Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Dromen met boerenwijsheid

   boer
   Marleen Ceelen

   Met enkel vliegtickets op zak reisden wij precies tien jaar geleden op de bonnefooi dwars door West-Amerika. Een avontuur vol vrijheid. Er hing iets in de lucht, dat was op veel plekken voelbaar. Mensen die we spraken bevestigden dat gevoel, stond er echt iets groots te gebeuren?

   Het waren de weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Zou Barack Obama de eerste zwarte president van Amerika worden? Het antwoord op deze vraag is inmiddels geschiedenis. Bijna vijf jaar later hield Barack Obama zijn beroemde speech ‘I have a dream’. Op dezelfde plek als waar Martin Luther King deze legendarische woorden exact 50 jaar daarvoor had gesproken.

   Oom Hobbykok mag koken met de groenten uit eigen moestuin en tante Serveerster mag al dat lekkers serveren in een eigen restaurant.

   Kleine man, grote droom

   Obama en King. Grote mannen, grote dromen. Mijn zoon van vier. Kleine man, grote droom. Een héél grote droom. Hij droomt vol fantasie, creativiteit en kinderlijk naïef (iets waar ik als volwassene veel van kan leren) over… een eigen boerderij.

   Mama, jij mag eerst nog wel even ergens anders werken. Tot ik boer ben als ik 18 ben, dan moet je boerin worden en op mijn boerderij de jonge dieren verzorgen, oké?”, vroeg hij laatst zelfverzekerd. Een heerlijke vraag waar ik hem naar alle waarschijnlijkheid later graag aan herinner. Dat ik niet de enige ben die hij heeft gestrikt om op zijn boerderij te komen helpen, is duidelijk. Papa mag mee op de tractor rijden, zijn zussen mogen met de melk van de koeien ijsjes maken en verkopen in een winkeltje, oom Hobbykok mag koken met de groenten uit eigen moestuin en tante Serveerster mag al dat lekkers serveren in een eigen restaurant. Kortom, de hele familie is gevraagd mee te komen werken.

   Innovatieve en vernieuwende ideeën

   Zou hij later echt boer worden?’ Hoewel ik geen moeder ben die de toekomst van haar kinderen al heeft uitgestippeld, betrap ik mezelf soms op deze gedachte. De negatieve effecten van landbouw en veeteelt worden steeds zichtbaarder en duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Is het tegen de tijd dat mijn zoon volwassen is nog wel mogelijk om boer te zijn? Of is zijn droom nu al gedoemd te mislukken? Ik denk aan zijn fantasie, creativiteit en naïviteit en besluit dat het antwoord ‘nee’ moet zijn. Zijn droom is niet gedoemd te mislukken, natuurlijk niet. Een succesvol boerenbedrijf hebben is in de toekomst mogelijk. Al ziet zo’n toekomstbestendig en duurzaam boerenbedrijf er anders uit dan de traditionele boerderij die wij kennen. Onbewust zijn de plannen die mijn kleine man maakt zelfs al aardig toekomstbestendig. Zijn ijswinkeltje en boerderijrestaurant zijn goede aanvullingen op een duurzame landbouw en veeteelt. Het zijn innovatieve en vernieuwende ideeën. Zonder dat hij het zelf in de gaten heeft, is hij een toekomstboer in wording.

   I have a dream that one day…’ Toekomstboer of niet, in de beleving van mijn zoon is dit geen jongensdroom maar werkelijkheid. Hij wíl geen boer worden, maar ís op een dag boer. Zijn overtuiging kan mij zoveel leren. Geen twijfel. Als je ergens in gelooft, kan het. Echt waar!

   Marleen Ceelen
   Tags: dromen