Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Ga voor de verandering eens lekker buiten sporten

   buiten sporten
   Emmy Lapré

   Niet iedereen is een buitenmens. Dat snap ik. Maar niemand is een binnenmens. Ook ik niet, dat hebben de afgelopen weken weer eens laten zien. Om de voordelen van buiten zijn te ervaren moest ik alleen iets anders gaan doen dan ik gewend was, namelijk: buiten sporten.

   Aah… Verandering!

   Een paar weken geleden had ik me opgegeven voor iets nieuws op de sportschool. Een circuitje met 10 verschillende oefeningen van één minuut en dat drie keer achter elkaar. De oefeningen waren al nét iets anders dan mijn normale training, maar wat me over de streep trok was dat de les buiten werd gegeven.

   Iedereen om me heen was mega enthousiast, de coaches waren hun promopraatjes overal aan het verkondigen en de sportschool hing vol met flyers. Ik was snel overtuigd. Na de lanceringsles was ik helemaal verkocht en meldde ik me meteen aan voor alle lessen de volgende week. Maar toen kwam de verandering. Deze lessen worden namelijk op dinsdag en donderdag gegeven terwijl ik gewend was om op maandag en woensdag te sporten. Ook anders is het tijdstip: in plaats van om half 8 beginnen we voortaan om kwart voor acht en kwart over acht. Kom om 8 uur nog maar eens van de bank af… Maakt niet uit of die nou binnen of buiten staat. Ook moet ik een andere route naar de sportplek nemen. Niet meer binnen het hele pand door en dan naar de zaal lopen, maar direct door de kantine naar buiten. En in plaats van de oefeningen in je eentje uit te voeren, sta ik voortaan samen met een buddy zodat we elkaar kunnen motiveren.

   Verandering heb ik echt nodig. Alleen die tussenperiode waarin het oude patroon plaats moet maken voor het nieuwe patroon en er een nieuwe structuur ontstaat, daarmee heb ik een haat-liefde verhouding.

   Een intern gevecht

   Op zo’n moment komt mijn voorliefde voor structuur terecht in een intern gevecht met mijn iets avontuurlijkere kant. Hoewel ik van regelmaat hou, weet ik dat als ik iets te lang op dezelfde manier doe ik eigenlijk gillend gek word. Verandering heb ik echt nodig. Alleen die tussenperiode waarin het oude patroon plaats moet maken voor het nieuwe patroon en er een nieuwe structuur ontstaat, daarmee heb ik een haat-liefde verhouding. Want ik weet wat ik er voor terugkrijg, maar het kost me moeite om er te komen. Eten op een ander tijdstip, rekening houden met zinderende hitte tijdens een work-out en manlief die ineens ook enthousiast is en meegaat is gewoon even anders en kost wat extra motivatie en aanpassing in mijn vaste patronen. Maar het sporten wordt er wel nóg leuker door!

   ★ Ga jij iedere keer met tegenzin sporten? En is de motivatie echt vér te zoeken? Misschien niet meer nadat je dit hebt gelezen. ★

   The great outdoors

   Buiten zijn en dus buiten sporten is goed voor je. Aan de ene kant omdat je lichaam door uv-licht via je huid vitamine D aanmaakt. En dat is mooi, want door onze voeding krijgen we deze helaas niet voldoende binnen, zeker in de winter niet, terwijl dit wel essentieel is voor onze botten en immuunsysteem. Daarnaast zorgt buiten sporten ervoor dat je beter slaapt. En dat is super belangrijk tijdens een drukke werkweek. Je slaapt beter omdat buitenlicht veel krachtiger is dan het licht van lampen. En licht zorgt voor een goede biologische klok en hormoonhuishouding en dus voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Meer buitenlicht betekent dat dus je beter slaapt en de volgende dag meer uitgerust begint aan de nieuwe (werk)dag. Slapen is sowieso een van mijn zeer gewaardeerde hobby’s, maar tijdens de warme dagen deze zomer schiet dat er soms wat bij in. Op sportdagen voortaan gelukkig weer een stuk minder.

   Ga jij ook weer slapen als een roosje?

   Sport jij altijd binnen? Gebruik deze zomer dan eens om een kijkje te nemen buiten jouw vertrouwde sportomgeving. Verruil je lange broek voor een korte, want die airco gaat je buiten geen verkoeling bieden. En vul je waterflesje nog eens bij, want je zweet echt wel wat meer. Maar daarna slaap je als een roosje en ben je er de volgende werkdag weer helemaal klaar voor. Ook op zo’n zinderend hete dag.

   Emmy Lapré
   Tags: buiten