zijn collega’s aan om zoveel mogelijk Nederlands te praten, zelfs als hij het (nog) niet kan verstaan. Hij vertelt hoe dat zo gekomen is: “Ik heb de rollen in mijn eerste werkweek omgedraaid. Als ik ervoor kies om me af te sluiten als er Nederlands wordt gesproken dan maak ik geen verbinding met mijn collega’s en zit ik voordat ik er erg in heb de hele dag met mijn koptelefoon in een hoekje te werken. Daarom heb ik in mijn eerste week gezegd dat ik graag Nederlands wil leren en dat ik het fijn vindt als iedereen gewoon zijn eigen taal spreekt. Als reactie daarop zijn al mijn collega’s enthousiast en gemotiveerd om me de taal te leren! Daarnaast heb ik een grote pot met drop op mijn bureau gezet wat ervoor zorgt dat er gedurende de dag voldoende gelegenheid is om te leren en te snoepen.”

Leren participeren

Vol van eten en inspiratie fietsen ik en mijn vriend terug naar huis. We hebben niet alleen geleerd dat er een erg lekker Turks restaurant in Breda te vinden is, we leerden ook dat ‘erbuiten staan’ slechts een besluit is en er altijd mogelijkheden zijn om de verbinding met collega’s op te zoeken, zelfs als je de taal niet spreekt. Vanmiddag haal ik een grote pot met dropjes die hij volgende week op zijn bureau kan zetten. En hij oefent dankzij de inspiratie van Zef sinds dit weekend op een nieuwe zin: ‘Ik spreek geen Nederlands, maar ik wil het graag leren.’

Marthe Walter
Tags: nieuw