Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   De bal ligt altijd bij jezelf, ook in je loopbaan

   loopbaancoach
   Marthe Walter

   In mijn eerste baan had ik de allerbeste secundaire arbeidsvoorwaarde die je je kunt wensen: een loopbaancoach. Hij had een ondersteunende rol in mijn traineeship en was altijd bereikbaar als ik persoonlijk of professioneel vastliep. En ergens in 2016 liep ik dus inderdaad vast.

   Het was de tweede helft van mijn eerste jaar en ik ging ten onder aan teveel opdrachten en teveel stress. Ik voelde me een gesneuveld hoopje mens en was ten einde raad. Nadat ik half huilend mijn verhaal op tafel legde vroeg ik hem: wat moet ik doen?

   Ik hoopte dat mijn coach als een soort knight in shining armor al mijn problemen zou doen verdwijnen. Dat hij vanuit zijn expertise een soort anti-stress aanvalsplan tevoorschijn zou toveren en dat daarmee alles goed zou komen. Ik had de stress-bal zijn kant op gekaatst en het was nu zijn taak om ervoor te zorgen dat ik weer relaxt zou worden, toch?

   Mijn coach had geen aanvalsplan noch shining armor. Ik gooide de bal en kreeg hem keihard terug. “Vertel eens, hoe ga je dit oplossen?”

   The ball’s in your court

   Nee. Mijn coach had geen aanvalsplan noch shining armor. Ik gooide de bal en kreeg hem keihard terug. “Vertel eens, hoe ga je dit oplossen?”, zei hij terwijl hij de bal, die ik zo hard had weg gekaatst, weer voor mijn neus legde. We bekeken de stapel werk die er op mijn bordje lag. Was het realistisch dat ik dit aankon? Nee. Was dat duidelijk voor mijn leidinggevende? Ook niet. Het was hoog tijd om transparant te zijn. Ik was geen superwoman die 3 verschillende interim-klussen kon doen op 3 verschillende locaties in 5 dagen tijd. Ik was in de veronderstelling dat iemand me moest verlossen van de stress en realiseerde me niet dat ik dat enkel zelf kon doen. “Marthe, één van de belangrijkste lessen die je gaat leren in dit traineeship, is dat de bal altijd bij jezelf ligt. Zodra je gaat denken dat een ander aan zet is om jouw loopbaan lichter of leuker te maken dan ga je eraan onderdoor”, aldus mijn loopbaancoach.

   Lees ook: De gevaarlijke gevolgen van hardop dromen

   I’ve got the power

   Ik leerde van mijn coach om de autoriteit te pakken in mijn loopbaan. Ik leerde om niet te wachten tot het mijn leidinggevende duidelijk werd dat ik teveel stress had, maar om zelf aan te geven dat het teveel was. Ik leerde dat er maar één persoon is die mijn loopbaan lichter en leuker kan maken en dat was ik zelf. Én ik leerde dat er altijd iemand was die ik kon bellen als ik vastliep. In die telefoongesprekken bespraken we de tactiek (die ik grotendeels zelf had bedacht) die ik zou gebruiken om mijn problemen op te lossen. Hier en daar met een kleine toevoeging of aanmoediging van mijn coach.

   You’ve got balls

   Ik quote mijn loopbaancoach nog steeds met grote regelmaat. Een paar jaar later start het gros van mijn vriendinnen met hun eerste loopbaan, de meesten helaas zonder coach. Ik word regelmatig door één van hen benaderd: handen in het haar, stikkend in de stress. Ze stellen allemaal dezelfde vraag: wat moet ik doen? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Jij bent aan zet, wat gá je doen?” Soms moet je de ballen hebben om zelf een knoop door te hakken als het gaat over de lol in je loopbaan. Niemand kan het leuker maken, alleen jijzelf. Dus: wat is jouw volgende zet?

   Marthe Walter
   Tags: power