Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Heb jij jouw superpower al ontdekt?

   eigenwijs
   Marthe Walter

   Ik hoor het al van kinds af aan: “Marthe, wat ben je ontzettend eigenwijs!” ‘De peuterpuberteit’ dachten mijn ouders. Maar toen ook na mijn daadwerkelijke puberteit de eigenwijsheid in stand bleef, legden mijn ouders zich erbij neer: ‘we hebben een eigenwijs kind gecreëerd en er is niets meer aan te doen’.

   Toen ik twee jaar oud was besloot ik dat ik wilde stoppen met middagdutjes. Mijn moeder heeft een uitgebreide fotoserie waarop te zien is hoe ik staand sta te slapen, omdat ik het niet volhield om daadwerkelijk wakker te blijven. Ook kwam ik regelmatig als laatste op school omdat ik per se zelf mijn veters wilde strikken, ondanks dat ik dat nog niet echt kon. Ik kon al heel snel praten en zei dan ook regelmatig: “Marthe kan het zelf.”

   In mijn eerste baan werden zowel ikzelf als mijn leidinggevende geconfronteerd met mijn eigenwijsheid. Ik moest en zou al mijn problemen en struggles zelf oplossen en trok pas aan de bel ‘als de fik erin stond’.

   Eigenwijsheid op de werkvloer

   In mijn eerste baan werden zowel ikzelf als mijn leidinggevende geconfronteerd met mijn eigenwijsheid. Ik moest en zou al mijn problemen en struggles zelf oplossen en trok pas aan de bel ‘als de fik erin stond’. Zo zaten we ooit samen om 10 uur ‘s avonds op de eerste hulp. Ik was in de ochtend op mijn elleboog gevallen maar wilde mijn werkgerelateerde training in Amsterdam niet missen. Met een icepack om mijn arm gebonden reed ik tóch naar de training. Aan het einde van de dag had ik zoveel pijn dat de tranen in mijn ogen stonden en was mijn arm zo gezwollen dat ik niet fatsoenlijk meer kon autorijden. Mijn leidinggevende reed me zonder te mopperen naar het ziekenhuis en bleef bij me terwijl mijn arm in een mitella gestopt werd. Toen we, ikzelf verdoofd en verbonden, weer terug in de auto zaten kreeg ik de preek: moest je vandaag nou écht zo eigenwijs zijn?

   Lees ook: Van healthy vlogger tot modeblogger. Wat is jouw superpower?

   Levenslessen van mijn leidinggevende

   Er was in die jaren eigenlijk niks veranderd: ik wilde het nog steeds graag zelf doen. Ik leerde van mijn leidinggevende ook dat het prima is om dingen zelf te doen. Mijn creativiteit en ondernemerschap werden zeer gewaardeerd als de input die ik leverde op de juiste tijd en plaats werd ingezet. Zelf doen? Niks mis mee. Ik leerde echter ook dat het nóg beter is om op de juiste momenten te erkennen dat je het niet meer zelf kunt en om dan om hulp te vragen. Ook als je nog niet precies weet welke hulp je nodig hebt.

   Eigenwijs of op eigen wijze

   Als ik een jaar later van baan switch, geven mijn leidinggevende en ik elkaar een afscheidskaart. Ik bedank hem voor zijn oneindige geduld en voor alle momenten dat hij een extra stap heeft gezet als ik weer eens eigenwijs was. Hij schrijft me dat hij trots is op de manier hoe ik de regie heb gepakt in mijn loopbaan: soms eigenwijs, maar zeker op eigen wijze! Met de woorden van mijn ex-manager besef ik me dat juist mijn eigenwijsheid, of ‘eigen wijze’ mijn superpower is. Mits ik de moeite doe om op de juiste momenten te erkennen dat ik niet alles zelf kan én op de juiste plekken om hulp vraag. Dus bij deze, ik zal het eerlijk bekennen: Marthe kan niet alles zelf. En dat is helemaal prima!

   Marthe Walter
   Tags: power