Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Een (nieuw) jaar zonder doelen, het kan echt!

doelen
Lieke Jansen

Een nieuw jaar voelt voor velen als een notitieboekje waarin je net je eerste woord hebt geschreven. Toch voel ik mij op oudejaarsdag niet anders dan op nieuwjaarsdag. Waar het na Sinterklaas ‘hallo kerstboom’ is, gaat diezelfde kerstboom op de eerste dag van het nieuwe jaar weer vrolijk de deur uit. De maand van eten, drinken, feestjes, iets teveel chocolade en andere zoetigheden heeft dan weer lang genoeg geduurd. Hallo nieuw jaar!

De januari blues

Stiekem vind ik het best wel weer even lekker, zo’n maand om bij te komen. Een maand waarin de rust en regelmaat weer terugkeert in mijn agenda. Januari staat voor mij in het teken van plannen maken, en dan met name plannen over hoe we dit jaar onze vrije dagen gaan invullen. Die kriebels krijg ik al meteen zodra ik mijn glaasje champagne en oliebol heb genuttigd. Welke schoolvakanties ben ik vrij dit jaar? Waar gaat onze zomervakantie naartoe? Tja, na januari ben ik klaar met de kou en verlang ik weer meer naar zonlicht en warmte.

Plannen maken over wat ik dit jaar anders ga doen, wat ik wel en niet meeneem of heb geleerd van/in het afgelopen jaar, daar doe ik niet aan.

Ik kies bewust

Niet heel serieuze plannen dus, want plannen maken over wat ik dit jaar anders ga doen, wat ik wel en niet meeneem of heb geleerd van/in het afgelopen jaar, daar doe ik niet aan. Ik ben een van de weinigen volgens mij, want veel mensen lijken zichzelf juist wél doelen te stellen aan het begin van het jaar. Over wat ze willen bereiken, waar ze willen staan of welke challenges ze (met zichzelf) aangaan. Van Dry January tot een week (of vaker) geen vlees eten tot geen nieuwe kleding meer kopen tot eens wat vaker de kringloopwinkel bezoeken of tot de auto vaker laten staan. Vraagstukken die over generaties heen gaan, waaronder wij millennials. Natuurlijk wil ik ook graag dat onze planeet nog zo lang mogelijk meegaat en mijn kinderen gezond en gelukkig op kunnen groeien. Ik probeer daar op mijn eigen manier aan bij te dragen. Zoals iedereen dat doet, groot of klein.

Mijn challenge: communicatie met mijn kinderen

Toch leg ik mezelf geen doelstelling op om hier actief mee aan de slag te gaan in het komende jaar. Ik ben me ervan bewust, en ik denk dat daar alles mee begint. Waar ik me wel verder in wil gaan verdiepen en stappen in wil maken is de communicatie met mijn kinderen. Die laat soms nog wel wat te wensen over. Dan schiet ik weer eens uit mijn slof als het in mijn ogen niet snel genoeg gaat. Het brein van die twee koters werkt nu eenmaal anders dan dat van mij en daar moet ik me maar eens bij neerleggen. Want in de waan van de dag kan ik denk ik best wel slimmer en beter met ze communiceren, waardoor het er voor beide partijen gezelliger op wordt.

Misschien iets totaal anders dan de grote maatschappelijke issues waar het gros van de millennials zich mee bezighoudt. Maar wees maar niet bang hoor, ook ik laat eens wat vaker dat stukje vlees staan. En ook het vliegtuig stap ik denk ik niet in dit jaar. Maar het me volledig ontzeggen? Nee, op dat station ben ik nog niet aanbeland.

Oh, en nog een dingetje…

Leuk om te weten is trouwens dat ik vanaf volgende maand voor Workerbee niet meer alleen mijn verhalen in de vorm van een column met jullie deel, maar dat ik ook andere artikelen ga schrijven. Artikelen waarin ik tips deel, een vraag beantwoord, iemand interview en op die manier probeer iets bij te brengen. Want verhalen vertellen en kennis delen vind ik het allerleukst. En je moet doen waar je blij van wordt, toch?! Happy new year, happy new Workerbee!

Lieke Jansen
Tags: nieuw