Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Google knows what you did last summer

   Google
   Mariëlle van de Rijdt

   Privacy. Ik ben erg op gesteld. Mijn gegevens zomaar met iemand delen? Of een open Facebook of Instagram account? Mij niet gezien. Daarom kijk ik ook altijd goed naar de instellingen van mijn accounts. Op één uitzondering na. Dit bedrijf is echt al jaren door mijn eigen privacyregels heen geglipt. En dat komt omdat ik het niet onder social media schaar en daarom minder oplettend ben. Hoewel ik donders goed weet dat ze alles weten.

   Er is een bedrijf dat misschien wel meer van mij weet dan mijn eigen moeder of mijn eigen vriend en waar ik mij dagelijks aan blootgeef. Google is de Wikipedia van mijn dagelijkse leven. Want een zoekopdracht is zo gedaan. En het resultaat is o zo handig! Dankzij hun geweldige algoritme vind ik altijd snel wat ik zoek. Dus ik googel er wat op los. Wie doet dat niet?

   Google kent mij goed, heel goed

   Het gevolg? Google kent ieder kwaaltje, weet wanneer de kinderen ziek zijn of wanneer mijn vriend en ik een avondje voor ons twee hebben gepland en gaan uiteten. Door even in de data te duiken zag ik dat ik in het voorjaar van 2017 meerdere keren heb gezocht naar voorkeurshoudingen bij baby’s. Blijkbaar maakte ik mij daar toen dus druk over. Op 6 november 2016 om 18:12 uur controleerde ik via Buienalarm of het in Antwerpen regende.

   10 GB aan data! Ik vond het resultaat beangstigend en confronterend. Jarenlang heb ik me blootgegeven zonder er echt bij stil te staan.

   Denk jij er goed over na wat je deelt online? En met wie?

   10 GB aan data

   Best bizar toch, dat Google dit nog allemaal weet? En ik nu dus ook weer. Onlangs liet ik een rapport maken om te ontdekken wat deze zoekmachine allemaal van me weet. Het resultaat? 10 GB aan data! Ik vond het resultaat beangstigend en confronterend. Jarenlang heb ik me blootgegeven aan dit bedrijf zonder er echt bij stil te staan. Maar nu niet meer. Ik heb direct even mijn instellingen aangepast. Hier lees je hoe je dat doet.

   Check ‘t zelf

   Ben jij ook nieuwsgierig naar wat Google allemaal van je weet? Of wil je gewoon weten hoeveel data Google van je heeft? Lees dit artikel ‘Dit weten Google en Facebook allemaal over jou’ en voer een check uit.

   Mariëlle van de Rijdt
   Tags: bloot