Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Chaos is hét recept voor creatie, als je het goed doet…

creatie
Marthe Walter

“Ga anders even op de bank liggen moppie!” Ik hoor dat mijn moeder het lief bedoelt, maar ik kan haar wel achter het behang plakken na deze opmerking. Het is het einde van de middag, op een donderdag, en ik vecht niet enkel met mijn moeder, maar ook met mijn deadlines, mijn laptop, en voornamelijk met mijzelf.

Ik moet met mijn MacBook dingen converteren naar Word. Het lijkt een onmogelijke missie om het voor elkaar te krijgen en tegelijkertijd de index en opmaak te behouden. Technische vriend en redder in nood Jasper is samen met zijn Windows computer aangeschoven om me te begeleiden en me ervoor te behoeden dat ik mijn laptop niet uit het raam flikker, maar tot op heden blijft het spannend.

Ik heb geen duidelijke afspraken gemaakt over waar mijn werkzaamheden beginnen en eindigen, en mijn verantwoordelijkheid blijkt daardoor groter dan ik had ingeschat.

Ik had alles goed gepland. Een laatste sprint voor mijn vakantie en ik zou al mijn deadlines halen. Ik had er echter geen rekening mee gehouden dat mijn MacBook geen Windows spreekt, en dat opmaak en drukwerk ‘zeg maar niet mijn ding’ zijn. Ik had me nog zó voorgenomen deze keer met volle batterij (mijn batterij dan, niet die van mijn laptop) op vakantie te gaan in plaats van met een lege, maar het vooruitzicht is chaotisch en onheilspellend.

Onrust onvoorzien

Mijn strakke agendaplanning bleek geen ruimte te hebben voor onvoorziene zaken. Ik heb geen duidelijke afspraken gemaakt over waar mijn werkzaamheden beginnen en eindigen, en mijn verantwoordelijkheid blijkt daardoor groter dan ik had ingeschat. Alles zou precies op rolletjes moeten gaan, en dan zou ik -in theorie- alle rust bewaren. In de praktijk was daar echter weinig van terug te vinden. In de drukte van de dag blijkt zelfzorg het eerste element te zijn wat overboord moet, en dat terwijl ik vorig jaar nog zo mijn best deed om het erin te krijgen.

Marthe schreef eerder over waarom deadline-ontwijkend-gedrag en inspirerende carrièrevrouwen de ultieme combinatie zijn. Benieuwd?

Zelfzorg overboord

Mijn moeder heeft gelijk. Even op de bank liggen zou me absoluut goed doen. Maar ik voel niet de ruimte noch de rust om eraan toe te geven. Ik heb mezelf fulltime volgeboekt met werk en als dat voorbij is wil ik bijslapen. Omdat zelfzorg maar een enkel dagdeel in mijn agenda staat, annuleer ik het gemakkelijk wanneer het even iets drukker blijkt te zijn. En plan ik mezelf fulltime in met opdrachten? Dan blijft het weekend over voor huishoudelijke taken en ben ik in de avond standaard bekaf.

Creatie versus irritatie

Terwijl Jasper mijn gestreste schouders masseert en mijn moeder een kopje thee zet, jammer ik wanhopig dat ik denk dat het niet gaat lukken deze keer. Mijn moeder gniffelt en zegt dat alles goedkomt. Net als de vorige keer en de keer daarvoor. Na lang doorploeteren haal ik inderdaad mijn deadline.

Ik leer dat ik in de toekomst heldere afspraken met mijn klanten moet maken over waar mijn taak begint én eindigt. Daarnaast leerde ik dat het woord chaos, waar wel sprake van was als je het mij vraagt, afstamt van het griekse woord voor leegte. Vanuit chaos ontstaat, als alles goed gaat, creatie. Geef je echter je grenzen niet aan en verzuip je in de chaos? Dan is dat hét recept voor irritatie. Soms is het dus echt verstandig om de dingen even vanaf de bank, van een afstandje, te bekijken. Zo maak je zélf het verschil tussen irritatie en creatie.

Marthe Walter
Tags: chaos