Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Een beetje respect voor het kerstpakket

kerstpakket
Mariëlle van de Rijdt

Een blik ragout, zoete wijn, een lelijke kandelaar en niet te vergeten chips en toastjes. Dit alles verpakt in een foeilelijke doos aangevuld met stro. Drie keer raden waar ik het over heb… Juist, het kerstpakket natuurlijk. Naar mijn mening een onmisbare kersttraditie. Al is het maar voor een ander.

Ik denk dat het de meest ondankbare taak van het jaar is. Of in ieder geval van de maand december. Het uitkiezen en uitdelen van hét kerstpakket. Het lijkt mij ‘a hell of a job’. Want geen enkel cadeau kan iedereen aanspreken natuurlijk. Zoveel mensen, zoveel wensen. Generatie X wil niet hetzelfde als generatie Z en die kritische babyboomer? Die wil weer iets compleet anders.

Hoe smerig, lelijk of overbodig je het cadeau ook vindt; het is de gedachte die telt.

Het is ook nooit goed

Wat je ook doet als kerstpakketkiezer; echt goed doe je het natuurlijk nooit voor iedereen. En daar kan tijdens de nieuwjaarsborrel vervolgens heerlijk over gemopperd worden. Door al die fijne collega’s van je. Die even zijn vergeten dat jij dit met de beste bedoelingen hebt uitgekozen en dat er heel wat uurtjes speur- en vergelijkwerk aan vooraf zijn gegaan.

Arme werkgever

Ook de werkgever komt er vaak bekaaid vanaf en ontkomt het gemopper niet. Want ‘had hij niet iets meer kunnen besteden dit jaar?’ is een opmerking die op menig kerstborrel de revue passeert. Dat het een extraatje is, wordt stante pede vergeten.

De kerstgedachte

Dus beste werknemer, stop met mopperen. Zie het kerstpakket als een blijk van waardering, een welverdiend schouderklopje van de baas. Hoe smerig, lelijk of overbodig je het cadeau ook vindt; het is de gedachte die telt. De intentie is goed.

En vind je het pakket écht geen feestje én kun je er helemaal niets mee? Ook dat is geen reden voor gemopper en gezeur. Er zijn namelijk een heleboel mensen die je er wél mee kunt verblijden. Geef ‘m af bij de voedselbank bijvoorbeeld. Dan is iedereen tevreden en is de missie van de kerstpakkettenkoper alsnog geslaagd.

Mariëlle van de Rijdt