Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

   2021 WORKERBEE

   Column van

   Hoe doe je dat? Een leven waar je geen vakantie van wil nemen

   vakantie
   Marthe Walter

   De vakantieperiode is weer voorbij. Op social media verschijnt de ene na de andere ‘back at the office’-post. #zwaarleven #vakantievliegtvoorbij #6literkoffiegraag In mijn eerste fulltime baan leefde ik ook van vakantie naar vakantie.

   Werken om mijn vakantie te kunnen betalen, vakantie om uit te rusten van mijn werk, dan weer werken om mijn vakantie te kunnen betalen en ga zo maar door. Ik vroeg me dan ook regelmatig af: hoe creëer je een leven waar je geen vakantie van wil nemen?

   Toen ik na een paar maanden file-leven opeens alle Spaanstalige liedjes kon meezingen op de radio, besefte ik dat mijn leven ‘no bueno’ was. Ik was zo’n beetje permanent toe aan vacanciones en dat voelde niet goed.

   Aan vakantie toe

   Het is donderdagavond. Mijn moeder logeert in mijn appartement in Amsterdam. Morgen vliegen we naar Frankrijk voor een weekje weg. Mijn moeder is er ‘ontzettend aan toe’. Ze heeft keihard gewerkt en nog nét genoeg batterij om op vrijdag het vliegtuig in te stappen. Als ze vraagt of ik er ook zo aan toe ben, besef ik dat dit niet het geval is. Ik heb namelijk een leven gecreëerd waar ik geen vakantie van wil nemen. Sinds ik ondernemer ben heb ik de vrijheid om mijn agenda optimaal naar eigen zinnen in te richten. In de avond maak ik tijd om zo’n 3 keer per week salsa te dansen, mijn gemiddelde werkdag begint pas om 10 uur en als de inspiratie ver te zoeken is heb ik de vrijheid om een rondje te lopen of er in een weekend een paar extra uurtjes bij te pakken.

   Leven met de klok

   In mijn eerste fulltime baan was dat écht anders. Ik moest wekelijks 40 declarabele uren maken en ik leefde zo’n beetje in mijn auto. Mijn wekker ging om 5 uur ‘s ochtends. Als ik om 6 uur in de auto zat was ik met de standaardfile én een beetje geluk om 8 uur op kantoor. Daar moest ik dan braaf 8 declarabele uren maken voordat ik (in de file) weer terug naar huis kon. Als de file meeviel was ik om 7 uur ’s avonds thuis. En dan moest ik nog koken en het liefst voor 10 uur in bed liggen om aan het perfecte gemiddelde van 8 uur slaap te komen. Om mijn tijd nuttig te besteden had ik 2 USB-sticks in de auto. Eén met de beste hits om mee te zingen tijdens de file en één met lessen Spaans. Toen ik na een paar maanden file-leven opeens alle Spaanstalige liedjes kon meezingen op de radio, besefte ik dat mijn leven ‘no bueno’ was. Ik was zo’n beetje permanent toe aan vacanciones en dat voelde niet goed.
   vakantie

   Tijd heb je niet, tijd maak je

   Inmiddels heb ik een belangrijke les geleerd: tijd is je kostbaarste bezit. Je kunt het maar één keer besteden. Het antwoord op de vraag: ‘hoe creëer je een leven waar je geen vakantie van wilt nemen?’ heb ik inmiddels gevonden. Maak tijd voor dingen die je echt belangrijk én ook leuk vindt. Vakantie is natuurlijk fijn, maar nog leuker met een volle batterij. Als je energie krijgt van je agenda dan is het wellicht niet nodig om altijd toe te zijn aan vakantie voordat je eraan begint.

   Vrijheid is vakantie

   Vrijdagochtend vroeg sta ik met mijn moeder op Schiphol. Als we naar de gate lopen wordt er plots omgeroepen dat alle vluchten wegens ernstige mist geannuleerd zijn. Een leven waar je geen vakantie van wilt nemen? Be careful what you wish for. Gelukkig mogen we het zaterdagmiddag opnieuw proberen. Zonder mist hopelijk.

   Marthe Walter
   Tags: hokjes