Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hoe je met de kleur van je kleding je succes kunt bepalen

rood
Marthe Walter

Ik herinner me nog goed hoe ik vroeger bij mijn moeder in haar inloopkast zat. Ik vond haar kledingcrisis een fascinerend schouwspel. Vooral op de dagen dat ze een moeilijke meeting tegemoet ging. Luid zuchtend werd de ene na de andere outfit aan- en weer uitgetrokken, net zo lang tot ze tevreden voor de spiegel stond. Regelmatig in een rood jasje. Dat betekende maar één ding: vandaag gaat er iemand op zijn nummer gezet worden.

Mijn moeder werkt al jaren als interimmer in de zorg. De ene keer in een managementfunctie, de andere keer in een verandertraject. Pittige klussen. ‘Rotte appels uit de mandjes gooien’ noemt ze het wel eens.

Ken je kleur

Op een woensdagochtend sta ik twijfelend voor mijn kledingkast. Vanmiddag heb ik een belangrijke lunchafspraak om een nieuwe offerte rond te krijgen. Ik app mijn moeder dat ik misselijk van de zenuwen ben. Daarna focus ik me weer op mijn garderobe. Wat wil ik uitstralen? Mijn moeder stemt al jaren haar kleding af op het soort dag dat ze gaat hebben. Gaat ze een moeilijk gesprek voeren en is het nodig om de baas te spelen? Dan durf ik er mijn hand voor in het vuur te steken dat ze dat in een rode outfit doet. Rood staat voor autoriteit. Het heeft de kracht om iets tot stilstand te brengen. Stopborden zijn niet voor niets rood. Blauw, daarentegen, straalt vertrouwen en integriteit uit. Groen staat voor creativiteit. En zo heeft iedere kleur zijn eigen betekenis.

Door na te denken wat je intentie voor de dag is -autoriteit uitstralen, vertrouwen winnen, een geweldige brainstormsessie leiden- zet je jezelf als het ware ”aan”.

Lees ook: Hoe ga ik zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in?

Ja hallo, spreek ik met Jomanda?

Ik wil natuurlijk niet stellen dat een rood mantelpakje er altijd voor zorgt dat je de macht hebt in een gesprek. Of dat je door middel van een outfit kunt voorspellen hoe je dag gaat lopen. Desondanks heeft het wel een bepaald effect. Door na te denken wat je intentie voor de dag is -autoriteit uitstralen, vertrouwen winnen, een geweldige brainstormsessie leiden- zet je jezelf als het ware ”aan”. Ons brein is eigenlijk net een computer. Je kiest zelf het programma dat je opent. Dus als je door middel van een rode outfit jouw ‘autoriteitknop’ aanzet, dan kun je daar natuurlijk gebruik van maken! Misschien is het conditionering, misschien is het mindset. Wie weet. Komt het mij even goed uit dat rood toevallig ook nog eens mijn lievelingskleur is. Betekent dat ik dus voldoende ‘machtige’ outfits in mijn kast heb hangen.

Hi, met Roodkapje!

Ik loop enigszins gespannen richting mijn lunchafspraak. Mijn uurtarief heb ik hoog ingezet, met de verwachting dat ik enigszins zal moeten onderhandelen. Niet veel later gaat mijn telefoon. Mama. ‘Ben je zenuwachtig moppie? Dat is toch niet nodig!’ Makkelijker gezegd dan gedaan! ‘Alles komt goed lieverd!’ Ze spreekt me bemoedigend toe. ‘Enne.. Heb je wel iets roods aan?’ Ik stap de lunchroom binnen en zie dat mijn lunchdate al aan tafel zit. Snel rond ik mijn gesprek af. ‘Ik moet gaan, mam! Roodkapje belt je straks met de updates.’

Marthe Walter
Tags: kleur