Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Doe mij maar zo’n bontgekleurd (vega) bordje bomvol energie!

   vega
   Emmy Lapré

   De wereld vergaat. Nou ja, misschien niet meteen morgen al, maar het gaat niet zo goed met onze aarde. Ze heeft er meer en meer moeite mee om gezond en fit te blijven en de toekomst aan te kunnen. Net als de mens. We zijn ongezonder dan ooit en grote ziektes met vervelende namen komen steeds vaker voor. En daar baal ik van, want onze aarde en de mens zijn prachtig! Ik ben dus op zoek gegaan naar een manier die bij mij past om hier iets tegen te doen. Mijn oplossing? Veggie power!

   Wat ik in mijn buik prop 

   Sinds zo’n 2 jaar ben ik bewuster geworden van hetgeen ik in mijn buik prop. Veel minder dieren en veel meer planten. Ik ben vegetariër geworden, met een bijzonder grote voorkeur voor gezond, gezonder, gezondst eten. En wat daarin de gezondste en beste keuze is vind ik af en toe zoeken. Kaas vind ik bijvoorbeeld lekker, maar schijnt enorm slecht te zijn voor het milieu en mijn gezondheid. Grotendeels geschrapt dus. En zuivel zit blijkbaar vol met hormonen. Nee bedankt. Wil ik dan voor biologisch gaan? Daar wordt mijn portemonnee dan weer helemaal niet zo blij van. Keuzes maken. Wat voelt goed en wat niet? En lezen, luisteren en bewust zijn van de keuzes die ik maak. Het doet me goed. Gezonder, fitter, scherper, nooit meer ziek en lekker in mijn vel. 

   Help, ik maak echt een andere keuze 

   Eten is iedere keer weer een keuze die we zelf maken. Je bent wat je eet. En door bewuster en gezonder te eten, met hele bijzondere creaties op mijn bord waar niet iedereen even blij van wordt, voel ik me sterker. Ik moet hierbij wel moeite doen om mijn eigen keuzes te maken, want dat is niet altijd kiezen voor de makkelijke weg. Lastig, maar ik word er wel steeds beter in. En ik leer hierdoor eigenlijk meteen ook meer achter alle keuzes te staan die ik maak. Op mijn bord én daarbuiten…

   Halleluja, sinds kort is er op kantoor een echte vega-bar geopend! Blijkbaar was er nogal wat weerstand, want als Bourgondiërs, zoals we onszelf graag bestempelen, houden we van vlees, toch?! Real man eat meat enzo.

   Lees ook: Wereldverbeteraar in de dop

   Hallo vega(n)-bar! 

   Niet iedereen is net zo bewust als ik met gezondheid bezig, wat ik begrijp, of kiest ervoor om op andere manieren de wereld een warm hart toe te dragen.  Ik ben super blij om te zien dat ook op mijn werk wordt meegedacht in hetgeen waar ik in geloof. Want halleluja, sinds kort is er een echte vega-bar geopend! Blijkbaar was er nogal wat weerstand, want als Bourgondiërs, zoals we onszelf graag bestempelen, houden we van vlees, toch?! Real man eat meat enzo. Maar goed voorbeeld doet volgen, dus ook mijn werkgever is een soort van overstag. Stiekem zie ik sinds de opening ervan veranderingen op de borden van al mijn collega’s. Ook de niet vega-lovers. De keuzes worden steeds kleurrijker. Of dat nou helemaal bewust is weet ik nog niet zeker, maar het principe dat men eet wat de pot schaft lijkt tijdens onze gezamenlijke lunchmomenten meer en meer te kloppen. De witte broodjes met bleke kipfilet en een verdwaald blaadje sla maken plaats voor een quinoa salade met avocado, gegrilde groenten, frisse salade en bruine broodjes vol pitjes. Ook de Brabantse worstenbroodjes staan minder vaak op het menu en ze pakken ze nog maar bij hoge uitzondering (en met een soort van schuldgevoel). Ik ben super trots op jullie onbewuste meeloopgedrag lieve mensen!

   Een bontgekleurd bordje gezelligheid 

   Altijd gezond is alleen ook maar een geregeld leven, dus ook ik spring weleens uit de band. Met een vegetarische pizza op de vrijdagavond of een bord friet met snack op schoot. Of chips met guacamoladip. Heerlijk! Maar de dag erna krijg ik toch echt minder voor elkaar dan ik zou willen. Dus dan gooi ik mijn bordje maar weer vol met tomaten, sperzieboontjes, broccoli, mais, hummus, avocado en weet ik veel wat er allemaal klaarstaat. Een groene smoothie als ontbijt en wat worteltjes tussendoor. Ja, zeker omdat ik dat gezonder vind, maar ook echt omdat ik er lekkerder op presteer. En vooruit dan, ook omdat ik als mini-wereldverbeteraar denk dat ik op deze manier onze wereld iedere dag een beetje beter en mooier maak. En eerlijk gezegd, zo’n bontgekleurd bordje ziet er toch ook gewoon veel gezelliger uit?

   Emmy Lapré
   Tags: kleur