Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Dag baan, dag zekerheid. Hallo passie!

passie
Loes Brouwer

Een nieuw jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En hoe toepasselijk is dat dit jaar voor mij?! Ik heb besloten het over een compleet andere boeg te gooien. Dag baan, dag zekerheid! Hallo, schrijven, hallo passie!

Van jongs af aan is schrijven mijn grote passie. Ik schreef schriften vol fictieve verhalen die ik vervolgens voorlas aan de familie. Jaren later is het een hele mix geworden van fictieve verhalen, persoonlijke verhalen, quotes en gedichten. Maar dan… Wat doe je er dan mee? Ik bewaarde ze altijd veilig op mijn laptop met de gedachte dat ik er heus ooit wat mee ging doen. Dat ooit duurde alleen wel erg lang. Steeds kwamen dezelfde vragen terug: op welke manier ga ik er iets mee doen, in welke vorm, hoe moet ik het precies aanpakken? En ook dezelfde twijfels kwamen steeds terug: misschien heb ik toch nog te weinig liggen om ermee van start te gaan, misschien vindt niemand het leuk, misschien pak ik het helemaal verkeerd aan… En wat gebeurde er vervolgens? Juist. Helemaal niets!

Ik heb liever dat het mislukt in de wetenschap dat ik er vol voor ben gegaan, dan dat het mislukt omdat ik er niet, of te weinig, voor ben gegaan.

Gewoon maar doen!

Terwijl ik er steeds concreter mee bezig was merkte ik dat ik stapje voor stapje steeds beter wist hoe ik het vorm wilde geven. En dan komt ineens het moment van ‘gewoon maar doen dan’. Klik. Het staat… live! Help! Eng! Maar, ook een opluchting. Ik ben gestart, het is zover. Nu is het tijd om op te bouwen, om veel te leren, om het verder vorm te geven, bij te schaven, het tijd te gunnen. Nu maar hopen dat het aanslaat, spannend!

Keuzes maken

Er was alleen één probleempje. Tijd. Als in: te weinig tijd. Naast mijn gezin van drie kinderen (en mijn man niet te vergeten) en mijn baan hield ik te weinig tijd over voor het schrijven, ontwikkelen en laten groeien van ‘mijn kindje’. Dat betekende dat het tijd was om keuzes te gaan maken. En laat dat nu precies altijd een zwak punt van mij zijn geweest. Ze zeggen wel eens dat geen keuze maken ook een keuze is. En dat klopt, ik heb het vaak genoeg gedaan. Maar dat is naar mijn idee wel de slechtste keuze die je kunt maken. In dit geval besloot ik dan ook samen met mijn man dat ik ervoor moest gaan, dat ik er iets van moest maken. En mocht het mislukken? Dan zou dat heel jammer zijn. Maar ik heb liever dat het mislukt in de wetenschap dat ik er vol voor ben gegaan, dan dat het mislukt omdat ik er niet, of te weinig, voor ben gegaan.

Volg je hart en luister naar je verstand

Voor iedereen die dit leest en denkt: ik heb eigenlijk ook plannen, groot of klein, of: ik heb een bepaalde droom, maar ik durf het niet goed of ik weet niet goed of en waar ik moet beginnen… Bij deze moedig ik je graag aan! Heb jij een droom of plannen die te realiseren zijn en een kans van slagen hebben? Ga ervoor! Volg je hart en luister naar je verstand, verzamel kennis, lees je in, maak concrete plannen, en… begin! Misschien wordt 2020 dan wel jouw jaar, in plaats van ‘had ik maar’. En anders hebben we altijd nog 2021, 2022 of 2023.

Loes Brouwer
Tags: nieuw