Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Een ochtend zonder gemopper, gemekker, gezanik en gezeur

   ochtend
   Emmy Lapré

   Wat is er gebeurd met mij? Rond de klok van 6 uur rol ik iedere dag mijn bed uit en werk ik mijn ochtendritueel af. Zonder iets te zeggen. Zonder geruzie. En zonder ochtendhumeur. Ik heb juist een bijzonder goed humeur en belachelijk veel zin om aan de dag te beginnen. Help, ben ik een ochtendmens geworden?

   Gemopper, gemekker, gezanik en gezeur

   Gemopper, gemekker, gezanik en gezeur, dat was bij ons thuis elke morgen strijk en zet. Kinderen voor kinderen had het helemaal bij het juiste einde, want wat hebben we thuis iedere ochtend elkaar de tent uit gevochten. Mijn overvrolijke pa die naar mijn zin net iets te enthousiast “goeiemorgen!” zei hielp daar niet bij. Alleen het woord al en ik ontplofte. Een zusje die de ochtend koos om ruzie te maken over die nieuwe broek die zij gekocht had en ik eerder had aangedaan naar school dan zijn. Oké, niet fair, maar waarom hierover in de ochtend beginnen? En dan was ook nog eens je favoriete truitje niet gewassen! Wat moet ik dán aan mam?

   Al die ochtendmiepen hebben al een bakje koffie achter hun kiezen en zitten er al lekker in. Hier word ik niet per se gelukkig van en komt mijn werk ook niet ten goede.

   De confrontatie met de ochtendmiepen

   Ook vorige winter was ik mijn bed niet uit te slepen. Met als gevolg dat ik vaker wel dan niet te laat op mijn werk aankwam en dan de dag vol stress begon. Al die ochtendmiepen hadden dan al een bakje koffie achter hun kiezen en zaten er al lekker in. Hier werd ik niet per se gelukkig van en kwam mijn werk ook niet ten goede, concludeerde ik heel voorzichtig. Voorzichtig, want dit uitspreken (en er dan iets mee moeten doen) zou betekenen dat ik een andere keuze moest gaan maken dan normaal. Moeilijk, want ik hou niet zo van iets nét even anders doen. Maar goed, met een drukke agenda en heel leuk werk besloot ik de proef op de som te nemen. Ik stond dus vroeger op en begon een heel stuk eerder met werken. Heel lekker in de zomer, want dan had ik een hele langere zomeravond om van te genieten was het idee. En ergens had ik ook gelezen dat je in de ochtend juist de meest productieve uren van je dag hebt.

   Ben ik in een ochtendmiep veranderd?

   En oh mijn god, het beviel! En bevalt me nog steeds uitstekend! Zo goed zelfs dat ik nu ook in de winter iedere dag ergens rond 7 uur snel mijn mail doorlees en, als er niks urgents in staat, ga ik aan de slag met de taak die ik me de dag ervoor al had voorgenomen. Behoorlijk gestructureerd dus. Zonder een muziekje op de achtergrond, juist in volledig stilte. Ik zie de wereld ontwaken en langzaam licht worden. Ik hoor collega’s binnendruppelen en voel de bedrijvigheid in het gebouw toenemen. En voordat iedereen goed en wel wakker is en mensen klaar zijn om aan hun werkdag te beginnen, heb ik de belangrijkste taak van de dag al af. Sneller dan je voor mogelijk houdt en met een focus waar je u tegen zegt. Sorry jongens, maar ik ben ook zo’n ochtendmiep geworden.

   Laten we vooral niet te hard van stapel lopen

   Waardoor komt dit? Dat ik ineens een ochtendmens ben? Enerzijds oefening. Ritme kun je leren en als je lijf er eenmaal aan gewend is, en je een klein beetje doorzettingsvermogen hebt, dan kun je bijna niet meer anders. Nou ja, ik niet. Anderzijds, jaja daar zijn ze weer: je genen zijn de boosdoener. Ochtend- of avondmens zijn hangt samen met je genetische code die je biologische klok regelt. En omdat genen erfelijk zijn, is er sprake van een familietraditie. Die zich nu dus ook bij mij voortzet. Nou zal ik niet snel zó vrolijk zijn in de ochtend als mijn pa, ik ben meer gewoon wakker. En je hoeft mij ook niet meteen aan het praten te krijgen, laat staan een pittige discussie met me te voeren… Me gewoon mijn ding laten doen is genoeg.

   Zeg hallo tegen Emmy 2.0

   Is dit een Emmy 2.0-versie? Die dit jaar geen winterdepressie heeft, maar een winterpiek? Blijf ik nu voor eeuwig en altijd iemand die opstaat voor dag en dauw en het zo heerlijk vindt om wat aan mijn dag te hebben? Manlief hoopt van harte van niet. Hij vraagt iedere dag weer wat voor idioots ik nu weer ga doen. Ik hou vol en geniet van mijn extra uurtjes in de ochtend. Ik ben productiever, heb rust in mijn werk en ga soms ook daadwerkelijk iets eerder naar huis. Ontwikkelpuntjes blijf je houden zal ik maar zeggen.

   Doe dus eens gek en zet je wekker morgen een uurtje vroeger. Blijf als die afgaat heel even liggen om jezelf moed in te spreken om dit dus echt te gaan doen en stap dan je bed uit. Vanaf die dag zeg jij doei tegen een stressvol begin van je werkdag en in de file staan. En doei tegen je ochtendhumeur. Kijk wel uit, want voordat je het weet ben je een ochtendmens hè. En kom jij voortaan ook aangekleed en zingend naar beneden en spring je de trap af van de laatste 7 treden.

   Emmy Lapré