Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hey daredevil, ga dat avontuur (weer) eens aan!

avontuur
Suzanne de Gooijer

Op je 65e weer een nieuwe onderneming beginnen, nadat er al een stuk of vijf daarvoor gesneuveld zijn. De één met een groter staartje, een groter financieel debacle, dan de ander. En dan toch steeds weer het vertrouwen hebben om opnieuw zo’n avontuur aan te gaan. Dat vind ik dus dapper en gaaf. En daar ben ik stiekem wel een beetje jaloers op! Echte daredevils.

Rat race

Ik was altijd een daredevil, en in mijn hart ben ik dat nog steeds. Alleen op reis, alleen een nieuwe sport proberen. Toch voelt het alsof het steeds meer ingeklonken is, als een veilig een soms gezapig leven. Elke week, elke maand en elk jaar begint zoveel op de anderen te lijken. Er zijn steeds wel kleine veranderingen en ik blijf nieuwe dingen doen, maar het voelt toch wel een beetje alsof je een hamster in een kooitje bent. ‘Hee, daar is de kerst alweer…’ Dus voor 2020 wordt mijn quote: 2020 won’t be any different from 2019 if you continue doing the same things.

Voor 2020 wordt mijn quote: 2020 won’t be any different from 2019 if you continue doing the same things.

Nu. Even. Niet.

En daar begon ik al een beetje mee in 2019. Tijdens Sinterklaas gaf ik te kennen tijdens kerst niet nog eens naar familie te gaan. Dat had ik nog niet eerder gedaan, omdat ik een beetje bang was voor de reactie van mijn familie, tijdens ‘the happiest time of the year’. Maar wat bleek na de kerst? De familie had het zelf ook wel als een verademing ervaren. Rust en ruimte voor een andere invulling! En toen we afgelopen weekend weer wel samen afspraken was er ook daar meer ruimte. Het ging niet alleen om het regelen van eten, het in huis halen van cadeaus en kinderen die, mede daardoor, als een kip zonder kop rondrennen. Nee, het was samen op stap. Samen een ervaring beleven en elkaar écht even spreken.

Nieuw, nieuw, nieuw!

Misschien heb ik, onbewust, in 2019 al wel iets in gang gezet. Om me weer meer richting die daredevil te bewegen. Want ineens zijn er leuke, nieuwe, spontane en andere plannen. In 2020 ga ik met mijn man een aantal dagen gastronomisch genieten in Lyon. Met mijn moeder ga ik genieten van het barokke uiterlijk van Wenen. Met een vriendin ga ik in Bali surfen, en genieten natuurlijk! Daar staat tegenover dat we met het gezin, tijdens de zomervakantie, juist eens lekker in eigen lang blijven. Maar dan gewoon eens anders… In een yurt, zo’n grote Mongolische tent.

Ook ga ik in een coaching sessie op zoek naar mijn droombaan. En ga ik op zoek naar een nieuwe sport vanwege mijn kapotte knie (suggesties zijn welkom!). Ik ben nieuwe manieren aan het ontdekken om verschillende aspecten in mijn leven anders te benaderen dankzij mijn haptonoom.

En door…

Ik geloof dat ik eigenlijk al wel lekker op weg ben. Een nieuwe onderneming staat nog niet op stapel, maar de veranderingen lijken overal een beetje in door te sijpelen. Big things are gonna happen! En als je zelf nog een beetje op zoek bent naar jouw ‘different things’ voor 2020, zorg dan dat je met kleine stapjes begint, met deze drie tips:

  1. Doe regelmatig iets dat je nog nooit hebt gedaan.
  2. Doe regelmatig iets anders dan normaal.
  3. Doe regelmatig iets waar je bang voor bent.

Go get 2020, tiger!

Suzanne de Gooijer
Tags: nieuw