Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Het verschil tussen mislukken en niet lukken

mislukken
Marthe Walter

Op een zondagmiddag in 2018 bevond ik me in de keuken van vriendin Veerle en haar vriend Rein. Huilend zat ik boven een bord pannenkoeken, terwijl pannenkoeken op zondag normaal toch echt een feestelijke aangelegenheid zijn. Ik was bezig met een zzp-opdracht die voelde als een bokswedstrijd.

Mijn creativiteit, zelfbeeld en zelfvertrouwen kregen flinke klappen en na zes maanden begon ik me af te vragen of ik wel geschikt was als schrijver. De onzekerheid nam zulke grote vormen aan dat ik me afvroeg of ik überhaupt de skills had om ondernemer te zijn…

Terwijl Veerle zich met liefde en aandacht over de brunch ontfermde, luisterde Rein naar mijn verhalen. Zij hadden aan de zijlijn meegekeken en gezien hoe ik een paar maanden mezelf verloor. Veerle was al lang van mening dat ik de handdoek in de ring moest gooien, maar ik wilde niet stoppen. Stoppen was immers gelijk aan opgeven, en dat kon ik niet.

Dat de eerste pannenkoek mislukt, betekent niet dat je geen pannenkoeken kunt bakken. Het is niet mislukt, het is gewoon ‘nog niet gelukt’.

Schrijver, blijf bij je leest?

In een monoloog van verdriet en vroegtijdige conclusies deed ik mijn verhaal. Het eerste jaar als eigen baas schreef ik blogs, columns en hier en daar schreef ik een opleiding. Natuurlijk was het als schrijver mijn droom om een boek te schrijven. Het stond al jaren op mijn wensenlijst voor het universum en nu kreeg ik eindelijk de kans om het te doen. Blogs en columns leken opeens een soort voorspel voor het échte werk: het schrijven van een boek. Alles wat ik voor die tijd deed verklaarde ik als kinderspel en oefening voor datgene waar ik écht voor geboren was: boeken schrijven. Toen dat in de praktijk ineens toch heel lastig bleek, kon dat maar een ding betekenen: schrijver, blijf bij je leest! Ik trok de conclusie dat ik terug moest naar het vorige level en dat boeken schrijven blijkbaar niet in mijn set van skills zat.

Als de eerste pannenkoek mislukt…

Na mijn mini-monoloog over de zin van schrijven en leven was Rein aan de beurt. Hij hield het kort en krachtig en zei: “Marthe, dat de eerste pannenkoek mislukt is, betekent niet dat jij geen pannenkoeken kunt bakken. Het is niet mislukt, het is gewoon ‘nog niet gelukt’. Wellicht ga je op een dag alsnog een boek schrijven, maar het is gewoon niet dít boek.” Enigszins in verwarring van alle pannenkoeken op deze zondag laat ik het advies van Rein bezinken. Ik zie voor het eerst het onderscheid tussen ‘mislukt’ en ‘niet gelukt’ en stel me open voor de mogelijkheid dat er misschien ergens anders een boek is dat door mij geschreven moet worden.

Mislukken vs. niet lukken

Een jaar later blijkt Rein gelijk te hebben. In de zomer van 2019 start ik met het schrijven van een nieuw boek. In januari 2020 lever ik, een dag voor de deadline, het manuscript in. In april 2020 wordt het boek officieel gelanceerd op een passend event. Tijdens het schrijven vond ik mijn creativiteit en zelfvertrouwen terug. Desondanks leerde ik dat ik beter in mijn vel zit als ik hoe ik me voel niet af laat hangen van hoe ik presteer. Ik doe mijn best om alle eerste pannenkoeken als onderdeel van mijn loopbaanpad te zien, en als er iets niet lukt? Dan weet ik een ding zeker: gewoon blijven bakken!

Marthe Walter
Tags: nieuw