Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Groeien in je functie? Het verschil tussen rangorde en pikorde

rangorde
Marthe Walter

Het is juli 2018. Ik werk een maand in een team van een stuk of acht adviseurs. De manager lijkt onder de indruk te zijn van mijn prestaties, want binnen een maand krijg ik een aantal extra taken. Ik blij, team boos. Er lijkt een soort jaloezie te ontstaan, wat de werksfeer vijandig stemt.

Sinds mijn ”promotie” lijken collega’s niet meer te luisteren, en op sommige momenten voelt het zelfs alsof ik een soort kleuterjuf geworden ben. Ik vraag om een gesprek met mijn manager Daan. Op een woensdag zitten we samen.

Hij duikt meteen de diepte in: “Mag ik heel eerlijk met je zijn?” Ik knik. “Je bent overduidelijk heel vrouwelijk. Je loopt hier in je mooie zelfgemaakte jurkjes en je zandloperfiguurtje.” Ik kijk hem vragend aan. “Maar van binnen, Marthe, ben je echt een man.” Enigszins beledigd vraag ik om meer toelichting. Daan verklaart: “Je bent een vrouw met een hoog testosterongehalte, in tegenstelling tot de meerderheid van de andere vrouwen in onze organisatie. Zij zijn bezig met pikorde, terwijl jij met rangorde bezig bent. En dat kan, zoals je merkt, botsen.”

Als ik ergens goed in wil worden, dan ga ik lesgeven. Ik ben iemand die altijd een woordje terug heeft. Als ik ontdek dat ik ergens niet genoeg vanaf weet? Dan lees ik net zo lang totdat ik weer het slimste meisje van de klas ben.

Rangorde en pikorde

Pikorde gaat over ‘wie het lievelingetje van de baas is’. In het dierenrijk is dit het vrouwtje van de alfaleeuw. Rangorde gaat over hogerop komen in je rang, oftewel excelleren in de functie die je uitvoert. “Jij bent bezig met groeien in de rangorde, waardoor je in het vizier komt van de baas. Jouw collega’s zijn bezig met groeien in pikorde, waardoor jouw groei bedreigend voelt. Zelfs als je er zelf niet op die manier mee bezig bent”, aldus Daan.

★ Zoek jij het conflict op of ben je eerder conflictmijdend? Emmy zit er in ieder geval niet op te wachten, ruzie met collega’s… ★

Testosteronbom

Ondanks dat ik vind dat hij een goed punt heeft, voel ik de behoefte (iets met een hoog testosterongehalte) om te protesteren. “Ik doe juist heel veel oestrogeendingen! Ik dans salsa, als dat niet vrouwelijk is dan weet ik het ook niet meer.” Daan lacht en zegt: “Dat klopt, dansen is vrouwelijk. Maar jij geeft les en dat is juist mannelijk.” Als ik mijn mond open om het volgende protest te starten, realiseer ik me dat Daan een punt heeft. Als ik ergens goed in wil worden, dan ga ik lesgeven. Ik ben iemand die altijd een woordje terug heeft. Als ik ontdek dat ik ergens niet genoeg vanaf weet? Dan lees ik net zo lang totdat ik weer het slimste meisje van de klas ben.

Een hoger oestrogeengehalte

“Natuurlijk kun je gewoon jezelf zijn”, stelt Daan me gerust. “Daarnaast doet het de sfeer ten goede als je af en toe investeert in je oestrogeengehalte. Je hoeft echt niet Moeder Teresa te worden, maar af en toe iets empathischer op het gedrag van je collega’s reageren kan geen kwaad.” In diezelfde week ga ik op zoek naar oestrogeen en empathie. Ik doe mijn best om wat vriendelijker tegen mijn collega’s te doen en de sfeer wordt langzaam beter. Een dag later sta ik op kantoor de vaatwasser uit te ruimen als Daan langsloopt. “Lekker bezig Marthe!” Ik grap terug: “Ja, ik werk ook buiten vergaderingen aan mijn oestrogeengehalte. Maar geen zorgen, ik zal geen vaatwasserles gaan geven!”

Marthe Walter
Tags: MV