Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

De gevaarlijke gevolgen van hardop dromen

wet van Sinterklaas
Marthe Walter

Oprah Winfrey zei ooit: ‘You get in life what you have the courage to ask for’. Dichterbij huis leerde ik een paar jaar geleden een vergelijkbare les van mijn loopbaancoach. Hij noemde het: ‘de wet van Sinterklaas’. De wet is simpel: als je iets wil hebben, dan moet je het op je verlanglijstje zetten.

Als ik later groot ben

Dat liet ik me geen twee keer vertellen. Vol enthousiasme volgde ik de wet van Sinterklaas. Ik maakte het ene na het andere verlanglijstje. Als een kind met de Intertoys-catalogus in december ging ik aan de slag. Vol verwachting kliederde ik mijn dagboeken vol, maakte ik mindmaps en vertelde ik mensen over mijn verlanglijstjes. Ik maakte een vakantieverlanglijst, een boekenverlanglijst én een verlanglijst met inspirerende organisaties. Organisaties waar ik ooit zou willen werken ‘als ik later groot ben’. En: het leek te werken. Het zal je misschien verbazen, maar datzelfde jaar nog werd ik gevraagd om adviseur te worden bij 365 Dagen Succesvol, een organisatie uit mijn top 3 van inspirerende bedrijven. Na ruim 6 maanden bleek het tóch niet helemaal de baan van mijn dromen te zijn, maar hey: het was me toch maar even gelukt. Tijd voor een nieuwe droom. Ik maakte een mindmap en er kwam een nieuwe naam bovenaan mijn werkwensenlijst: Mindvalley. Klein detail: het hoofdkantoor van Mindvalley is in Maleisië.

Als een kind met de Intertoys-catalogus in december ging ik aan de slag. Vol verwachting kliederde ik mijn dagboeken vol.

Hardop dromen

Ik heb oprecht nog geen idee wat ik voor deze organisatie kan betekenen. Op dit moment ben ik tevreden met mijn werk als ondernemer en mijn leven in Nederland. Er staat ook geen vacature open die me op mijn lijf geschreven is. Sterker nog: ik ben momenteel zo gelukkig met mijn opdrachten en leven in Amsterdam dat ik er voorlopig nog niet aan moet denken om ergens anders te werken. En dat is niet alles. Maleisië is natuurlijk niet bepaald om de hoek. En wie me een beetje kent weet dat ik al kan verdwalen in het Vondelpark, laat staan in een vreemd land. Van concrete emigratieplannen valt dus (nog lang) niet te spreken. Desondanks kwam Mindvalley laatst behoorlijk dichtbij.

In de zomer van 2018 bezoekt mijn vriendin Jaimy Maleisië in haar vakantie. Na 3 weken backpacken spreken we af om foto’s en verhalen uit te wisselen. Bij ons weerzien overhandigt Jaimy me vol trots een klein zilver muntje. Terwijl ze het muntje in mijn hand legt zegt ze: “Ondanks dat ik je vreselijk ga missen als je ooit die kant op gaat, wil ik je wel laten weten dat ik achter al jouw dromen sta. Daarom geef ik je bij deze jouw allereerste Maleisische muntgeld.

Je verlanglijstje delen

Terwijl ik mijn eerste Maleisische muntgeld in ontvangst neem, valt er in mijn gedachten een ander kwartje. De wet van Sinterklaas werkt niet enkel door het maken van verlanglijstjes. Het werkt ook door het delen van jouw dromen. Niet altijd met ‘die man in Spanje’, maar met vrienden, familie en iedereen die het maar horen wil. Dankzij de wet van Sinterklaas weet ik wat ik wil én kan ik het delen met mijn omgeving. Zo helpen mijn vrienden en familie me, al dan niet bewust, met het verwezenlijken van mijn dromen. Ondanks dat Maleisië wel op mijn verlanglijst, maar nog niet concreet in mijn agenda staat, is het nu, mede dankzij de wet van Sinterklaas, een klein stapje dichterbij.

Marthe Walter
Tags: dromen