Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hoe word ik mijn eigen beste baas?

eigen baas
Marthe Walter

Ik herinner me nog goed dat ik in de Efteling altijd achter het stuur zat in de ‘oude tuffer auto-attractie’ ondanks dat mijn broertje en zus de bijrijderstoel na 100 rondjes wellicht best eens beu waren. Totaal geen spijt van overigens, ik heb niet voor niets als eerste van ons drieën mijn rijbewijs gehaald.

Al van jongs af aan speel ik graag de baas. Mijn vader noemde mij als kind liefkozend ‘bokkie’ omdat ik nogal kon ‘bokken en mokken’ als ik mijn zin niet kreeg. Het verraste mijn familie dan ook niet dat ik op 24-jarige leeftijd ZZP’er werd. Het leek de ideale oplossing voor mijn autoriteitsprobleem. Inmiddels ben ik bijna een jaar verder en blik ik terug: is het echt zo fijn om eigen baas te zijn?

Parttime pyjama

Ik zal eerlijk zijn, de eerste paar maanden als fulltime freelancer vond ik fan-tas-tisch. Ik ben zo iemand die na een lange werkdag haar pumps in een hoek gooit en het liefst zo snel mogelijk in een kleurrijke onesie op de bank ploft. Ik vond het dan ook superleuk dat het freelance schrijversbestaan grotendeels (in onesie) achter de laptop kan plaatsvinden. De eerste maanden heb ik daar dan ook gretig gebruik van gemaakt. Ik werd een echte huismus. Toen Thuisbezorgd.nl opeens hartjes en ‘heb een fijne dag nog Marthe’-teksten op de voedselverpakking tekende, ging er een lampje bij me branden. Mijn parttime pyjama-bestaan werd zo’n beetje een fulltime pyjama-bestaan, and it wasn’t pretty.

Toen Thuisbezorgd.nl opeens hartjes en ‘heb een fijne dag nog Marthe’-teksten op de voedselverpakking tekende, ging er een lampje bij me branden.

Een autoriteitsprobleem met eigen autoriteit

Ik ging het klassieke schrijversbestaan leiden. In pyjama teruggetrokken in een writer’s cave, met liters koffie achter de kiezen. Ik had (oké nam) geen tijd om te koken en in tijden van deadlines maakte ik werkdagen van zo’n 12 uur aan een stuk. Toen Thuisbezorgd me wakker schudde, realiseerde ik me dat ik zowaar een autoriteitsprobleem had gekregen met mijn eigen bedrijfsvoering: ik werd er niet blij van. Ik realiseerde me dat als ik mijn gedrag als baas op een ander persoon zou projecteren, ik absoluut niet voor mij zou willen werken. Ik ken immers weinig mensen die 12 uur achter elkaar moeten doorwerken met minimale lunchpauze, die hun avondeten moeten nuttigen achter hun laptop en tot midden in de nacht door moeten werken om deadlines te halen. En dit met plezier doen.

Ben je eigen beste baas

Sinds een paar maanden heb ik daarom een nieuw item in mijn agenda: zelfzorg. Ik evalueer eens per week hoe mijn week eruit gaat zien: welke deadlines staan er op de agenda en wanneer heb ik tijd om te sporten? Mijn advies voor freelancers: evalueer regelmatig of je nog steeds jouw eigen ‘beste baas’ bent en vraag als het nodig is je omgeving om input. Creëer als het ware jouw eigen medewerkerstevredenheidsonderzoek en ga aan de slag met de verbeterpunten die je tegenkomt. Oh, en kom af en toe ook eens uit je onesie, de wereld is groter dan jouw writer’s cave (of kantoor aan huis).

Marthe Walter