Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Help, verliefd op een collega!

   verliefd
   Loes Brouwer

   De één moet er niet aan denken, de ander vindt het wel prima. Een relatie op de werkvloer. Je spendeert natuurlijk al genoeg tijd samen als je een relatie hebt, dus moet je elkaar dan óók nog op het werk tegenkomen? Tja, dat is één kant van het verhaal. Als je het van de andere kant bekijkt kun je fijn carpoolen, ken je dezelfde mensen en kun je gezellig samen lunchen. En, als je verhalen vertelt over je werk kan je lief het meteen beter plaatsen dan wanneer je niet voor dezelfde organisatie werkt.

   Hoteldebotel verliefd

   Persoonlijk moet ik er eigenlijk niet aan denken om een relatie te hebben met een collega. Maar als ik heel eerlijk ben, heb ik het wel ooit gehad. Zo’n 11 jaar geleden. Mijn eerste baan na mijn studie was er één in de horeca en op dag één was ik verliefd op de assistent-bedrijfsleider, mijn direct leidinggevende. En hij bleek ook verliefd op mij. Leuk? Ja! Handig? Nee! En hoewel we een superfijn team hadden dat er oprecht geen probleem van maakte, ging het toch echt niet goed. Want juist om te voorkomen dat collega’s zouden denken dat hij mij voortrok, deed hij precies het tegenovergestelde. Begrijpelijk, ik vond het alleen niet zo prettig…

   Het is ook niet gek dat je verliefd wordt op je collega. Je ziet elkaar standaard een aantal keren per week, zo niet iedere (werk)dag, je werkt wellicht intensief met elkaar samen en je deelt een passie voor hetzelfde werkveld; dan kan het ooit snel gaan.

   Misschien ken of ben jij wel de helft van zo’n setje

   Je hebt natuurlijk niet voor het zeggen op wie je verliefd wordt. Dus als het op een collega is, en het voelt goed, dan moet je er wat mij betreft gewoon voor gaan. Niets mooier dan de liefde, toch?! En het is ook niet gek dat je verliefd wordt op je collega. Je ziet elkaar standaard een aantal keren per week, zo niet iedere (werk)dag, je werkt wellicht intensief met elkaar samen en je deelt een passie voor hetzelfde werkveld; dan kan het ooit snel gaan.

   Onderzoekt vertelt mij dan ook dat het vaker voorkomt dan je denkt, een relatie op de werkvloer. Iedereen kent wel één of meerdere collega’s die een setje vormen, toch? Of misschien bén jij wel de helft van zo’n setje.

   ★ Oké, een relatie met een collega is misschien meer uitzondering dan de regel, maar hoe zit dat met vriendschap met een collega van het andere geslacht? Kan dit, of leidt dit al gauw tot meer?

   Gaan met die banaan!

   Niet iedereen durft er (meteen) voor uit te komen, uit angst voor roddel en achterklap van collega’s. En uit angst voor wat de leidinggevende ervan vindt. Maar, als ik daar een advies in mag geven: schijt aan! Ben je echt verliefd en willen jij en je collega niets liever dan voor elkaar gaan? Gaan met die banaan dan!

   Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je op de werkvloer niet laat beïnvloeden door je privésituatie. Ook wil je niet gezien worden als ‘klef en bef’. Bewaar dat dan ook liever voor thuis. Dan is er niets aan de hand en hebben je collega’s weinig reden tot roddel en achterklap. Al kun je het nooit voorkomen natuurlijk, collega’s zijn tenslotte net mensen… Hoe dan ook, kom ervoor uit! Ben je verliefd en wil je ervoor gaan? Maak er dan geen geheim van.

   Is de liefde het waard?

   Maar, accepteer het ook als het jullie niet lukt om zaken gescheiden te houden of als je er toch moeite mee hebt. Zeker als je in hetzelfde team werkt. Of als jullie zakelijke relatie hiërarchisch is. In dat geval is het beter als je met elkaar en je leidinggevende de mogelijkheden voor overplaatsing naar een ander team bespreekt. Is dat niet mogelijk? Of wil je dat niet? Of vind je het hele idee van een relatie op de werkvloer eigenlijk toch niet fijn? Maar, is de liefde het wel waard? Ga dan op zoek naar andere baan! Of je liefde gaat op zoek naar een andere baan natuurlijk.

   En ze leefden nog lang en…

   Om nog even terug te komen op mijn relatie op de werkvloer: ik raakte gefrustreerd. Ik vond dat hij me niet behandelde zoals de rest werd behandeld. Hij probeerde het juist voor iedereen goed te doen, maar voor mij voelde dit niet goed. Toen ik mijn frustraties uitte, barstte de bom. Ik heb ‘m nog nooit zo driftig in de weer gezien met kratten stapelen, schoonmaken en spullen sjouwen. De stoom kwam nog net niet uit zijn oren. Waar hij normaal praatjes had voor tien, was hij nu, in stilte, als een gek aan het opruimen. Hebben we later nog een hoop lol om gehad (omdat hij dat thuis juist nooit deed). Maar eind goed, al goed, we hebben allebei een andere baan gezocht buiten de horeca en we leefden nog lang en gelukkig. Alleen niet met elkaar.

   Loes Brouwer
   Tags: MV