Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Doe mij maar lekker voorspelbaar

   verrassing
   Lieke Jansen

   Verrast worden, dat wil toch eigenlijk iedereen? Er gaat aandacht naar je uit en je partner, familie en/of vrienden hebben er echt moeite in gestoken om je te verrassen. Met een verrassingsfeestje, een onverwachts gepland weekendje weg of met een cadeautje waar je niet op gerekend had. Verrassingen komen in allerlei soorten en maten. Maar heel eerlijk? Ik ben er niet zo van.

   Niet weten waar mijn reis naartoe gaat, een deadline op het werk die ineens in gevaar dreigt te komen, onverwachts in de file komen die niet op Google Maps werd weergegeven. Ik heb graag zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen.

   Een goedbedoeld advies

   Gingen mijn vriend en ik toen onze oudste nog een baby was een weekend samen weg, dan zorgde ik voor een strak schema voor de ‘oppas’ met daarop alle eet-, drink- en slaapmomenten. Ik zorgde voor eigen gemaakte prakjes en voldoende setjes kleding voor een hele week. Zie het niet als perfectionisme, maar meer als goedbedoeld ‘hopelijk komen jullie niet voor verrassingen te staan als je dit schema op de voet volgt’-advies. Want op het moment dat ik er nog invloed op heb wil ik het zo goed mogelijk regelen. Dan kan ik daarna met een gerust hart de regie overdragen aan iemand anders en het los laten. Op dat moment start in mijn hoofd het liedje van de populaire film Frozen, ‘let it go, let it gooo!’ En ook daar ben ik, na de tot in de puntjes verzorgde voorbereiding, best goed in, al zeg ik het zelf.

   Zie het niet als perfectionisme, maar meer als goedbedoeld ‘hopelijk komen jullie niet voor verrassingen te staan als je dit schema op de voet volgt’-advies.

   Better safe than sorry

   Ik zie het dus zelf liever als dat ik ‘gewoon’ graag goed voorbereid ben op wat (mogelijk) komen gaat. Zoals wanneer ik op vakantie ga bijvoorbeeld. Want niet alleen ben ik graag ‘well prepared’, ik hou ook van de voorpret en de zoektocht naar de perfecte locatie of dat fijne lokale restaurantje. Ik check daarom al weken van tevoren tot op de dag van vertrek het weer, ik check of de boeking zeker goed doorgekomen is bij de accommodatie en bekijk welke restaurantjes worden aanbevolen volgens blogs of TripAdvisor. Die staan alvast opgeslagen in mijn telefoon. Op die manier heb ik de regie en kan ik het op het moment suprême loslaten.

   Als ik moet kiezen…

   En hoewel ik het stiekem, als ik er écht niks vanaf wist, achteraf wel leuk vind om verrast te worden, vind ik iemand verrassen dan toch eigenlijk wel het allerleukste. Dan heb je namelijk het beste van twee werelden: de verrassing voorbereiden én meemaken. Toen mijn zusje een tijdje terug nietsvermoedend haar huis binnenstapte en ik heel hard ‘surprise!’ riep, had ik dan ook een grote glimlach op mijn gezicht. Ik had haar ongelofelijk verrast met een heuse, natuurlijk goed voorbereide, babyshower. Er was versierd, genoeg eten voor heel de week en de stoelen aan tafel waren gevuld met vriendinnen en familie. De blik op haar gezicht was onbetaalbaar.

   Misschien moet ik mijn automatische piloot in 2019 af en toe maar eens uitschakelen en me ook eens laten verrassen door wat er op mijn pad komt. Want als ik moet kiezen tussen een weekend Center Parcs of Srprs.me, dan wordt het toch echt dat laatste.

   Lieke Jansen