Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hoe hard moet jouw hart werken?

hart
Emmy Lapré

Daar zit ze, in haar hemdje, vol met plakkers, naalden en draden. In een stoel, in het ziekenhuis. Bijna 92 en hartstikke helder van geest. Gisteravond is ze alleen plotseling voor het gebouw van haar geliefde zangclub in elkaar gezakt. Van de warmte, een drukke dag én omdat haar hart even oversloeg.

The queen of stress

Met een hart dat al een tijdje niet goed werkt, is het belangrijk dat mijn oma het rustig aan doet. Een dutje tussen de middag, maximaal één afspraak op een dag, en zich vooral niet te druk maken om van alles en nog wat. Maar daar is mijn oma nou juist ‘the queen’ in! Ze weet wat er speelt bij haar vriendinnen, in het dorp waar ze woont en ze weet precies wat er in de familie gebeurt. En over dit alles maakt ze zich dan weer behoorlijk druk. Haar oudere hart kan dat alleen niet zo heel goed meer aan.

Hoe hard werkt jouw hart?

Ieder hart werk hetzelfde: het pompt de hele dag bloed door je lichaam om jouw organen te voorzien van voeding. Hierdoor blijft jouw lichaam goed werken. Wanneer je sport of rent gaat je hart harder pompen omdat je spieren meer zuurstof nodig hebben. Je hart moet dus harder werken en dat kost meer energie. Ook als je onder spanning staat moet jouw hart harder werken om jou te voorzien van genoeg zuurstof om te blijven functioneren. Dat heb ik zelf de afgelopen periode ervaren.

Een opgejaagd gevoel, trillende handen, puistaanvallen waar je u tegen zegt en berehonger. Na een werkdag kwam ik trillend thuis en moest ik eten. NU en VEEL!

Veel te hard

Voordat je nu zelf in de stress schiet; ik heb niks aan mijn hart, ben niet in het ziekenhuis beland en heb ook geen hartaanval gehad. Wat ik wel heb gemerkt zijn de effecten van een drukke stressvolle periode op mijn lijf en dus hoe hard mijn hart heeft moeten werken. Een opgejaagd gevoel, trillende handen, puistaanvallen waar je u tegen zegt en berehonger. Na een werkdag kwam ik trillend thuis en moest ik eten. NU en VEEL! Nu de stress is gedaald ben ik weer terug in mijn eigen lijf beland. Mijn handen zijn steady en mijn constante honger is wat gedaald. Gezond eten, rustig bewegen en goed slapen zijn essentieel geweest in deze herstelperiode.

Waarom stress goed is

Zo min mogelijk stress is het beste voor iedereen. Hart blij, jij blij. Het hoeft niet zo hard te pompen, waardoor het jou minder energie kost om je dagelijkse ding te doen. Alleen denk ik dat ‘je ding doen’, en dan vooral op het werk, nooit helemaal zonder een bepaalde mate van spanning kan. Door jezelf druk op te leggen maak je namelijk adrenaline aan en ga je beter presenteren. Je krijgt iets wél voor elkaar dat je niet had gedacht en haalt een deadline wél in plaats van niet.

Ik heb mezelf in mijn recente stressvolle periode beter leren kennen, weet nog beter waar ik niet goed in ben en waarin wel, ben flink uitgedaagd en hierdoor best wel trots op wat ik heb bereikt. Ik ben heel blij met mijn hardwerkende hart dus! Maar voor langere tijd onder spanning gebukt door het leven gaan is uiteindelijk erg slecht voor je. Voor je hart én je algehele gemoedstoestand, spreekt ook deze ervaringsdeskundige.

Hoe lief ben jij voor je hart?

Mijn omaatje is gelukkig weer thuis en zegt dat ze het rustiger aan gaat doen. Dan kan ze nog heel wat jaartjes mee. En ook ik ben blij dat mijn stresslevels drastisch zijn gedaald en dat bonzende gevoel in mijn borst en bol is verdwenen. Daardoor kan ook ik weer iets langer mee. En weet je? Iets rustiger aan doen is voor ons allemaal een goed idee. Dan heb je genoeg energie over om te pieken als het nodig is en ren je daarna weer eventjes een tandje minder hard. Dus, hoe lief ga jij zijn voor je hart?

Emmy Lapré
Tags: stress