Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Het virus dat de ‘mannengriep’ heet

mannengriep
Lieke Jansen

De R zit weer in de maand. De zomer is nu echt voorbij, dus tijd om de vitaminepillen weer uit de kast te halen en extra voorzorgsmaatregelen te nemen, want Koning Winter komt eraan. De tijd van hoesten, kuchen, puffen en alles wat erbij komt kijken hangt weer in de lucht. En voor je het weet heb je dat akelige virus te pakken: de griep.

Moeders kunnen niet ziek zijn

Wanneer ik me niet topfit voel, wat last heb van mijn keel of een kleintje hoofdpijn heb kom ik toch gewoon naar kantoor. Wanneer het echt serieuze vormen aanneemt en ik mezelf een omaatje voel van 85 kruip ik onder de wol, maar dan moet er heel wat aan voorafgaan. Want ziek worden als je moeder bent is eigenlijk geen optie. Met alle goede bedoelingen neemt manlief dan het voortouw in huis en maakt er het beste van. Maar ondanks dat hij als een heuse huisvader zijn uiterste best doet, voelt het voor mij toch alsof ik niet gemist kan worden en zo snel mogelijk weer up and running moet zijn.

Er zijn écht aanwijzingen gevonden dat mannen zich ellendiger voelen als ze worden getroffen door een verkoudheid of een griepje dan vrouwen.

Mannengriep? Mannen hebben ook maar gewoon griep

Bij mannen werkt dit volgens mij anders. Voor mannen hebben pijntjes die serieuze vormen aannemen al gauw de naam ‘mannengriep’. Sorry guys, het is niet helemaal eerlijk van ons vrouwen om jullie als aanstellers te betitelen als jullie weer eens dat ellendige virusje te pakken hebben, want onderzoek wijst anders uit. Tijd om dit dus voor eens en altijd de wereld uit te helpen: er zijn écht aanwijzingen gevonden dat mannen zich ellendiger voelen als ze worden getroffen door een verkoudheid of een griepje dan vrouwen. Wetenschappelijk onderbouwd is het echter niet en de literatuur spreekt elkaar nog wel eens tegen als het om de ‘mannengriep’ gaat, maar een flinke griep zou bij mannen toch echt anders (lees: heftiger) aanvoelen dan bij vrouwen. Grieperige mannen kunnen meer verhoging hebben vergeleken met vrouwen en voelen zich vaak slechter tijdens het herstelproces, aldus neuroloog Amanda Ellison.

Goede tijden, slechte tijden

Hoe dan ook is het oplopen van het griepvirus geen pretje en pijn is niet fijn, ongeacht of je nu man of vrouw bent. Maar mocht je er dit seizoen aan moeten geloven, laten we dan vooral extra zorgzaam en lief zijn voor elkaar. Een kopje thee brengen, een warm dekentje. Zonder zuchten of steunen. En ja, ook ik beloof niet meer tot in detail te vragen waar hij pijn of last (van) heeft, maar neem het maar voor lief. Want we leefden for happily ever after en in goede én in slechte tijden, toch?

Lieke Jansen
Tags: MV