Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Geen reden tot paniek! Tot dat ineens wel zo is…

stress
Jessi Gruszka

Half januari werd in Zandvoort een handgranaat op straat aangetroffen. De omgeving werd ruim afgezet en een explosievenverkenner kwam ter plaatse om het verdachte object te onderzoeken. Om vervolgens te concluderen dat het ging om… een stressbal. Een stressbal. Wie had dat gedacht? De voorbijganger die melding maakte van ‘de handgranaat’ bij de politie in ieder geval niet.

In Helmond vond een paar weken terug een vergelijkbaar voorval plaats. Bij de politie kwam een melding binnen over ‘een rood draadje’ dat uit een afstortautomaat van de Rabobank stak. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd opgeroepen om het draadje te onderzoeken. De nabijgelegen, en veelgebruikte, Europaweg werd in beide richtingen afgezet en appartementen en woningen binnen een straal van 100 meter werden ontruimd. Ook gasten in de omgelegen restaurants werd gevraagd via de achteruitgang te vertrekken. Het bleek om een rood draadje te gaan dat bij de automaat hoort.

Paniek

Gelukkig maar, geen reden tot paniek. Toch vinden we het heerlijk, die paniek. Ik bedoel, je vindt niet voor niets ramptoeristen bij iedere (twijfelachtig) nieuwswaardige gebeurtenis. De commotie. De stress. De spanning. De sensatie. We houden er stiekem van. Er gebeurt iets, meer dan dat er in ons dagelijkse, gewone leventje gebeurt. Meer dan de dagelijkse sleur. Ons lichaam maakt adrenaline aan, ons hart gaat sneller kloppen. We zijn extra alert en zuigen alle informatie op die we om ons heen (kunnen) verzamelen.

Het is tijd om aan de bel te trekken. Je hebt stress. En niet de stress waarover je mensen hoort roepen. Geen ‘hippe’ stress, geen ‘ach je weet het hoe het gaat, druk, druk, druk, hè’. Nee, echte stress.

Het is van korte duur. Want nadat we het nieuwsbericht hebben gelezen, wat extra Google-onderzoek hebben gedaan, sociale media hebben afgestruind naar reacties of extra informatie die nog niet op de grotere nieuwssites staat, en we het tegen onze vriend of collega hebben verteld, kakt het in. De ‘rush’ is eraf. We leggen het naast ons neer, gaan door met waar we mee bezig waren en gaan ’s avonds in alle rust slapen. Benieuwd wat de dag van morgen ons brengt.

Adrenalinerush

Meestal is dat niet veel. Een gewone dag, zoals iedere andere. Maar stel je voor dat er weer iets enerverends gebeurt, goed of slecht, en de dag erna weer. Dat er een aanslag plaatsvindt op een paar honderd kilometer afstand, dat er een crimineel is ontsnapt, of: je een ontzettend lastige deadline op je bordje krijgt op het werk. Dan blijf je hangen in die adrenalinerush. Je zit sneller hoog in je ademhaling, je hart klopt wat vaker dan normaal een stuk sneller en je lichaam begint cortisol aan te maken, waardoor je constant in een soort verhoogde vorm van ‘paraatheid’ blijft. Dan levert het je stress op. En met ieder bijkomend dingetje, groot of klein, neemt die stress iets meer van je lijf van je over.

Frustratie

Je komt ineens vaker dan gewend in de file te staan vanwege wegwerkzaamheden, je krijgt een slechte beoordeling op het werk, je vriend is bijna jarig en je hebt beloofd het feestje te organiseren. Je raakt gefrustreerd. Er ligt teveel op je bordje, al heb je dat zelf nog niet altijd in de gaten. Je lichaam en brein is gestrest en krijgt geen rust. Je kunt niet herstellen. Je wordt misschien mopperiger, voelt je opgejaagd, wordt onzeker, je slaapt slecht, je hebt vaker hoofdpijn en hebt zelfs geen zin meer in seks. Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Je hebt stress. En niet de stress waarover je mensen hoort roepen. Geen ‘hippe’ stress, geen ‘ach je weet het hoe het gaat, druk, druk, druk, hè’. Nee, echte stress.

Rust

Het is tijd om je lichaam en brein rust te gunnen. Om een vakantie te boeken. Om iemand te vragen wat dingen van je over te nemen. Om een keer ‘nee’ te zeggen, of misschien wel vaker dan een keer. Het is tijd om tijd te nemen voor jezelf, om jezelf de ruimte te geven en eens even ‘gewoon’ aan jezelf te denken in plaats van aan een ander. Want echte, aanhoudende stress? Daar wordt niemand blij van.

Deze maand: stress

Deze maand hebben we het over ‘stress’ op workerbee.nl. We beantwoorden de meest gegoogelde vragen over stress, waarin we antwoord geven op de vraag welke klachten duiden op stress, maar ook op de vraag of stress ook goed voor je kan zijn. We geven je tips over hoe je stress kunt verminderen, delen onze eigen ervaringen met spanning en stress in onze columns en interviewen een echte stress-expert (en dan niet omdat ze altijd stress heeft natuurlijk…). Kortom, een heleboel leerzame, maar vooral ook leuke, herkenbare artikelen en columns om te lezen in de aankomende maand. Lees je met ons mee?

Bronnen: Handgranaat in Zandvoort, Bommelding in Helmond

Jessi Gruszka
Tags: stress