Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Gedeelde smart is écht halve smart

   delen
   Suzanne de Gooijer

   Totally flabbergasted was ik! Ik wás helemaal niet de enige. Maar wel de enige die hierover sprak blijkbaar. We zaten met z’n zessen in het trappenhuis van onze middelbare school. En ik had net uit de doeken gedaan dat ik mijn eerste ongesteldheid had ervaren.

   ‘Waarom?’ was vooral mijn eerste vraag. Doordat niemand erover had gesproken voelde ik mij nog meer alleen dan ik al deed. Ik vond het vreselijk. Wie heeft dit slechte plan van ongesteld worden ooit bedacht? Vanaf nu elke maand een week lang buikpijn, rugpijn en vooral een onhygiënisch gevoel. Wat is dit onhandig, onpraktisch en vooral onnodig (ik zat destijds nog zooo in het kamp ‘geen polonaise aan mijn lijf’). Huilend was ik thuis op de grond van onze keukenvloer gevallen. Mijn leven lag in duigen. Geplaagd door deze confrontatie met volwassenheid. Hou op, schei uit en haal mij uit deze nachtmerrie!

   Wat een opluchting

   Maar naast dat ik me alleen voelde, werd ik ook boos. Of misschien voelde ik meer een soort onbegrip. ‘Als jullie het ook allemaal hebben, waarom praat niemand daar dan over?’ Toch kwam daarna het enthousiasme, toen ik erachter kwam dat anderen het dus ook hadden. Ik was niet alleen! We hebben dit allemaal en we kunnen hierover praten en ervaringen en vragen uitwisselen. Wat een opluchting!

   In de verschillende levensfases die we doormaken, maken we zoveel dezelfde dingen mee. Lachwekkende zaken, succesvolle zaken, levensveranderende zaken, hartverscheurende zaken. En het lijkt alsof veel hiervan gewoon veilig opgesloten blijft in onszelf. Waarom zou je jezelf dat aandoen?

   Sharing is caring

   Even een sprong vooruit in de tijd. Toen mijn vriend en ik na een aantal jaren samen besloten dat er (dus wél) polonaise aan mijn lijf ging komen. Al snel moest ik minder fanatiek gaan stappen en stoppen met het consumeren van alcohol. Gezien mijn status als open boek besloot ik dit heugelijke nieuws snel met iedereen te delen. Ik had geen zin om een toneelstukje te spelen of me in te houden. We besloten daarom al vroeg te vertellen dat ik zwanger was. Gelukkig maar, want het mocht de eerste twee keren niet zo zijn. Ook dit deelde ik direct. Dan hoefde niemand verbaasd te zijn als ik een keer verdrietig was. Of gewoon een k-dag had. Het zorgde er ook voor dat er meerdere verhalen loskwamen en vrouwen eindelijk met mij begonnen te delen. Ik was niet alleen, velen met mij hadden dit verdriet al ervaren. Eén op de tien zwangerschappen eindigt namelijk in een miskraam. Dus we konden van elkaar leren! En samen af en toe vloeken en tieren. Hèhè, hier had ik behoefte aan!

   Openstaan voor anderen en het delen van je problemen of uitdagingen kan je veel voordeel opleveren. Sophie sprak daar ook al over in haar vlog.

   Twee weten meer dan één

   Ik draag mijn hart op mijn tong. Dus die behoefte om te delen is er nog steeds. Ik zeg graag waar ik mee zit. In de hoop dat anderen dan (ook) hun verhaal delen. Twee weten immers meer dan één, it takes a village to raise a child en meer van dat soort clichés. Toch voelt het alsof de meeste mensen helemaal niet willen delen. Niet vanuit zichzelf tenminste. Ze laten eerst mij een potje ratelen voordat ze de behoefte voelen om ook te delen. Gelukkig is dat ‘ratelgedeelte’ iets dat mij juist helpt. Het wordt voor mezelf een stuk duidelijker wat ik denk en voel wanneer ik dit hardop uit. Meer dan wanneer ik het van binnen laat sudderen, en het heel mijn gedachten overneemt.

   En garde!

   In de verschillende levensfases die we doormaken, maken we zoveel dezelfde dingen mee. Lachwekkende zaken, succesvolle zaken, levensveranderende zaken, hartverscheurende zaken. En het lijkt alsof veel hiervan gewoon veilig opgesloten blijft in onszelf. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Ik zeg: (blijf) delen! Dat doe ik ook. Je mag me tot een halt roepen als je mijn oeverloze gezwam beu bent. Natuurlijk. Maar je mag ook lekker met me mee delen. You’re invited! Dan komen we samen tot nieuwe inzichten en strijdplannen. En garde!

   Suzanne de Gooijer
   Tags: bloot