Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Chaotische tijden, zo met het einde van het jaar in zicht…

chaos
Lieke Jansen

Zo richting het einde van het jaar lijkt het altijd wel alsof iedereen voor 1 januari nog iets van je wil. Zowel op het werk als privé is mijn agenda de komende weken dan ook goed gevuld. Ik hoef me niet te vervelen in ieder geval. En dat vind ik niet erg, even de versnelling aan. Maar ik vind het wel belangrijk om daarna ook weer ruimte te hebben om even terug te schakelen.

Organisatietalent

Ik kan goed plannen en organiseren. Gelukkig maar. Want naast mijn 32-urige werkweek wil ik natuurlijk ook tijd maken voor mijn gezin, familie, vrienden, sporten en de laatste tijd… vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk dat ook nog eens heel goed past bij het einde van het jaar. Sinds dit jaar organiseer ik namelijk de intocht van Sinterklaas in mijn stad. Vanaf de zomer ben ik druk bezig geweest om Sinterklaas en zijn pieten tijdens de jaarlijkse intocht op een feestelijke wijze welkom te heten. En daar gingen de afgelopen maanden de nodige uurtjes in zitten.

Weer een nieuwe uitdaging

Tegelijkertijd begon mijn vriend begin deze maand met zijn nieuwe baan. Een leuke nieuwe uitdaging voor hem. En terwijl het voor hem natuurlijk wennen is, betekende deze verandering voor mij ook weer een ander schema. Zo ging ik van mijn parttime dag op vrijdag naar woensdag- en vrijdagochtend werken. Dat heeft toch een impact op je planning, zowel thuis als op het werk. Maar, als moeder zit je nu eenmaal nooit stil, dus van een kleine wijziging in het ‘huishouddraaiboek’ draai ik mijn hand niet om. Ik zou zomaar kunnen zeggen dat het mijn cv zelfs verrijkt. Misschien kan ik wel solliciteren op een baan als personal assistent of ondernemende duizendpoot…

Na chaotische tijden moet er uitzicht zijn op minder chaotische tijden, want: jezelf voor 200% geven moet geen maanden duren. Dan kan het je soms zomaar even teveel worden.

Uitzicht op rust

Overal waar ik me inzet, of dat nu voor een betaalde baan is of als vrijwilliger, vind ik het fijn om écht iets bij te kunnen dragen en te kunnen betekenen voor een ander. En dan zet ik graag een tandje bij als dit nodig is. Maar omdat ik zo in elkaar zit is het in drukke tijden wel nodig dat ik op zoek blijf gaan naar balans of het uitzicht hierop. Na chaotische tijden moet er uitzicht zijn op minder chaotische tijden, want: jezelf voor 200% geven moet geen maanden duren. Dan kan het je soms zomaar even teveel worden.

Het is niet altijd even gemakkelijk om je grenzen aan te geven, toch is dit wel heel belangrijk. Saskia kwam daar achter toen ze grens-gevoel-loos bleek te zijn…

Lichte chaos

En soms, ondanks mijn goede plan en organisatie skills, voel ik me dan even niet zo’n georganiseerd type. Dan heerst er op mijn bureau een lichtelijke chaos en lap ik de clean-desk policy maar al te graag aan mijn laars. Zeker in deze tijd van het jaar, als het nog donker is wanneer je naar je werk gaat en alweer donker is als je naar huis gaat. Als de dagen korter zijn, of voelen. Want voor mij voelt het dan écht alsof er minder uren in een dag zitten. En daarmee komt mijn planning dan nog wel eens in de war.

Georganiseerd het nieuwe jaar in

Over planning gesproken… Op dit moment heb ik geen tijd te verliezen. Ik ga gauw weer verder met het afstrepen van niet geheel onbelangrijke zaken op mijn to do list. Nog even de cadeautjes bestellen voor Sinterklaas, een taart regelen voor de verjaardag van mijn bijna 3-jarige dochter, naar mijn zorgverzekering kijken, de zomervakantie bevestigen, bedenken wat we gaan maken met Kerst en nog iets leuks scoren voor de feestdagen. Waarom? Zodat ik geheel zonder chaos in mijn hoofd het jaar kan afsluiten en… georganiseerd aan een nieuw jaar kan beginnen!

Lieke Jansen
Tags: chaos