Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hé jij, wees jezelf!

vergelijken
Lieke Jansen

Daar ben je dan! Iedereen eet een beschuitje met roze of blauwe muisjes als toost op je komst op deze wereld. En voordat je goed en wel je ogen open hebt word je al vergeleken met Jan en alleman. Ooooh je lijkt op je moeder, opa, tante, neef, zusje en ga zo maar door.

Welkom op de wereld

Ook ik maak me er eerlijk gezegd schuldig aan als ik weer zo’n schattig klein baby’tje zie. “Hij heeft jouw ogen, lippen, neus!” of: “Hij lijkt echt sprekend op jou!” Waarom doe ik dit in hemelsnaam? Want eigenlijk is het gewoon een mooi uniek mensje dat zojuist het daglicht heeft gezien. Maar onszelf met anderen vergelijken op basis van uiterlijke kenmerken, status, aanzien, werk, et cetera zit nu eenmaal in ons bloed.

Kijk eens achterom naar waar je nu staat ten opzichte van een jaar geleden, naar wat je allemaal hebt bereikt en waar jij nou echt gelukkig van wordt.

Het perfecte plaatje

En met de komst van social media is onze vergelijkingsdrang alleen maar toegenomen, aangezien we continu worden blootgesteld aan de mooie, knappe, succesvolle en perfecte mensen (althans zo lijkt het), waarbij het plaatje volledig klopt. Zij hebben het perfecte huis, zonder rommeltjes all over the place, de ideale baan, waarin ze alle vrijheid krijgen en de knapste kinderen, die eruitzien om door een ringetje te halen en nooit een vlieg kwaad doen.

Onbewust en automatisch

Is het gezond om onszelf constant te vergelijken met anderen, of anderen te vergelijken met anderen? Toevallig las ik laatst een artikel waarin stond dat vergelijken helemaal niet negatief of slecht is. Het schijnt bijvoorbeeld een manier te zijn om ergens bij te horen. Vergelijken gebeurt in 70% van de gevallen dan ook onbewust, dus, neem het me niet kwalijk, het is een soort automatisme geworden.

Van healthy vloggers tot modebloggers en de make-up goeroe. Zijn dit de powervrouwen van tegenwoordig?

Be yourself

Maar ik sla er niet in door hoor, mocht je dat soms denken. Want tegenwoordig is er altijd wel iemand beter, slimmer, mooier of leuker. Ik zie het vooral als inspiratie en om er lekker naar te loeren, want ik laat me er verder niet echt door beïnvloeden. Iedereen leidt zijn eigen leventje en genieten met de grote G doe ik lekker van pietluttige kleine dingen, zoals een kopje koffie in de zon, een taartje of een kind dat me blij in de armen valt als ik thuiskom van mijn werk.

Maar voor iedereen die wel te vaak die meetlat erbij pakt om je weer eens te vergelijken met anderen heb ik nog een tip: vergelijk jezelf eens met jezelf. Kijk eens achterom naar waar je nu staat ten opzichte van een jaar geleden, naar wat je allemaal hebt bereikt en waar jij nou echt gelukkig van wordt. Dan kun je die ander lekker links laten liggen en je perfecte, zekere zelf zijn.

Lieke Jansen
Tags: spiegel