Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Denk en doe als Pippi

Pippi
Marleen Ceelen

In het klaslokaal van één van onze kinderen prijkt een ‘echte Pippi’ aan de muur. Op de illustratie is een inspirerende quote van Pippi Langkous te lezen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Krachtige woorden die ik als perfectionist niet zo snel uitspreek.

Pippi als inspiratiebron

Ik ben dol op de boeken van Astrid Lindgren. In de verhalen die zij vertelt, plaatst ze de leefwereld en fantasie van kinderen centraal en dat vind ik een mooie en krachtige invalshoek. ‘De kinderen van Bolderburen’ is een favoriet. In dit boek vertelt Lisa over het dorp Bolderburen. Hoewel er maar drie huizen staan en zes kinderen wonen, is het voor haar het fijnste dorp ter wereld. Ze beleeft er allerlei avonturen waar ze fantasievol over vertelt. Soms een tikkeltje ouderwets, maar een heerlijk boek om (voor) te lezen. Toch is en blijft het favoriete boek dat met stip op één staat Pippi Langkous. De verhalen over dit dappere meisje zijn niet alleen heerlijk om te lezen maar ook erg leerzaam!

Pippi is één van ’s werelds favoriete kinderkarakters omdat ze zelfvoorzienend, snel van begrip, vrijgevig en vol zelfvertrouwen is. En ze durft gewoon! Waarom ergens lang over dubben als je ook in het diepe kunt springen.

Regelmatig lees ik op LinkedIn dat in opleidingen, trainingen en coachingstrajecten de uitspraak “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” wordt gebruikt. Met inspiratiebron Pippi als afzender. Maar wat blijkt? Pippi heeft dit nooit gezegd! Als ik de officiële website van Astrid Lindgren lees (www.astridlindgren.com) is er geen enkele bron te vinden. Want: Astrid heeft dit dus nooit geschreven en Pippi heeft het dus nooit uitgesproken. Hoe komt het dat iedereen denkt dat Pippi deze uitspraak deed?

Ik snap het wel. Pippi is één van ’s werelds favoriete kinderkarakters omdat ze zelfvoorzienend, snel van begrip, vrijgevig en vol zelfvertrouwen is. En ze durft gewoon! Waarom ergens lang over dubben als je ook in het diepe kunt springen. Ik hoor het haar al zeggen: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Past zonder pardon in het plaatje.

“Verrukkelijk! Dat ben ik!”

“Verrukkelijk! Verrukkelijk!”
“Wat is er zo verrukkelijk?”, vroeg Tommy.
“Dat ben ik”, zei Pippi tevreden over zichzelf.

Een andere quote die niet zou misstaan in een opleiding of training. Bovendien wel écht een van Pippi. Pippi staat vol zelfvertrouwen in het leven en gelooft in zichzelf. In veel situaties dóét ze gewoon, zonder al te veel na te denken of ze het kan.

En hoewel die ene beroemde uitspraak dus niet van haar is, handelt ze er wel naar. En dat inspireert mij. Ik realiseer me dat ik mezelf te vaak afvraag: ‘zou ik dat kunnen?’ -of (erger nog)- ‘zou ik dat goed genoeg kunnen?’. Ook ik ben erachter gekomen dat ik meer kan dan ik denk. Als ik het maar probeer. Van proberen kun je immers leren, aldus mijn kinderen. Vaak kan ik dingen zelfs beter dan ik had gedacht. Ik heb mezelf dus voorgenomen vaker te denken als Pippi.

Ook heb ik me voorgenomen het enkel bij denken te laten. Ik zie me al in een belangrijke vergadering roepen: “Verrukkelijk, dat ben ik!” Het past helemaal niet bij mijn bescheiden karakter om dit zo expliciet uit te spreken. Beter is het om dit voor mezelf te houden, er écht in te geloven en het dan als vanzelf uit te stralen. Een beetje van Pippi en een beetje van Marleen.

Marleen Ceelen