Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

2020 WORKERBEE

Column van

Hoera! Het is weer tijd voor de kwartaalaangifte!

kwartaalaangifte
Marthe Walter

Het is vrijdagmiddag. Eindelijk weekend! Moe maar voldaan loop ik de keuken in. Nog voordat ik echt geland ben legt mijn huisgenoot een stapeltje enveloppen op tafel. “Er is post voor je”, zegt ze, terwijl ze een blauwe brief mijn kant op schuift. Geen gezellige ansichtkaart. Het zijn mijn vrienden van de Belastingdienst. Zuchtend en klagend open ik de envelop. Het is weer tijd voor de kwartaalaangifte.

Administratie en de Belastingdienst zijn regelmatig het topic in mijn periodiek terugkerende klaagzang. Mijn vriend Sander vindt dat vreemd. Hij is zelf ook parttime ondernemer maar heeft tot mijn verbazing niet dezelfde struggles: “Ik zou wel een miljoen aan belasting willen betalen! Dat betekent namelijk dat je ongeveer 5 miljoen omzet hebt gedraaid!” In een poging mijn klaagzang de mond te snoeren zegt hij: “Er zijn maar twee dingen zeker in het leven: we gaan allemaal dood én we moeten allemaal belasting betalen.” Als ik daar luid protesterend tegenin wil gaan, besef ik dat ik geen enkel nuttig argument heb in te brengen. We gaan dood. En we moeten belasting betalen. Daar valt (nog) niks aan te doen.

Ik sta nog niet meteen te springen bij mijn administratie. Maar er is goed nieuws: dat kun je leren! Soms is er misschien een confettikanon voor nodig om er een feest van te maken, maar so be it.

Ik moet helemaal niks!

Mijn standaard reactie op het woordje ‘moeten’ is: “Ik MOET helemaal niks.” Zodra ik denk iets te moéten kom ik in een soort kinderlijke contramine. Ik bepaal graag zelf wat ik wel en niet doe. “Dat is dan ook precies waar je jezelf een andere kant op kunt conditioneren!”, aldus Sander. “Zolang je het idee hebt dat je belasting MOET betalen creëer je als het ware een blokkade. Je weet immers dat je van het woordje moeten gaat steigeren. Je doet alsof de Belastingdienst geld van jou komt afpakken, maar niets is minder waar. Als je snapt hoe het belastingstelsel in elkaar zit, dan zie je dat het geld eigenlijk nooit écht van jou is geweest.”

Lees ook: Ontspannen ondernemen? Zo doe je dat!

Conditioneren kun je leren

Wil je graag afvallen? Dan wil je dus ook graag gezond eten en sporten. Wil je graag op vakantie? Dan wil je dus ook werken om geld te verdienen waarmee je op vakantie kunt gaan. En wil je graag ondernemen? Dan wil je dus ook graag belasting betalen. Dat is nu eenmaal onderdeel van het ondernemerschap.

Maak van jouw administratie een feestje

Ik snap waar Sander naartoe wil. Desondanks sta ik nog niet meteen te springen bij mijn administratie. Maar er is goed nieuws: ook dat kun je leren! Het helpt om juist de dingen die je niet leuk vindt op een leuke manier te doen. Soms is er een confettikanon voor nodig om er een feest van te maken, maar so be it. Dus is het tijd voor de kwartaalaangifte? Sta dan OOK even stil bij alle mooie opdrachten die je dit kwartaal hebt kunnen doen, bij de winst die je gemaakt hebt en bij de lessen die je hebt geleerd. Vier het met een kopje koffie of iets lekkers. Trek de confetti en slingers uit de kast en vier je succes. Oh, en vul tot slot ook die kwartaalaangifte even in!

Marthe Walter
Tags: cliches