Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Dat ik thuiswerk betekent niet dat ik vrij ben…

   vrij
   Marthe Walter

   Het grootste gedeelte van mijn vrienden werkt fulltime. Moet je naar de tandarts? Dan moet je een ochtend vrij vragen. Doordeweekse avond? Op tijd naar bed om morgenvroeg weer om 8 of 9 uur op kantoor te staan. Mijn gemiddelde werkdag als zzp’er? Die begint een stuk later.

   Er wordt me dan ook regelmatig gevraagd of ik voor het avondeten even de boodschappen kan doen en of ik even die reservering bij het restaurant wil maken, want ik ben toch “vrij”. Ook wordt me geregeld gevraagd pakketjes aan te nemen of op te halen, want ik ben toch thuis. Vorige week bijvoorbeeld appte mijn huisgenootje me met de vraag of ik haar pakketje bij de buren wilde halen. Als ik op een schaars moment niet in staat ben het pakketje te ontvangen, wordt het namelijk bij de winkel naast ons huis bezorgd. En die is regelmatig al dicht als zij van haar werk thuiskomt.

   Ik vraag me af hoe het zou zijn als ik niet thuiswerkte in pyjama maar op een heus kantoor. Zou ik dan ook steeds gevraagd worden om restaurantreserveringen te maken, pakketjes op te halen en deuren open te doen?

   Productief in pyjama

   Eén keer per week heb ik pyjamadag. Dat is zo’n dag waarop ik thuis gewoon aan het werk ben, maar dan in een kleurrijke, zachte en comfortabele onesie. Het is de dag dat ik helemaal onderduik in mijn writer’s cave. Mijn telefoon gaat uit, de concentratiemuziek gaat aan, ik ontvang geen bezoek en ik focus me helemaal op mijn werk. Columns schrijven kan ik overal, maar opdrachten waar ik echt mijn brein voor moet gebruiken doe ik het liefst in volle focus thuis. En schijn bedriegt. Want het ziet er wellicht niet productief uit als je me ziet zitten zonder make-up, in mijn onesie, bril op mijn hoofd en haar in een knot, maar ik kan oprecht zeggen dat het vaak de meest productieve dag van de week is. In aanloop naar deze dag zorg ik dat mijn huis helemaal netjes en opgeruimd is. Er is gestofzuigd, er staat een bos verse bloemen op tafel en ik heb genoeg eten in huis om de dag door te komen. Ik vind het dan ook bloedirritant als ik ‘in the zone’ zit en opeens de deurbel gaat: alwéér een pakketje! Ik vraag me af hoe het zou zijn als ik niet thuiswerkte in pyjama maar op een heus kantoor. Zou ik dan ook steeds gevraagd worden om restaurantreserveringen te maken, pakketjes op te halen en deuren open te doen?

   Lees ook: De keuzestress die van mij een carrièrehuisvrouw maakt

   Ode aan online winkelen

   Ik besef dat het een beetje hypocriet van me is. Een paar jaar geleden deed ik namelijk exact hetzelfde. Ik herinner me nog hoe blij ik was met online winkelen toen ik een fulltime kantoorbaan had. De enige dag dat ik fysiek zou kunnen winkelen was zaterdag en laat dat nou net de dag zijn dat ik een beetje wilde bijkomen van mijn intensieve werkweek of tijd wilde doorbrengen met vrienden en familie. Online winkelen was dé oplossing! Ik liet mijn pakketjes bezorgen bij de Albert Heijn in de buurt of bij mijn moeder als ik wist dat ze thuis was. En als ik het pakketje dan bij mijn moeder ophaalde kon ik met een beetje geluk nog mee-eten ook!

   Niet storen a.u.b.

   Ik vraag me af hoe het zou zijn als ik niet thuiswerkte in pyjama maar op een heus kantoor. Zou ik dan ook steeds gevraagd worden om restaurantreserveringen te maken, pakketjes op te halen en deuren open te doen? Waarschijnlijk niet. Iemand die aan het werk is willen we namelijk liever niet storen.

   Moet ik dan voortaan altijd in een kantoorwaardige outfit aan het werk zijn zodat mijn thuiswerkdagen ook als werkdagen worden gezien? Ik hoop het niet. Dat ik niet in het bezit ben van een fulltime kantoor bestaan, betekent niet dat ik thuis niet hard aan het werk ben. Gelukkig weten mijn vrienden dat inmiddels wel, en doen ze nog maar af en toe een beroep op me. Niet op pyjamadag trouwens. Want mijn vrienden weten inmiddels ook: pyjamadag is powerdag, dus niet storen a.u.b. En hey: we hebben inmiddels ontdekt dat de winkel hiernaast ook op zaterdag geopend is. Win-win.

   Marthe Walter
   Tags: power