Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Dag verlanglijst vol wensen, hallo feestdagen vol verrassingen?

   verlanglijstje
   Jessi Gruszka

   Ik zie ze al liggen, de cadeautjes onder de kerstboom. Niet bij de schoorsteen, want wij vieren thuis Kerst, geen Sinterklaas. Grote cadeaus, kleinere cadeautjes, cadeautjes ingepakt in rood met goud glitterend papier, de een heeft een grote strik, de ander een kleurrijke naamsticker. Maar: altijd een persoonlijk kaartje of gedichtje erbij. Ik ben benieuwd welke voor mij is. Er staan wel namen op, maar je moet zo nieuwsgierig dichtbij komen om ze te zien, dat ik maar rustig afwacht. Stiekem weet ik toch al wat ik krijg.

   Of nou ja, stiekem. Er is weinig stiekems aan. Of geheimzinnigs. Het is hoe dan ook zéker geen verrassing. Ik weet precies wat er in het mooie glitterende cadeaupapiertje onder de kerstboom verpakt zit. Of iemand moet besloten hebben af te wijken van mijn verlanglijstje. Wat ik dan weer niet aanraad. Ik heb mijn verlanglijstje namelijk met veel aandacht opgesteld.

   Ik weet precies wat ik wél wil en precies wat ik niét wil. Als ik online mijn verlanglijstje in moet vullen plak ik daarom met veel liefde en plezier de world wide web-link erbij.

   Een specifieke afmeting, kleur, motiefje en afwerking

   Misschien is het niet mijn allerbeste eigenschap, maar ik ben nogal kieskeurig. Ik weet precies wat ik wél wil en precies wat ik niét wil. Ik vraag geen dessertbordjes met dessertvorkjes voor Kerst. Nee, de bordjes hebben een specifieke afmeting, kleur, motiefje en afwerking. Evenals de vorkjes: die zijn mat goud van kleur. Als ik online mijn verlanglijstje op Lootjestrekken.nl in moet vullen plak ik daarom met veel liefde en plezier de world wide web-link erbij. En als ik mijn verlanglijstje zo door moet geven? Dan kun je ‘m via WhatsApp of e-mail verwachten. Niet echt gezellig eigenlijk. De decembermaand: een maand vol feest, een maand vol verrassingen. Maar niet voor mij.

   Het gevoel van ultieme blijdschap en warmte

   Afgelopen zaterdag vierden we Sinterklaas met mijn schoonfamilie. Kleine kindjes, dus dan komt Sinterklaas natuurlijk wel weer even om de hoek kijken. Rode koontjes, grote ogen, een brede lach en wat vlindertjes van de zenuwen bij de kids. Wat zou Sinterklaas dit jaar voor hen meegenomen hebben uit Spanje? Vol spanning wordt cadeautje na cadeautje uitgepakt, opengescheurd het liefst. ‘WAUW! MAMA!! KIJK WAT SINTERKLAAS VOOR MIJ MEEGENOMEN HEEFT! HOE WEET HIJ PRECIÉS DAT IK DIT ZOOOO GRAAG WILDE?’ Dat weet Sinterklaas natuurlijk helemaal niet, want die bestaat niet. Papa en mama daarentegen houden hun pietenoortjes al weken open om te destilleren wat hét cadeau moet zijn dat uit de zak van Sinterklaas getoverd wordt op pakjesavond. Hoewel de kiddo’s er al die tijd zelf al om vragen, is het op de dag zelf toch een enorme verrassing wat ze krijgen. Een gevoel van ultieme blijdschap en warmte door alle cadeaus en verrassingen overvalt de kindjes, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Daar zijn ze denk ik nog te klein voor.

   Precies wat ik zoooo graag wilde

   Ik zie het wel. Ineens lijkt het me zo leuk om ook zo ongelofelijk verrast te worden. Dat iemand een cadeau voor je uitzoekt en net zo blij is als je het uitpakt als hoe blij jij bent als je ziet wat het is. Een échte verrassing, met liefde uitgezocht. Dat gevoel van verrast worden is stiekem toch wel echt heel leuk. Dus beland ik in een dilemma: mijn verlanglijstje de prullenbak in en me laten verrassen met het risico op cadeaus die in de kast verdwijnen en ik nooit gebruik of draag –of– toch maar op mijn eigen manier, met weblinks naar webshops en alles, precies krijgen wat ik ‘zoooo graag wilde’? Ik heb er eens over nagedacht en ik heb een tweetal oplossingen voor mezelf gevonden:

   • Ik zet voortaan meerdere dingen die ik ‘zoooo graag wil’ op mijn lijstje, zodat ik iets krijg waar ik sowieso super happy mee ben, maar niet weet wélk cadeautje van de cadeautjes op mijn verlanglijstje.
   • Ik vraag een kleiner cadeautje dat ik ‘zooo graag wil’ én ik laat me verrassen. Twee vliegen in één klap.

   verlanglijstjeIk ga beide opties eens proberen. Wie weet werkt het voor me. Zo maak je me blij met cadeautjes die ik ook écht ga gebruiken en/of dragen én ik ervaar weer dat ultieme gevoel van verrast worden door iemand die je stiekem toch wel heel goed lijkt te kennen. Ook al is het Sinterklaas of de Kerstman. En mocht het niet lukken, dan heb ik altijd nog dat lieve, leuke, grappige, maar altijd warme persoonlijke kaartje of gedichtje. Daar laat ik me áltijd graag door verrassen. Uiteindelijk zijn het toch de persoonlijke woorden die tellen én die je je later nog herinnert en je het warme gevoel geven die bij de decemberdagen horen, net zoals de kindjes dat krijgen.

   Hele fijne feestdagen, en: laat je verrassen!

   Jessi Gruszka