Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hey, doe eens lief!

reacties
Lieke Jansen

Jaaa, daar is hij dan! Misschien wel de meest besproken baby van het afgelopen jaar. Royal baby Archie was born! Wereldnieuws natuurlijk, logisch. Al scrollende door mijn Instagram-tijdlijn kon ik dat nieuws niet gemist hebben afgelopen maand.

Het officiële Instagram-account van Meghan en Harry postte een video van de kersverse vader die de media toesprak en vervolgens kregen we een sneak preview van het kleine mannetje. Wauw, ik dacht weer even aan de tijd toen ik mijn kroost in mijn armen kreeg net na de geboorte. Dat was een stuk minder glamorous trouwens.

Negativiteit of realiteit?

Ik zou ook niet willen ruilen overigens, want wat liggen BN’ers en wereldsterren tegenwoordig met al die social media toch onder een enorm vergrootglas. Net als onze eigen royals. Máxima, Willem, maar ook de prinsesjes komen steeds vaker met de media in contact. Zo werd Prinses Amalia tijdens Koningsdag geïnterviewd en stond ze al heel goed haar mannetje. Bijna altijd lees ik reacties op dit soort social media posts. Gelukkig zijn er altijd veel positieve reacties, maar ik verbaas me regelmatig toch over de negatieve reacties. Lekker even iemand online afbranden. Ze variëren van ‘goh, ze had beter een andere jurk aan kunnen trekken’ tot ‘ieder pondje gaat door het mondje zoals je ziet’.

Hou je reactie die je offline niet zou delen, online ook lekker voor je. Want het feit dat je online makkelijker onder je ‘naam’ kunt lopen spuien, maakt mij altijd een beetje boos.

Ik vraag me dan echt af, waarom? Hou je reactie die je offline niet zou delen, online ook lekker voor je. Want het feit dat je online makkelijker onder je ‘naam’ kunt lopen spuien, maakt mij altijd een beetje boos. In het echte leven is er heel wat voor nodig om dit soort reacties te durven geven.

#doeslief

We leven in een land waar we onze mening mogen uiten en dat stel ik zeer op prijs. Maar een #doeslief campagne is ook niet voor niets in het leven geroepen. Laten we eens wat aardiger voor elkaar zijn en ons wat minder op elkaar afreageren als iemand een opvallend T-shirt draagt, haar haar geverfd heeft of een taartje (te veel) naar binnen werkt.

En ik neem nu social media als voorbeeld waar het misschien nog wel het meeste gebeurt, maar zeker niet daar alleen. Ook in het verkeer, op straat en in de rij bij de supermarkt mogen we best eens wat aardiger zijn voor elkaar. Want zoals SIRE zegt: “Niemand wordt beter van onaardig gedrag en aardig gedrag loont”. En daar ben ik het roerend mee eens!

Lieke Jansen
Tags: kritiek