Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

De appel valt niet ver van de boom…

leergierig
Marleen Ceelen

In mijn zoektocht naar werkgeluk heb ik voor mezelf alle werkwaarden op een rijtje gezet die ik belangrijk vind. Kritisch als ik ben, zijn dat er heel wat. Daarom maak ik een top 5.

In die top 5 mag ‘ontwikkeling van kennis’ zeker niet ontbreken. Ik vergroot graag mijn deskundigheid, ben breed geïnteresseerd en geniet ervan nieuwe dingen te leren. Dat we dit terugzien bij onze kinderen, is geen verrassing. De appel valt immers niet ver van de boom. Hoe leergierig en gemotiveerd ze zijn, blijkt ook weer als we ’s avonds aan tafel vragen hoe de eerste dag van het nieuwe schooljaar is geweest.

Pff, ik heb niets nieuws geleerd. Alles wat we deden kende ik al”, antwoordt de middelste direct. Sinds vandaag is ze kleuter af en mag ze echt gaan leren lezen, schrijven en rekenen in groep 3. Ze verheugt zich daar al maanden op en waarschijnlijk is de eerste schooldag in dat opzicht een beetje tegengevallen. “Schat, je kwam stralend uit school. Het gaat er toch om dat je het fijn hebt gehad. Je hoeft niet meteen de eerste dag iets nieuws te leren”, is mijn reactie.

Mijn man vervolgt spontaan tegen de oudste: “Jij bent nu over de helft van je basisschooltijd. De eerste dag in groep 5 zit erop. Je kunt beginnen met aftellen.”

Mijn man vervolgt spontaan tegen de oudste: “Jij bent nu over de helft van je basisschooltijd. De eerste dag in groep 5 zit erop. Je kunt beginnen met aftellen.” Ze kijkt hem verbaasd aan en haar reactie is al even spontaan, zonder dat ze één woord gebruikt. Haar ogen stralen een duidelijke boodschap uit: ‘Hoezo zou ik af willen tellen? Ik heb vandaag juist geleerd sommen tot duizend te tellen en ik heb mijn superleuke vriendjes weer gezien. Morgen krijg ik een eigen tablet en wordt leren nog leuker én ik heb de coolste meester van de school. Ik geniet van elke schooldag! Wat zit je nou te zeuren papa.’

Heerlijk! Ik ben benieuwd hoe lang ze die leergierigheid vasthouden. Aan manlief en mij de taak ervoor te zorgen dat ze vooral ook blijven genieten. Want de belangrijkste les die ik tot nu toe in mijn werkcarrière heb geleerd, is het dat je pas écht goed kunt presteren als je lekker in je vel zit!

Marleen Ceelen