Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Het leven begint buiten je comfortzone

   comfortzone
   Saskia van den Dungen

   Zo lang ik me kan herinneren, heb ik mijn leven met iemand gedeeld. Als klein Saskia’tje natuurlijk met mijn familie en vanaf mijn 17de met een significant other. Er was altijd iemand dichtbij met wie ik kon sparren, lachen, huilen, reizen en met wie ik samen kon roddelen over die irritante ober tijdens de lunch. Totdat ik op mijn 35ste ineens ‘alleen’ kwam te staan. In sneltreinvaart moest ik leren leven buiten de veilige cocon die mijn comfortzone heette.

   Wie regelt de APK?

   Toen merkte ik pas hoe gewend ik was om iemand naast me te hebben staan. En hoe comfortabel dat was. Met kleine dingen: van je fietsband plakken tot de APK regelen, of gewoonweg die lamp vervangen waar je zelf net niet bij kunt als dwergje. Maar ook, of juist, met de grote dingen. Wat wil ik met mijn huidige baan? Waarom ontstaat er toch steeds een conflict met collega X? Is mijn testament wel goed geregeld? Zal ik op zoek gaan naar een ander huis of toch investeren in waar ik nu woon? Allemaal zaken waarbij het superfijn is als iemand die je door en door kent met je meedenkt.

   Er zat altijd al wel een kleine avonturier in mij en die krijgt nu de vrije loop. Met als gevolg dat mijn comfortzone inmiddels 36 keer zo groot is als een aantal jaar geleden.

   Soms heb je nu die schouder nodig

   Gelukkig ben ik gezegend met nog steeds dezelfde familie als toen ik een klein Saskia’tje was en heb ik lieve vrienden die me altijd willen helpen. Maar, zij zitten niet als vanzelfsprekend naast je op de bank als je ’s avonds neerploft om je gedachten over dat ene conflict te formuleren. Of als je erachter komt dat het je niet lukt om in je eentje dat oude matras dat naar de stort moet in de auto te proppen. Je bent afhankelijk van de tijd van anderen en alles moet gepland worden. En daar zit voor mij meteen de crux. Het leven is niet altijd planbaar. Helaas. Soms heb je nú die schouder, sterke arm, kus op je hoofd of andere invalshoek voor een probleem nodig.

   comfortzone

   Kleine avonturier

   Begrijp me niet verkeerd, dit is geen klaagzang, want ik heb ook echt gemerkt dat het leven begint buiten je comfortzone. En dat ik dat ook daadwerkelijk leuk vind! Er zat altijd al wel een kleine avonturier in mij en die krijgt nu de vrije loop. Met als gevolg dat mijn comfortzone inmiddels 36 keer zo groot is als een aantal jaar geleden. Onafhankelijk zijn maakt me trots en sterk. Laatst nog, toen de uitlaat onder mijn zeer bejaarde auto vandaan viel. Middenin het centrum van Utrecht. Na vijf minuten verbaasd, paniekerig, boos en clueless naar de onderkant van de auto gekeken te hebben, ging ik over in actiemodus. Als een ware McGyver haalde ik het snoer van mijn parmantige clutch en bond daarmee de uitlaat vast aan het chassis (of hoe dat ook moge heten). Voorzichtig reed ik naar huis en de volgende dag naar de garage. Ik zal de blik op het gezicht van de automonteur niet snel vergeten.

   Verandering is niet altijd leuk, maar wel goed voor je. En als alles altijd maar hetzelfde blijft is er ook niet veel aan. Toch?!

   Comfortzone-verlater

   Heel af en toe zie ik de buitengrens van de comfortzone nog aan me voorbijtrekken. Bijvoorbeeld als ik met handen in het haar probeer chocolade te maken van mijn Belastingaangifte (die niet zo standaard is als je in één jaar je huis verkoopt, co-ouder wordt en van baan wisselt). Om deze stressmomenten een beetje het hoofd te bieden, even alles in perspectief te plaatsen, had ik me kunnen verdiepen in de wereld van spiritualiteit of mindfulness, zoals de meesten tegenwoordig doen. Heel nuttig, maar niet per se iets voor mij. Dus wat ben ik gaan doen? Ik ben begonnen met crossfit. Wat is dat fijn! He-le-maal stuk gaan en nergens meer aan denken. Gratis tip van mij aan alle comfortzone-verlaters… Doe er je voordeel mee. ;).

   Saskia van den Dungen
   Tags: buiten