Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2020 WORKERBEE

   Column van

   Eindelijk! Geen vijftig tinten grijs meer!

   grijs
   Emmy Lapré

   Ik heb ze allemaal gezien. Er uren mee doorgebracht en mezelf erin verloren. Erbij weggekwijnd. Gefantaseerd over what if en over wat als ze er niet zouden zijn. Op een gegeven moment was ik er wel een beetje klaar mee. Bestaan er eigenlijk nog andere kleuren?

   Grijs, grijs en nog meer grijs

   Warm grijs, koel grijs, tingrijs, middengrijs, donkergrijs, lichtgrijs; al deze verschillende grijstinten heb ik deze winter mogen bewonderen. De ene keer ’s ochtends was er het welbekende heldere grijs. In de middag trok de lucht weer dicht en werd het mega donkergrijs-grijs. Bijna zwart. Of ter variatie was het de volgende dag precies andersom. Ook een hele dag in één kleur komt je vast wel bekend voor. En ja hoor, er is zelfs een verfkleur met de naam ‘winter’. Wat zou hiervoor toch als inspiratiebron gebruikt zijn?

   Mini-depressie?

   Laten we zeggen dat grijs niet mijn lievelingskleur is. Voor in de natuur dan. Een grijs kledingstuk kan ik zeker waarderen. Vooral een grijs jasje naar het werk doet het iedere dag goed. Een soort little black dress, maar dan in jasjesvorm. Maar om nou dag in dag uit in dat grijze jasje rond te lopen, dat fleurt mijn wereld ook niet echt op. Zo ook een grijze lucht niet. Dag in, dag uit. Week in, week uit. Ik merk aan mezelf dat ik wat depressief word van zo’n kleurloos schilderij om naar te kijken. Thuis vanuit de bank en op kantoor van achter mijn computer. Het motiveert me toch echt minder om actief te zijn of om mijn schouders onder een taak te zetten die me al langer boven mijn hoofd hangt. Een extra kop koffie is nodig om mezelf wat moed in te drinken.

   Ineens werd ik een grijs muisje die het leven even niet meer zo fantastisch vond, merkte ik. Die een mistig hoofd had en de dagen ‘aan het doorkomen’ was. Die het liefste binnen wilde blijven zitten en wat kattig werd omdat het leven haar niet zinde. Voortekenen van een mini-depressie?

   Lees ook: Iene miene mutte…

   Het is tijd voor hernieuwde energie. Scherp zijn, knallen. Zoals manlief zei: hard werken, hard sporten en hard feesten! Ik heb er weer zin in.

   Kan het niet altijd lente zijn?

   Maar gelukkig, eindelijk was daar dan de lente! Opeens, een soort van onverwacht, zag ik gele narcissen op mijn weg naar kantoor iedere dag groter en kleurrijker worden. Geel? Ja, geel! Een kleur! En daar hield het niet op. Iedere dag kwam er nog meer kleur bij! De boom in mijn achtertuin steekt ineens behoorlijk roze af tegen de verder nog bruingrijze (hé die grijstint hebben we ook nog) bladeren. Het gras, dat is plotseling felgroen. Maar boven alles, voornamelijk en zeker in het bijzonder, is de kleur blauw weer een welkome vriend in mijn dagelijkse gang van zaken! En dan niet alleen in mijn kledingkast. Ook zo’n kleur trouwens die het als blazertje eigenlijk altijd wel goed doet. In de winter dan in de donkere variant hè. Wel in het thema van de donkere dagen blijven.

   Nee, het is tijd voor hernieuwde energie. Scherp zijn, knallen. Zoals manlief zei: hard werken, hard sporten en hard feesten! Ik heb er weer zin in. Heb de tijdelijk verloren kracht weer hervonden. De eerste festivalkaartjes zijn al binnen, vrije dagen zijn gepland en mijn bankrekening is dus ook alweer leeg. Maakt niet uit, want de zon schijnt weer! Mijn wintergarderobe probeer ik uit te faseren om plaats te maken voor vrolijke bloemetjes (en bee-tjes 😊) patronen. Lukt niet iedere dag even goed helaas, maar hé, het begin is gemaakt.

   Overenthousiasteling zoekt inspiratie

   Na deze tijdelijke soort van winterdip, die plotseling kwam na een fantastische periode, merk ik dat ik dit liever niet nog eens wil. Ik wil dit overenthousiaste, bijna euforische gevoel niet kwijtraken. En als ik merk dat het gaat gebeuren wil ik wat beter weten hoe ik ermee om kan gaan. Hoe ik mezelf eruit kan trekken. En hoe ik het kan voorkomen. Ik sta open voor tips, handvatten, advies, goede raad, persoonlijke suggesties en/of aanwijzingen. Echt alles is welkom. Misschien vanavond dus toch maar weer eens een boek openslaan voor wat (grijs-)kleurige inspiratie?

   Emmy Lapré
   Tags: kleur