Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Een beter milieu begint bij… iedereen!

beter milieu
Mariëlle van de Rijdt

Klimaatverandering. Een issue waar we anno 2020 echt niet meer omheen kunnen. De oude slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is 25 jaar na dato nog steeds actueel. Er moet dus iets veranderen.

Klimaatbalans

Tijdens de Dutch Design Week afgelopen jaar maakten mijn vriend en ik de balans op, de Persoonlijke Klimaatakkoord-balans welteverstaan. Aan de ene kant van de weegschaal stond een groot blok. Dit blok vertegenwoordigde de maximale CO2-uitstoot tot 2030 (volgens het Klimaatakkoord van Parijs) per persoon. Op de lege schaal moest je blokjes plaatsen. Deze blokjes stonden voor dingen in je leven en de CO2-uitstoot die daarbij hoort. En wat blijkt, ik ben redelijk in balans. Vliegen doe ik nauwelijks, ik reis meestal met de fiets of trein en vlees of vis eet ik al zo’n 24 jaar niet meer.

Tuurlijk, al die truitjes zijn hartstikke leuk voor slechts vijf euro, maar uiteindelijk betalen wij (en onze kinderen) straks met zijn allen de prijs.

Kleding, kleding, kleding

Goed nieuws denk je misschien. Maar toch zag ik dat niet zo. Want er stonden heel veel blokjes op die best confronterend waren. Het waren de kledingblokjes. Iedere maand koop ik minstens twee keer een nieuwe outfit. Mijn kledingkast barst dan ook aardig uit zijn voegen. En al die rokjes, truien, schoenen, sokken en shirtjes bestel ik gewoon even snel online. Sorry lokale middenstand. En past het niet? Dan gaat het net zo gemakkelijk weer terug naar Wehkamp, Zalando of About You. No problem.

Minderen

Wacht even. Niks no problem natuurlijk. Het is een zelfs een big, big problem! Neem de populaire spijkerbroek, gemaakt van katoen. Die heb ik een stuk of acht in de kast liggen (mijn spijkerrokjes tel ik even niet mee). Voor één enkele spijkerbroek is ongeveer 8.000 liter water nodig om daar het benodigde katoen voor te verbouwen! En ik bestel ze gewoon even simpel omdat ik dat ene kleurtje net wat leuker vind. Dat ga ik in 2020 dus niet meer doen.

Plasticsoep

Kleren van polyester en nylon ga ik ook niet meer (of écht zo min mogelijk) kopen. Want wist je dat deze leuke topjes en truien bij iedere wasbeurt deeltjes plastic loslaten? En zo wordt de plasticsoep op zee alsmaar groter en groter.

57 kg minder uitstoot

Eigenlijk is het bizar dat kleding voor dumpprijzen verkocht mag worden. Tuurlijk, al die truitjes zijn hartstikke leuk voor slechts vijf euro, maar uiteindelijk betalen wij (en onze kinderen) straks met zijn allen de prijs. Minder nieuwe kleding kopen scheelt tonnen CO2. Als je jaarlijks 3 kledingitems minder koopt, bespaar je ongeveer 57 kg CO2. Ik ga mijn steentje bijdragen, want een beter milieu begint bij jezelf.

Met zijn allen

Maar alleen kom je nergens. Daarom heeft de gelauwerde slogan een kanttekening nodig. Ik ben niet de enige die actie moet én ook gaat ondernemen. Om de wereld te veranderen, moet de wereld veranderen. Overheden en het bedrijfsleven moeten ook ballen tonen en soms minder populaire beslissingen nemen met het oog op de toekomst. Want een beter milieu begint bij ons allemaal. Doe jij ook mee?

Bronnen: Milieu Centraal, DDW

Mariëlle van de Rijdt
Tags: nieuw