Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Een meisje-meisje met een mannenhart

mannenhart
Saskia van den Dungen

Communicatie is een vrouwenvak. Tenminste, dat is mijn observatie na 10+ jaar in deze wondere wereld doorgebracht te hebben. Het begon al tijdens mijn studie. Bij het introductiekamp van hbo-communicatie zag ik een overload aan meisjes met veel te grote koffers vol kleding en make-up. En dat terwijl we welgeteld twee nachten weggingen. Uiteraard deed ik hier ook aan mee. Want: wie weet kom je een leuke mannelijke medestudent tegen, nietwaar?

Dat viel dus vies tegen. Het aantal mannen die zich hadden ingeschreven voor de studie was een fractie van het aantal vrouwen. En de mannen die de opleiding gingen volgen waren over het algemeen, hoe zeg ik dat… In touch with their feminine side? Of kozen al heel snel alleen de marketingvakken.

Mannen versus vrouwen

Bestaat er eigenlijk zoiets als een echt mannen- of vrouwenberoep? Als je de cijfers erop naslaat wel. In 97% (!) van de gevallen zijn tandartsassistenten vrouw, net als 94% van de secretaresses. Bij de mannen is het niet anders. Juist nóg erger. Van alle lassers, metaalbewerkers en timmermannen is 99 tot 100 procent man. Over het algemeen kun je zeggen dat ‘echte’ mannenberoepen meer fysiek van aard zijn en in branches als de bouw en techniek zitten. Typische vrouwenberoepen zijn vaak mens- en servicegericht en vind je vooral in de zorg en dienstverlening. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Volgens Willem Wever -uiteraard een zeer betrouwbare bron…- is dit terug te voeren naar de evolutie: vrouwen kunnen kinderen krijgen en mannen niet. Ergo, de vrouw moet zorgzaam zijn en de man hard werken om het gezin te onderhouden. Daarnaast zijn mannen (over het algemeen…) fysiek sterker en is het logischer om hen in te zetten voor de zware arbeid. Klinkt op zich logisch, Willem.

Lees ook: Ik ben ik en jij bent jij

Als ik even mag generaliseren: vrouwen zijn vaak minder direct. Wij nuanceren. Wat nou als je misschien….? Nee! Ik wil weten wat je precies van mij verwacht. En wat je vindt.

De kracht van diversiteit

Maar wat is het effect van (het gebrek aan) diversiteit op de werkvloer? Volgens Esther Mollema, expert op het gebied van diversiteit, zorgen verschillende achtergronden, denkbeelden en ervaringen voor betere beslissingen en oplossingen. Omdat je meer verschillende meningen hebt zie je meer alternatieven en kun je beter afwegen wat de beste optie is en help je de organisatie beter te presteren. In de praktijk merk ik daar echter weinig van. Mijn vrouwelijke collega’s zijn prima in staat verschillende meningen te formuleren en flink met elkaar in discussie te gaan om samen tot een goede oplossing te komen. Maar misschien is dit ook inherent aan het vakgebied van communicatie?

Balance baby!

Waaraan ik het gebrek aan mannen op mijn werkvloer wel merk? De daadwerkelijke communicatie. Als ik even mag generaliseren: vrouwen zijn vaak minder direct. Wij nuanceren. Wat nou als je misschien….? Nee! Ik wil weten wat je precies van mij verwacht. En wat je vindt. En ja, dit kan prima op een vriendelijke manier. Ga lekker in je kracht staan, spring desnoods over je eigen schaduw of meer van die vreselijke kantooruitdrukkingen en zeg wat je denkt.

Conflict

Vaak zijn we bang voor het conflict. Of afwijzing. Ik ook hoor. Maar mannen hebben zelden conflicten met elkaar op de werkvloer, toch? En als ze deze hebben, is het zo weer vergeten. Back to business. No hard feelings. Heerlijk. Mannen kunnen op hun beurt leren van de diplomatie, tact en empathie waarmee vrouwen vaak gezegend zijn. Alleen al om die reden pleit ik voor een goede man-vrouwbalans in ieder team. Nog los van de humor, dynamiek en drive waarmee we elkaar kunnen versterken.

Mannenhart

Een aantal jaar geleden deed ik samen met een collega een experiment. We gedroegen ons een week lang als man. In onze communicatie dan hè. Het was verademend! Nu ik dit schrijf, heb ik geen idee waarom ik dit niet vaker doe. Misschien zie ik eruit als een meisje-meisje, maar diep van binnen heb ik een mannenhart. Waar ik zelf ook eens vaker naar zou moeten luisteren.

Saskia van den Dungen
Tags: power