Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hoe kinderen alles overnemen, ook de werkvloer

kinderen
Emmy Lapré

Het gaat er op kantoor nogal eens over: kinderen. Niet vreemd natuurlijk, want we delen graag ons persoonlijke leven met elkaar. Alleen blijft het tegenwoordig niet meer alleen bij verhalen over de kids, steeds vaker zie ik ze langslopen, kruipen en hoor ik hun geroep om ‘mama’ door de wandelgangen. Hallo confrontatie, weg focus en lekker in de flow zitten.

Part of life

Vooropgesteld: ik heb er geen probleem mee om het over kinderen te hebben of ze te zien. Tot mijn verdriet kan ik daar alleen niet over meepraten en is het telkens een confrontatie met wat ik niet heb en nooit zal hebben. Al heb ik dat sowieso iedere dag zodra ik mijn huis verlaat, en trouwens ook in mijn huis, waar het regelmatig één groot speelparadijs is voor mijn neefjes en andere kindjes. Buitenshuis zie ik zwangere vrouwen op straat lopen, ouders achter de kinderwagen en kinderen die lekker buitenspelen. Kinderen horen nu eenmaal bij het leven. Hoe confronterend dat voor mij soms ook is.

Hier gaat het niet over luiers en boterhammen, maar over Excel-sheets en een nieuwe overlegstructuur. Geen Barbies en Legoblokken opruimen, maar een overleg voorbereiden en notulen uitwerken.

Wat hoor ik nou?

Ik vraag me alleen af of kinderen ook bij het werkende leven horen. Een kantoor is een plek waar klanten lopen, collega’s in stilte iets uitwerken of zichzelf voor een paar uur opsluiten om een verslag juist die dag helemaal door te lezen. Waar je als het goed is lekker in je flow zit. En het liefst niet (te veel) afgeleid wordt.

Als je volledig gefocust bent op je werk en hierin wordt onderbroken, dan kan het namelijk 7 tot 25 minuten duren voordat je weer geconcentreerd aan het werk bent. Vijf-en-twin-tig minuten! Een werkgerelateerd belletje of mailtje tussendoor komt misschien niet altijd even lekker uit, maar dat hoort bij je werk. Echter, een brabbelende baby of kinderlijk gelach hoort daar niet bij (behalve als je in de kinderopvang werkt natuurlijk). En juist zo’n afleiding heeft voor mij het meeste effect op mijn werkgeluk en productiviteit.

Lees ook van Emmy: Stop. Talking. About. Your. Kids. (op het werk dan)

Neem-je-kind-mee-naar-je-werk-dag

Natuurlijk zijn kinderen welkom om te zien waar papa en mama het geld verdienen, maar daarvoor bestaat toch de Sinterklaasviering of een andere speciale neem-je-kind-mee-naar-je-werk-dag? Dan zijn de kinderen van harte welkom op kantoor, en sla ik zulke dagen over. Want daar hoéf ik -zonder kinderen- dan ook niet per se bij te zijn.

Efficiency first?

Ik stel voor dat de volwassenen de werkplek weer terug veroveren. Dat we er een plek van maken waar wordt gewerkt. Die kids nemen sowieso al het hele leven van hun ouders over, waarom dan ook nog die ene plek die zij helemaal voor zichzelf hebben? Hier gaat het niet over luiers en boterhammen, maar over Excel-sheets en een nieuwe overlegstructuur. Geen Barbies en Legoblokken opruimen, maar een overleg voorbereiden en notulen uitwerken. Op kantoor richt ik me graag op mijn werk. Het liefst zonder geconfronteerd te worden met een leven dat ik nooit zal leiden. Wel zo efficiënt toch?

Emmy Lapré
Tags: spiegel