Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hallo powervrouw!

powervrouw
Jessi Gruszka

5 tips om een powervrouw te worden, wat voor powervrouw ben jij, dit zijn de kenmerken van een powervrouw. Was je van plan om een powervrouw te worden? Dan is het internet jouw goudmijn en Google jouw gids, want god o god, je kunt je lol niet op als je ‘powervrouw’ intypt op Google.

Dream it, wish it, please stop it

Tips als ben altijd positief, geloof in jezelf, wees aardig en dream it, wish it, do it vliegen je om de oren. Vre-se-lijk. Ik begin al met mijn ogen te rollen als iemand zegt wees aardig want ik vind vooral dat schapen ook aardig zijn en je daar de wereld niet mee gaat veroveren. Ben altijd positief is mij ook niet op het lijf geschreven en mensen die leuzen als dream it, wish it, do it aan hun muur hebben hangen moeten ze gewoon opsluiten. Zo. Dat is mijn ode (of boodschap, call it whatever you want) aan alle vrouwen die zo nodig powervrouw willen worden.

Feel the pressure?

Want: wáárom willen we ineens massaal powervrouw worden? Wat maakt dat we niet meer tevreden zijn met wie we zijn? Dat we fulltime moeten werken én een of meerdere kinderen moeten onderhouden, dat we carrière moeten maken, dat we over moeten werken om ons te bewijzen, dat we er altijd tiptop uit moeten zien en dat we de constante drang voelen om te bewijzen aan mannen en andere vrouwen dat we powervrouwen zijn die het allemaal perfect voor elkaar hebben? Terwijl we ondertussen ten onder gaan aan de druk die we onszelf opleggen? En: die vrouwen elkaar opleggen.

Elke vrouw is een powervrouw. Ieder op haar eigen manier. Een andere vrouw afvallen omdat zij minder gaat werken omdat ze graag meer bij haar kinderen wil zijn, maakt jou niet meer een powervrouw dan zij.

Ik zal eerlijk toegeven: ik voel die druk gelukkig niet zo. Ik ben happy met mijn baan (lucky me), werk 8 uur per dag, soms iets meer, maar vooral niet te veel (hierover later meer), ik voel geen enorme drang om carrière te maken en ik zie wel wanneer ik met mijn vriend de volgende stap wil nemen als het gaat om trouwen of kinderen. Áls we besluiten om die stap(pen) te nemen. Oké, ik wil er wel altijd tiptop uitzien, maar dat zit meer in mijn karakter. Mijn grootste hobby is en blijft nu eenmaal (online) winkelen. Can’t help it. Dat doe ik voor mezelf, niet voor een ander. Let op: niét voor een ander.

Het is maar hoe je het bekijkt

Ik vind het zo jammer dat we het elkaar zo moeilijk maken. Elke vrouw is een powervrouw, als je dan toch van die vreselijke termen wil gebruiken. Ieder op haar eigen manier. Een andere vrouw afvallen omdat zij minder gaat werken omdat ze graag meer bij haar kinderen wil zijn, maakt jou niet meer een powervrouw dan zij. En vice versa. Dat jij positief in het leven staat en alles altijd vanaf de ‘sunny side’ bekijkt maakt jou ook geen bijzonderder persoon dan een ander. En dat je altijd aardig bent? Tja, dat is jouw probleem. Of geluk. Het is maar hoe je het bekijkt.

Geloof in jezelf

Ben ik nu meer een powervrouw omdat ik hier een rant neerzet tegen de ‘wannabe powervrouw’? Nee. Dit is mijn mening. Doe ermee wat je wil. Of: doe er vooral helemaal niks mee. Is jouw stip op de horizon nog steeds om de ultieme powervrouw te worden zoals de favoriete voorbeelden als Oprah, Beyoncé of Máxima? Go for it. Nobody’s stopping you. En: trek je niks aan van het oordeel van een ander en oordeel niet over een ander, want uiteindelijk ben jij wie je bent omdát je bent wie je bent. Omdát je jezelf bent. En laten we dan toch maar één van de Google-tips ter harte nemen: omdát je in jezelf gelooft. Misschien maakt dat je al een POWERVROUW op zich.

Jessi Gruszka
Tags: power